VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
https://varimpivo.cz:80/

Plastové prvky v pivovaru a infekce
https://varimpivo.cz:80/viewtopic.php?f=43&t=3023
Stránka 1 z 1

Autor:  jndr [ pon 13. bře 2017 23:39:26 ]
Předmět příspěvku:  Plastové prvky v pivovaru a infekce

Napadlo mně to taky když jsem viděl vedlejší nabídky od PBC installations, kde v nejmenších objemech pivovarů nabízejí polyethylenové kvasné kádě. Ano, je tam obavám přímo věnovaná stránečka, ale moc zeširoka se možným problémům nevěnuje.
...
A zároveň tu koukám na nabídku českého výrobce pivovarů, který má rozvody mezi tanky řešeny potravinářskými hadicemi (DN32 a DN25).
...
Je to nějak běžná praxe? Vždy když vidim v zahraniční literatuře tematizovat infekce, plast je obecně zmiňován jako zásadní problém kvůli svojí poréznosti, která může poskytnout útulek pro nechtěný návštěvnice - ať už kvasnice nebo bakterie. A přijde mi teda poměrně vo hubu používat hadice i jako pevnou armaturu (tedy nikoliv pouze jako z definice nutně flexibilní spojení mezi např. mobilní cipkou a tankem).

Máte na to nějakej náhled?

Autor:  lihovy_joe [ stř 15. bře 2017 10:43:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Plastové prvky v pivovaru a infekce

Plasty se v potravinářství normálně používají. Samozřejmě vhodné typy plastů právě s nižší pórovitostí, odolností vůči sanitačním prostředkům a vyšším teplotám. Oproti nerezu bude větší náchylnost k poškození (např. poškrábání), kde bych se teprve nějakého biofilmu a infekce obával, ale zase nižší cena. Pravdou je, že v českých minipivovarech jsem plastovou kvasnou káď, nebo tank neviděl. Otázka je, jestli je to kvůli omezené nabídce, tradicionalismu, nebo kdo ví čemu. Hadice se používají normálně ve sklepě, použít je namísto klasické armatury už mě taky napadlo. Asi to bude trochu náročnější na údržbu, nevím jak to zvládne vyšší tlaky třeba před filtrem, na druhou stranu se to zase snadno rozmontuje a v případě problémů vymění za nové...

Autor:  Mosquit [ stř 15. bře 2017 12:06:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Plastové prvky v pivovaru a infekce

Plastové kvasná kádě se normálně používají, ale sám bych to nechtěl právě kvůli poškrábání. Je to spíš nouzovka, většinou pak všichni přecházejí na nerez.

Hadice se používají často pro spojení chladič -> spilka/CKT, spilka/CKT ->ležácký tank apod, ale zatím jsem to vždycky viděl jen jako demontovatelnou věc (dneska připojenou na tenhle tank, zítra na támhleten) . Fixní připojení jsem ještě neviděl.

Autor:  Jackos [ úte 11. pro 2018 8:49:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Plastové prvky v pivovaru a infekce

Plastové fermentační nádoby používá třeba Speidel u pivovarů Braumeister . Nejhezčí jsou tzv. fermentační vejce : (Reklama smazána)
, ale kvašení piva lze provádět i v jednodušších plastových nádobách, jako jsou třeba PE cylindrokónické tanky : (Reklama smazána)
anebo kvasné sudy : (Reklama smazána)
. Co se týká možnosti infekce, vše je to o tom nádoby i veškeré prvky, přicházející do styku s mladinou, před fermentací piva dobře vymýt a nejlépe i vysanitovat louhem a kyselinou. A pak samozřejmě zajistit mírný přetlak v nádobě pomocí kvasné zátky.

Admin Mosquit: reklama pana Jakimova smazána.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/