VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 17. kvě 2021 17:44:58
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Filtrace po rmutování
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2020 12:08:13 
Offline

Registrován: sob 09. kvě 2020 13:16:10
Příspěvky: 7
Nejsem schopný se rozhodnout jakým způsobem filtrovat rmut z vystírací pánve/kádě. Na internetu je celá řada způsobu, počínaje opletem hadice na vodu, falešného dna, nebo např. toto https://store.brewpi.com/mashing/filtering/brewpi-mattmill-lauterhexe-kit.

Jaký je Váš názor a doporučení? Děkuji


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace po rmutování
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2020 12:25:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2871
Bydliště: Zeleneč
Operace se jmenuje scezování a při míchání piva z mladinových koncentrátů ji nepotřebuješ.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace po rmutování
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2020 15:54:15 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 68
Podla mna iba zle zaradil temu...nejaky moderator by to mohol prehodit.

Ja od zaciatku pouzivam toto:
http://howtobrew.com/book/appendices/ap ... e-manifold

A funguje to skvele. Efektivitu dosahujem permanentne cez 75%, teda som spokojny. Efektivita samozrejme nieje ovplyvnena iba scedzovanim, ale prispieva k tomu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace po rmutování
PříspěvekNapsal: úte 02. čer 2020 12:25:33 
Offline

Registrován: sob 09. kvě 2020 13:16:10
Příspěvky: 7
Ještě jsem se nerozhodl, jestli první pokusy udělat s mladinovým koncentrátem, nebo rovnou rmutovat. Kdybych použil koncentrát, chtěl bych mít technologii tak, jako bych zcezoval sladinu ze sladu. Než začnu vyrábět filtr pro scezování, co byste prosím doporučili a proč?

1/ Manifold
2/ Falešné dno
3/ Ostatní např:
- https://store.brewpi.com/mashing/filtering/brewpi-mattmill-lauterhexe-kit
- oplet z hadice na vodu https://www.popularmechanics.com/home/how-to/g1580/how-to-build-your-own-home-brewing-mash-tun/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace po rmutování
PříspěvekNapsal: úte 02. čer 2020 20:42:41 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 68
"Varit" pivo z mladinoveho koncentratu a rmutovat slad su technologicky neporovnatelne veci. Najprv si rozmysli, co chces robit a potom sa do toho pustaj.

Ked si vyberies cestu mladinoveho koncentratu, potrebujes iba kvasnu nadobu. Nepocitam potreby na flaskovanie, meranie hustoty a dalsie drobne veci. Mladinovy koncentrat rozmiesas s vodou, pridas kvasinky a proces vyroby piva pre teba konci. Uz len cakas, kym kvasinky odvedu svoju pracu. Ziadne scedzovanie, ziadne chladenie, ziadna technologia, nic.

Ked chces rmutovat, potrebujes si prejst celym procesom varenia, co nieje sranda.

Tvoja otazka teraz, prepac mi za vyraz, vyznieva trosku smiesne. Vyberat si medzi rmutovanim a mladinovym koncentratom je ako vyberat si medzi hotovym bicyklom z obchodu a jednotlivymi suciastkami, ktore na to potrebujes a tvoja otazka zneje, aky srubovak si na to kupit.

Moja rada (na zaklade vlastnych skusenosti) - ked si este nikdy nevaril a ani nekvasil ziadne pivo, urcite odporucam nevenovat sa scedzovaniu a skusit mladinovy koncentrat. 2x ak chces co najskor prejst na varenie zo surovin, ale urcite nie 0 alebo 1. Potom odporucam uvarit nieco so sladinovych koncentratov (aby si si odskusal chmelovar). Tento krok mozes preskocit, ale odporucam si nim prejst. Ked mas zmaknute aj toto, prejdi na suroviny. V tom case uz budes vediet, co od toho ocakavat.

Dovod tohto postupu je jednoduchy - postupne nazbieras skusenosti a zozenies si veci, ktore potrebujes. A ides na to postupne a nie naraz. Da sa to aj preskocit, samozrejme, ale skusenosti, ktore nadobudnes postupnym osahavanim si technologie su na nezaplatenie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace po rmutování
PříspěvekNapsal: čtv 04. čer 2020 12:40:39 
Offline

Registrován: sob 09. kvě 2020 13:16:10
Příspěvky: 7
Děkuji za reakci a radu. Když si zpětně čtu svůj příspěvek máš pravdu, je mimo. Určitě nejdřív párkrát vyzkouším koncentrát a k výrobě ze surovin přejdu až se zkušenostmi.

I když v blízké budoucnosti cedit nebudu, můžete mi prosím doporučit a přiblížit plusy/mínusy jednotlivých způsobů cezení?

1/ Manifold
2/ Falešné dno
3/ Ostatní např:
- https://store.brewpi.com/mashing/filtering/brewpi-mattmill-lauterhexe-kit
- oplet z hadice na vodu https://www.popularmechanics.com/home/how-to/g1580/how-to-build-your-own-home-brewing-mash-tun/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace po rmutování
PříspěvekNapsal: čtv 04. čer 2020 15:05:56 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 68
Mozem ti samozrejme poradit a priblizit moj pohlad, ale daj prosim na moju radu a s varenim budes uspesnejsi. Najme preto, ze budes mat nejaky uspokojujuci vysledok a pripadny prvy neuspech z varenia so surovin ta neodradi :)

V prvom rade si ja osobne myslim, ze je dobre poznat tvar a vlastnosti nadoby, ktoru budes pouzivat. Napriklad sa podla mna do okruhlej nadoby velmi manifold nehodi. Zase ked nemas moznost nainstalovat vypustny ventil nad dno nadoby, pouzitie falosneho dna moze byt dost problematicke.

1. Manifold
- vyhody su podla mna dobre pokrytie obdlznikoveho podorysu scedzovacej nadoby, velmi dobra efektivita vysladzovania, odolnost voci upchatiu a jednoduchost pouzivania
- nevyhoda je hlavne to, ze si to musis vyrobit - existujuce manifoldy nemusia sediet s tvojou scedzovacou nadobou. Tiez efektivita vysladzovania je o cosi horsia, ako pri falosnom dne

2. Falosne dno
- vyhoda je jednoznacne vyssia efektivita vysladzovania, ak si vyrabas vlastne, tak si ho jednoducho prisposobis na nadobu, ktoru mas
- nevyhoda je, ze musis mat dole vypustny ventil. Da sa aj bez neho, ale je to komplikacia. To samozrejme neznamena, ze je to neriesitelny problem

3. Bazooka (pod tymto oznacenim castejsie najdes pomocky na linkoch - maju tiez rozne tvary a pouzivaju sa rozne materialy, ako jemne nerezove sita alebo oplety)
- vyhoda je asi iba v jednoduchosti pouzitia. Pouziva sa castejsie v kombinacii s vypustnym ventilom
- nevyhody su, ze sa ti ten oplet moze zdeformovat, cim vzniknu rozne tlaky vo vnutri oplety a efektivita vysladzovania moze rapidne klesnut, nemoznost odcerpat vsetku kvapalinu lebo zhora na bazooke zacnes pri poklese hladiny chytat vzduch a taktiez nepokryje efektivne cely objem sladoveho mlata - nizsia efektivita vysladzovania

Ked chces skusit falosne dno, casto som videl 2 vedra v sebe, kde to horne vedro ma na dne vyvrtane mnozstvo dier a spodne vedro ma vypustny ventil. Podla niektorych toto riesenie nieje velmi vhodne, lebo je to prakticky len velke sito a nie falosne dno. Podla mna to moze celkom fungovat, ale neskusal som.

Ako to mam ja - pouzivam manifold na dne nadoby obdlznikoveho tvaru (izolovana nadoba na lad) bez vypustneho ventilu. Manifold ma 5 sekcii a v strede strednej sekcie ma vypust, kde pripajam silikonovu hadicu. Sifonovym efektom stiahnem sladinu do nadoby, ktora je nizsie a v ktorej robim chmelovat. Toto je jedine riesenie, ktore som skusal. Dosahujem nim velmi uspokojivych vysledkov, tak to neplanujem menit.

Neviem ci som pomohol - neuvadzas, aku mas scedzovaciu nadobu. Vsetko su to len moje nazory. Skusnosti ostatnych sa mozu lisit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace po rmutování
PříspěvekNapsal: sob 06. čer 2020 5:15:17 
Offline

Registrován: sob 09. kvě 2020 13:16:10
Příspěvky: 7
Moc děkuju za odpovědi, jsem za ně vděčný. Jsem rád i za to, že jsi mě odradil od okamžitého vaření ze surovin. Určitě by to nedopadlo dobře, bude lepší se k tomu dostat krok po kroku ...

Scezovací nádobu mám válcovou s výpustným ventilem, nejvhodnější tedy vypadá falešné dno.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace po rmutování
PříspěvekNapsal: pon 08. čer 2020 10:00:50 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 68
Ano, na takuto scedzovaciu nadobu je urcite najvhodnejsie falosne dno. Keby si mal problem zohnat vhodny rozmer, alebo keby ta odradila cena falosneho dna, mozes skusit aj bazooku. Naklady su minimalne, jednoducho si to vyrobis a do takejto nadoby je to celkom pouzitelne (pomerne maly priemer a tvar je kruh).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz