VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 25. čer 2021 4:08:37
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tmavší ležák - složení sladů
PříspěvekNapsal: stř 28. dub 2021 10:10:17 
Offline

Registrován: úte 19. úno 2019 8:25:36
Příspěvky: 5
Zdar lidi,
nějakou dobu již vařím světlý ležák z plzeňského sladu šmrnclý karamelovým na 7 EBC a rád bych nyní zkusil k normální várce přidat druhou menší něčeho tmavšího.

Spočítal jsem si recept na EPM 13°, IBU 33 a EBC 25 při použití:
43% plzeňského sladu
43% mnichovského
14% goldenswaen brown

Vařím infuzí a rmutovací schéma hodlám nechat tak jak ho mám u ležáku tj.:
55°C vystírka s prodlevou cca 5-10min
63°C s prodlevou cca 30min
72°C s prodlevou cca 30min
78°C s prodlevou na usazení před scezováním

Vzhledem k tomu, že s mnichovem nemám žádné zkušenosti a karamelem minimální (cca 1% do světlého), tak bych se rád zeptal jestli se najde někdo znalej, kdo mě zkusí odhadnout co mě čeká. Hlavně mě jde o to jak moc to bude cítit karamelem a jestli si to zachová nějaké zbytky klasického světlého ležáku. Vařít chci o víkendu a pořád přemýšlím jestli té plzně nesypat víc.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavší ležák - složení sladů
PříspěvekNapsal: čtv 03. čer 2021 17:32:12 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 42
Dal bych spíš 53 % plzeňáku a 33 % bavoráku, ale jestli sis to spočítal, tak ti to asi vyjde/vyšlo.
Záleží na tom, jestli ti jde spíš o chuť, nebo o dodržení spočítaný barvy.
Karamelu bude dost, dávám 11 % a je tam dobře.
===
už jsi to uvařil / jak to dopadlo?

_________________
- každej chvilku chladí spilku -


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz