VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 31. črc 2021 12:10:15
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 93 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: sob 09. říj 2010 17:35:42 
Offline

Registrován: čtv 07. říj 2010 18:49:43
Příspěvky: 70
kto mi poradi ako mam zacat varit pivo zo sladu najlepsi postup ake kvasnice pouzit a pri akych teplotach kvasit a nechat zriet,velmi pekne dakujem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: sob 09. říj 2010 20:25:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 05. bře 2009 0:10:05
Příspěvky: 54
Zdravim,

Tech postupu je sice hodne samozrejme,ale nech se treba improvizovat-hodne receptu si najdes tady. http://hobby.framax.cz/recepty.htm Staci zkusit a experimentovat.

____________________________________________________


Obrázek

http://www.dvojce.110mb.com/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: ned 10. říj 2010 5:34:47 
Offline

Registrován: čtv 07. říj 2010 18:49:43
Příspěvky: 70
a ktory mate odskusany vy a je dobry ake kvasnice pouzivate a pri akych teplotach kvasite a nechavate zriet.este by som potreboval poradit s vyrobou ceditka na mlato.dakujem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: ned 10. říj 2010 8:13:17 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
Tyto stránky zde byly již několikrát zmiňovány: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivo.htm#22 odtud čerpal dost informací.
To sítko je tam taky, použil jsem podobný způsob - 2 kýble, do spodního jsem vsadil stáčecí kohout, do vrchního jsem vyvrtal spoustu dírek, na dírky jsem použil síťku ze starýho cedníku všechno pak pořádně očistil a už to jelo.
Nicméně zde na fóru je toho až až (a jeden recept jsem si vybral právě na tom zmíněném odkazu s recepty).

Co se týče konkrétního postupu záleží na tom jaké pivo chceš vařit (infůzní metodou nebo dekokcí), jak ho chceš kvasit (spodně, svrchně). Nejdřív opravdu všechno přečíst, nastudovat a pak se ptát konkrétněji.


Já jsem ze surovin vařil zatím jednu várku (dekokcí na dva rmuty), krom toho že v plánu byla 12, tak se povedla díky menší technologické chybičce :oops: 15ka, ale překvapivě móc dobrá, už dávno není na světě. Jakmile budu mít víc času tak se pustím do další várky ze surovin, budu se opakovat už to tu bylo řečeno mockrát, takhle je možno si pivo naprosto přizpůsobit svým požadavkům.

hodně zdaru přeji

David

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: ned 10. říj 2010 16:07:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 20:30:21
Příspěvky: 116
Bydliště: Broumov
Já vařím podle tototo receptu: http://hobby.framax.cz/pivrecepty/jednoduchyale.htm. Jednoduchý a výsledek je moc dobrý. Jen z českého sladu je to světlé, tak většinou přidávám karamelový nebo mnichov. Kvasnice podle teploty, buď premium gold nebo S-23 a chmel premiant + červeňák


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: čtv 21. říj 2010 20:09:00 
Offline

Registrován: čtv 07. říj 2010 18:49:43
Příspěvky: 70
dajte niekto odkaz na fakt dobry recept ktory mate odskusany a aj akimy kvasinkami ste kvasili a pri akych teplotach chcem navarit svoje prve pivo a potrebujem rady


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: pát 22. říj 2010 7:23:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2010 14:38:09
Příspěvky: 58
Bydliště: Šumperk
Mrkni třeba sem http://www.domacimikropivovary.cz/nez-z ... ezaku.html
Je to ten nejvíc nejvyzkoušenější postup. Každej si ho upravuje dle svého a hlavně dle svých zkušeností a možností.
Pro začátek bych doporučil infuzní způsob.
Dále je dobré si rozmyslet kolik toho uvařit(velikost hrnců), kde bude probíhat hlavní kvašení a kde to necháš ležet.
Mě osobně dělalo největší problém scezování. Ale stačí upravené kýble viz odkaz výše na Gorvinovy stránky nebo sbírat sladinu z vrchu
pomocí hadičky.
...atd.., myslím, že najdeš asi vše na tomto fóru


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: sob 23. říj 2010 8:51:19 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
Já jen doplním předchozí příspěvek a můj příspěvek z 10.10.

V první řadě podotýkám, že v začátcích vaření jsem se snažil fórum prostudovat (nepsal jsem skoro žádné příspěvky), nyní na základě již nabytých zkušeností si dovolím čas od času sem něco napsat, zdejší odborníci snad prominou některé pasáže neobratně popsané :-)

Pokud si nejseš jistý tak asi bude nejlepší infůzní způsob, člověk si ušetří to různý přelejvání díla. I když já jsem se při své první várce ze surovin pustil do vařby na dva rmuty a taky se to dalo. Přečetl jsem dá se říct celé fórum (některá témata i víckrát) a dal se do toho. Možná asi nejdůležitější část byl itinerář v excelu na netbooku, kde jsem si sepsal jednotlivé kroky takřka po minutách, co udělat co nasypat, odlít, kdy přidat teplotu, jak dlouho by to mělo trvat atd. Pak už stačilo udělat průběžně případné korekce v čase (neodhadl jsem třeba rychlost nárůstu teploty při vaření apod.) a tak se mi tabulka hezky přepočítala. a já jen už pak odškrtával jednotlivé kroky. Inspirací mi byla tabulka "varní list", někde na fóru to tu bylo.

Každopádně doporučuji si příslušné pasáže podrobně nastudovat, sepsat si co je třeba, a pak se pustit do experimentování. Jaké pivo chci uvařit, kolik ho chci uvařit, jak má být silné, více či méně hořké, spodně či svrchně kvašené atd. Tohle nikdo za Tebe nerozhodne.
Jsou možné pouze dva výsledky: nepovede se to, povede se to. Takže je to vlastně jednoduché. Vzal bych jakýkoliv jednoduchý recept, klidně i ten v předchozím příspěvku a dal bych se do toho.

Moje pomůcky: tři kastroly (jeden na vaření, druhý na odlitý rmut, třetí jako rezerva s čistou převařenou vodou), tři kýble (dva v sobě na cezení, ve spodním zabudovaný výpustný ventil, třetí jako rezerva), sítko jako scezovací dno (vystřižené z takového bazmeku co se používá na smažení aby to neprskalo), naběračku 0,5L (bezva se tím odměřuje voda), varný teploměr, měchačka na míchání, mlýnek na šrotování sladu, hustoměr (nebo cukroměr, resp. refraktometr), cedník a plátno na scezení chmelovaru. Jo a ajatin nebo něco takovýho na jodovou zkoušku. Tohle všechno jsem nejdřív pro jistotu dezinfikoval. V mrazáku zamražené petky na chlazení mladiny. Celé vaření mi trvalo asi zhruba 7 hodin (vystírkou počínaje a zakvašením ve kvasné nádobě konče), teda úklid jsem do toho nepočítal :-)

No a ještě konkrétněji k dotazu:

já použil tento recept : http://hobby.framax.cz/pivrecepty/zaklad.htm
- vařeno na dva rmuty
- vařeno na 10 L, čili polovina uvedených množství od všeho (slad, chmel, voda atd.), voda:vystírka 9L, vyslazování 7L, výplach po rmutech 0,5L
- slad: plzeňský + mnichovský (2,4kg+0,15kg)
- chmel: Premiant, ŽPČ (10g+25g)
- chmelovar 90 minut
- kvasnice: svrchní Safbrew S-33 (neměl jsem možnost použít spodní kvašení kvůli teplotě, nyní by již nebyl problém)
- kvasilo cca 10dní

jediné co se nepovedlo (psal jsem již více) chyba v množství vyslazovací vody, čili místo dvanáctky jsem měl šestnáctku a pivo bylo i po vyležení kalné. Po týdnu jsem ochutnal, chuť byla příšerná (bylo dost hořký), ale po dvou měsících bylo naprosto vynikající. Samozřejmě dnes bych se některým chybám snažil vyhnout (a způsobit jiné chyby :-))

Takže dost otázek a pusť se konečně do toho.


Dej Bůh Štěstí


David

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: sob 23. říj 2010 9:38:49 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
dapr píše:
Jo a ajatin nebo něco takovýho na jodovou zkoušku.


Jseš si skutečně jistý, že ajatin funguje? Nepleteš si to s Jodisolem? Jedná se chemicky o naprosto odlišné přípravky. Myslím si, že ajatin fungovat nebude.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prosim o radu s varenim piva zo surovin
PříspěvekNapsal: sob 23. říj 2010 16:30:26 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
Samozřejmě, že máš pravdu, zaměnil jsem to, je to Jodisol. Sorry :oops:

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 93 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz