VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 17. kvě 2021 18:07:04
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Miešanie
PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2021 8:38:09 
Offline

Registrován: ned 07. bře 2021 8:27:53
Příspěvky: 2
Zdravim vsetkych fajnsmekrov. Casto chodim sem do fora na rozumy, ale prvykrat mam aj otazku. Piva som uz urobil viacere, vacdinou z koncentratov, vzdy boli vyborne. Dokonca som uz varil aj vladtne pivo zo zakladnych surovin, a tiez bolo fajn. Chcem sa ale spytat na nasledujucu vec.
Ked som dostal od polovicky mikropivovar, v prve pivo, ktore som robil bolo ako naschval so spodnym kvasenim. Moc sa mu kvasit nechcelo. Asi 2 dni ziadne bublinky. Podarilo sa mi to rozkvasit az tak, ze som kvasnou nadobou (25l biela plastova) hrkal zo strany na stranu, aby sa obsah premiesal. Toto som robil 3x za den pocas dvoch dni a pivo krasne vykvasilo a bolo perfektne.
Odvtedy ked robim pivo a zda sa mi, ze malo kvasi, tak nadobou zatrasiem aby sa obsah trochu premiesal.
Co si o tom myslite? Pivo bolo vzdy vyborne, este sa mi nestalo ze by som musel obsah vylievat. A susedia sa stale pytaju kedy budem robit dalsie. Nikde som ale o traseni s pivom necital.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miešanie
PříspěvekNapsal: pon 08. bře 2021 7:31:51 
Offline

Registrován: pon 27. dub 2020 19:13:10
Příspěvky: 7
Mohl byste podrobně popsat poslední fázi vaření? Co děláte s mladinou, jak jí dostanete do fermentační nádoby, co přesně děláte s kvasnicemi, ... Prostě co nejpodrobněji, abychom mohli odhalit případnou chybu.
R


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miešanie
PříspěvekNapsal: pon 08. bře 2021 8:37:43 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 68
Ak tomu spravne chapem, doteraz si stale kvasil z koncentratov (vrchne kvasenie) a prvy pokus zo surovin si robil spodnym kvasenim. Pri spodnom kvaseni nemusi stacit mnozstvo kvasiniek, na ktore si bol zvyknuty. Ak je to pravda, kvasinkam dlhsie trvalo, kym presli z fazy mnozenia do fazy kvasenia. Vplyvov moze byt samozrejme viacero a bez blizsich detailov sa da pomoct iba tazko. Ako bolo spomenute, kazdy detail po zchladeni je dolezity na identifikaciu moznej priciny tohto spravania sa.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miešanie
PříspěvekNapsal: úte 09. bře 2021 8:44:30 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 39
Pro úspěšný průběh spodního kvašení si ohlídej tři věci:
1) teplotu,
2) množství,
3) kyslík.
===
1) zákvasná teplota může být klidně o 2 stupně vyšší, než teplota, při které kvasíš. Takže když budeš kvasit při 10°C, zákvasná může být 12, kvašení rychleji začne. Teprve druhý den to stáhni na těch 10.
2) správné množství kvasinek se pokus spočítat podle Pivařky nebo jiných zdrojů. Jestli používáš sušené, tak na 25 litrů potřebuješ typicky 2 balíčky. Určitě kvasinky nesyp na hladinu, jak je uvedeno na obalu, tím bys jich polovinu zabil. Napřed je rehydratuj v převařené vodě vystydlé na 25-30°C. Až všechny klesnou ke dnu, obsah zamíchej a teprve potom vylij do mladiny. Ideální je, když je napřed také vychladíš na teplotu mladiny, aby při zákvasu neutrpěly teplotní šok, tím bys je mohl uspat.
3) kvasinky potřebují k množení kyslík. Mladinu v kýblu provzdušni. Někdo používá vrtačku s vrtulkou na tyči, mě se osvědčilo obyčejné vzduchovátko z akvária. Stačí nechat 10 minut a je provzdušněno. Pozor na to, že cokoliv vkládáš do mladiny před zákvasem, musí být pokud možno sterilní. Aby sis nezanesl do mladiny nežádoucí mikroorganismy.
Obsah nádoby míchat nemusíš, nemá to na kvašení žádný vliv :-)
Ať se daří!

_________________
- každej chvilku chladí spilku -


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miešanie
PříspěvekNapsal: pon 22. bře 2021 22:32:52 
Offline

Registrován: ned 07. bře 2021 8:27:53
Příspěvky: 2
Diky za podrobny popis co ako robit.

Uvediem na pravu mieru co som uz napisal. Prve pivo ktore som robil bolo z polotovaru a bolo so spodnym kvasenim. Nechcelo asi dva dni kvasit, tak som kvasnou nadobou hrkal - aby sa rozmiesali kvasnice a obsah prevzdusnil. Pivo bolo nakoniec vyborne.

Odvtedy (cca rok) som robil uz vickrat pivo, z polotovarov a raz skusal kompletne varit zo sladu. Ale rovnako ako pri prvom pive som si zvykol kazde rano zahrkat s kvasnou nadobou az to vnutri spliechalo a absah sa zavzdusnil a premiesal.

Pivo po stoceni a sekundarnej fermentacii vo flasiach bolo vzdy vyborne. Som z vinarskeho kraja, a som zvyknuty ze vino kvasi mnohonasobne viac ako pivo. Kvasny uzaver ide niekedy az vytrhnut, co som pri pive este nevidel. To je take slabucke kvasenie.

Prave teraz popijam prvykrat robene cierne pivo a je fakt vyborne. To ale kvasilo najprudsie zo vsetkych co som doteraz robil.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miešanie
PříspěvekNapsal: úte 23. bře 2021 11:31:34 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 68
Neviem teraz, ci na niektoru otazku je este potrebna odpoved :) ale 1 radu mozem dat do buducnosti - nemiesaj zbytocne tou nadobou...miesanim vela kyslika do piva nedostanes (ak pouzivas kvasnu zatku). A ak ano, bude to skor na skodu (oxidacia) - kvasinky kyslik pouzivaju na zaciatku hlavne na mnozenie a ked kyslik dojde, zacnu kvasit. Miesanim kvasny proces radikalne nezrychlis, iba riskujes kontaminaciu (jednoducho povedane povymyvas zo stien kvasnej nadoby vsetko, ci so tam mohol nedopatrenim nechat). Ked to kvasinkam trochu dlhsie trva, treba ich nechat na pokoji. Oni zacnu pracovat ;) ked nie, chyba bude najskor niekde inde a nie v tom, ze sa nadobou nemiesalo. Mam uz odkvasenych cez 20 varok a ani jednu som nemiesal. Skor to miesanie beriem ako famu, ktora vznikla na zaklade toho, ze niekto nadobou pomiesal a zrazu zacalo kvasit...na 97% som presvedceny o tom, ze rovnako by to zacalo kvasit aj bez miesania...dany clovek iba nebol dostatocne trpezlivy :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz