VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
https://varimpivo.cz:80/

Tmavší ležák - složení sladů
https://varimpivo.cz:80/viewtopic.php?f=36&t=3624
Stránka 1 z 1

Autor:  Milanor [ stř 28. dub 2021 10:10:17 ]
Předmět příspěvku:  Tmavší ležák - složení sladů

Zdar lidi,
nějakou dobu již vařím světlý ležák z plzeňského sladu šmrnclý karamelovým na 7 EBC a rád bych nyní zkusil k normální várce přidat druhou menší něčeho tmavšího.

Spočítal jsem si recept na EPM 13°, IBU 33 a EBC 25 při použití:
43% plzeňského sladu
43% mnichovského
14% goldenswaen brown

Vařím infuzí a rmutovací schéma hodlám nechat tak jak ho mám u ležáku tj.:
55°C vystírka s prodlevou cca 5-10min
63°C s prodlevou cca 30min
72°C s prodlevou cca 30min
78°C s prodlevou na usazení před scezováním

Vzhledem k tomu, že s mnichovem nemám žádné zkušenosti a karamelem minimální (cca 1% do světlého), tak bych se rád zeptal jestli se najde někdo znalej, kdo mě zkusí odhadnout co mě čeká. Hlavně mě jde o to jak moc to bude cítit karamelem a jestli si to zachová nějaké zbytky klasického světlého ležáku. Vařít chci o víkendu a pořád přemýšlím jestli té plzně nesypat víc.

Autor:  beranec [ čtv 03. čer 2021 17:32:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Tmavší ležák - složení sladů

Dal bych spíš 53 % plzeňáku a 33 % bavoráku, ale jestli sis to spočítal, tak ti to asi vyjde/vyšlo.
Záleží na tom, jestli ti jde spíš o chuť, nebo o dodržení spočítaný barvy.
Karamelu bude dost, dávám 11 % a je tam dobře.
===
už jsi to uvařil / jak to dopadlo?

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/