VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
https://varimpivo.cz:80/

Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo
https://varimpivo.cz:80/viewtopic.php?f=34&t=3454
Stránka 1 z 1

Autor:  radon [ pon 27. kvě 2019 21:27:01 ]
Předmět příspěvku:  Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo

Ahoj všem!
Prosím o radu úplnému začátečníkovi s primárním kvašením - dle návodu jsem založil 23L Master Pint Real Ale, použil jsem dextrózu. Doporučená teplota kvašení je 20-25°, ale tuto jsem nebyl schopen po celou dobu udržet, většinou se dle domácího teploměru i nalepovacího na nádobě pohybuji kolem 19°C, když přitápím, tak více. Už je to cca 3 týdny a hladiny v kvasné zátce zatím nejsou ustálené. Dnes jsem poprvé měřil i hustoměrem - cukr cca 1%, hustota 1003 kg/m3. Při stáčení pivo zakalené, v měřícím válci utvořilo při stočení pěnu, vonělo zatím spíš po kvasnicích. Rád bych věděl, co dál? :) Mám čekat, až se hladiny v zátce ustálí? Nebo mám zítra změřit hustoměrem, když bude stejná hodnota, tak stáčet? Nebo už je to zpackané, leží to v té kvasné nádobě moc dlouho a mám to vylít (nerad bych :-D)? A nebo ještě čekat?

Předem moc děkuji za radu zkušenějších!

Autor:  MartinB [ úte 28. kvě 2019 6:46:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo

Ahoj.
Rozhodně nečekat a stočit! Pochopitelně přidat dextrózu 6g/l.

Jinak na kvasnou zátku bych nespoléhal - při té teplotě okolo 20°C bývají svrchně kvašená piva prokvašená velmi rychle (pokud jsou zdravé kvasinky, je jich dostatečné množství a dobře provzdušněná mladina). Není problém klidně 4 dny.
3 týdny je extrém a předpokládám, že to bylo po tydnu hotovo a pak jen leželo.

Hustota 1003 je taky podivná - nevím jestli je vůbec možné takto hluboko pivo prokvasit - možná cukrový roztok, ale mladina by měla vždy mít nějaký poměr nezkvasitelných cukrů... měřil jsi při 20°C nebo při vyšší teplotě?

Každopádně pivu dej šanci - pravděpodobně to bude nakonec OK.

Dej Bůh štěstí!

Autor:  Mattias [ úte 28. kvě 2019 7:13:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo

To, ze mu to tak nizko prekvasilo nieje zvlastne. Pouzil dextrozu, ktora prekvasi proste do nuly. Kedze tam ma aj alkohol, hustota ide este nizsie. 1,003 je podla mna ocakavana hodnota.

K tym hladinam v zatke - urcite ti to prekvasilo a necakal by som dlhsie. Hladiny sa s najvecsou pravdepodobnostou nevychylili, lebo nieco zle tesnilo. Bud veko, alebo tesnenie okolo zatky. Mna veko taktiez hnevalo, tak som na nadobu natiahol vodarensku teflonovu pasku. Zatka sa rozbublala prakticky po par hodinach.

Pivo bude ale vodnatejsie. Nabuduce je lepsie pouzit maltozu/DME a menej vody, nez pise navod. S mnozstvom vody, ako pise navod, budes mat menej chmelove pivo, co je uz aj tak dost obmedzene tym, ze si varil z koncentratu. Do flasiek nezabudni dextrozu, ako pisal MartinB.

Autor:  jenda07 [ úte 31. bře 2020 19:58:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo

presne toto je aj môj problém pivo stále kvasí a pri tom som dodržal všetky technologické postupy uvedené v návode.Kvasenie síce už nie je tak búrlivé ale sam tam bublinka vyskočí teplota je stála 20 St.C
Po 17 dňoch pri teplote 20 st.C hodnota prekvasenie 1015 KB/m3 . Technologický postup udáva 1010 - 1018 na ukončenie primárneho kvasenia. Tak poraďte kto s tým má skúsenosti?Dám to do f
fľašiek pridám fermentačný cukor a budem čakať ako my to začne strielať ??? Každa rada dobrá .

Autor:  beranec [ stř 01. dub 2020 20:21:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo

Jendo, udělal bych toto:
1) pivo zchlaď (nech přes noc venku) klidně k 0°C, aby si kvasinky sedly na dno,
2) přečerpej do jiné nádoby,
3) rozmíchej do toho dextrózu 6g/l,
4) stoč do lahví,
5) lahve dej do ledničky.
čím menší teplota v ledničce, tím menší riziko exploze. Klidně si stoč a dej vedle nich jednu 0,5l PETflašku a můžeš kontrolovat tvrdost.

Zdar.

Autor:  jenda07 [ úte 14. dub 2020 18:08:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo

Ahojte. beranec ďakujem za radu.Nakoniec som to vyriešil nasledovne.Dal som tomu asi 2 dni čas.hodnota prekvasenia sa ustálila na 1010 KB.Potom som to stočil .Na 0,5 L flašku som dal 1 cukrík fermentačného dropsu.
Čakal som čo to urobí.Teplota bola ustálená na 20 st. C. Zatiaľ my neroztrhlo ani jednu fľašku.Včera som to chutnal pivo vyzerá dobre ale na moje gusto má málo bubliniek.Nieje nasýtené .Chuť je tiež taká akú som očakával.Budem len dúfať že sa to nejako nasýti .Predpokladám že by som to asi 20,4,2020 dal do chladničky.Tam by som to nechal asi do "června"? pri teplote okolo 6-8 st.C.Keby k môjmu postupu niekto zaujal nejaký postreh a dal radu budem rád.Pivu Zdar.

Autor:  beranec [ stř 29. dub 2020 21:55:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo

Už to máš v ledničce přes týden. Teď bych 1 vyndal a nalil, abys věděl, jak jseš na tom a jestli bublinky přibývají. Dej kdyžtak vědět, jak to dopadlo.

Autor:  jenda07 [ stř 13. kvě 2020 11:00:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo

Ahoj.Tak fľašky my neroztrhalo.Dal som to do chladničky.Pri teplote 8 st.C . Včera som to skúsil piť. Stal sa zázrak.Parádna pena, chuť celkom dobrá.Ale! Ako by na konci bola cítiť taká jemná kyslosť.Pivo ,zdá sa ,už nepracuje .V každom prípade ma to neodradilo a pivo vypijem aj keby ma malo" rozdrapiť ". Za tie peniaze - no nevypi to. To myslím samozrejme s nadsázkov.Tak v konečnom dôsledku tento počin hodnotím pozitívne .K tej chuti sa vyjadriť neviem.Možno to také má byť!V každom prípade na budúci týždeň idem variť z sladinového koncentrátu Weissbier. To zase bude iná sranda. Pivu zdar.

Autor:  beranec [ úte 19. kvě 2020 23:03:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo

Ahoj Jendo,
tomu zázraku, o kterém píšeš, se říká dozrávání (též oflaktorické zrání). Je fajn, že jsi ochutnal a jsi spokojen s experimentem. Čím více takových, tím dříve se dobereš k předvídatelným výsledkům.
Nemusíš to asi nechávat až do června (ale můžeš, když to nevypiješ :) ), protože svrchně kvašená piva se dají pít dříve a delším ležením už tolik na kvalitě nezískávají. Naopak - když pivo není filtrované, začne po čase docházet k autolýze kvasnic na dně a to bude chuť piva ovlivňovat spíš negativně. Takže jestli už ti to chutná, pij to průběžně a zaznamenávej si změny v chuti. To je asi tak to nejlepší, co můžeš udělat.
Co s nakyslostí: moc ti neporadím, protože jsi nepsal, z čeho jsi to pivo dělal. Možná je to vlastnost toho piva, možná ti tam vlítla nějaká divočina. Zkus příště nádobu pro kvašení důkladně vysanitovat, víc ti v tomhle poradit neumím.
Ať se daří!

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/