VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 01. črc 2022 12:50:00
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rychlo dokvasilo
PříspěvekNapsal: ned 12. čer 2022 9:06:34 
Offline

Registrován: stř 09. bře 2022 9:18:05
Příspěvky: 7
Priatelia, vo stvrtok som zalozil American Pale Ale od Mangroove Jacks. Kvasit zacalo este vo stvrtok vecer. Pociatocna hustota bola 1045. Bohuzial, vzhladom k teplotam vonku, pivo kvasilo sice v miestnosti 20°C ale samotna teplota kvasu bola 1 den 25°C o den klasla na 24°C. Je to hranica pre vrchne kvasnice, uvedomujem si to, inak sa mi nedalo. Nabuduce dam viac chladenu vodu. Dnes v nedelu rano pivo dokvasilo. Hustota je 1020. Bolo to tak rychle, ze som sa s tym pri mojich predchadzajucich piatich pokusoch (vsetky dopadli dobre) nestretol a nestihol som prisypat ani chmel. Mam 3 otazky:
1. ma este zmysel tam davat ten chmel
2. bude to pivo OK, ked tak rychlo prekvasilo
3. netreba ho este nejako restartovat, resp. kolko ho mozem teraz nechat este stat prekvasene pri teplote miestnosti 21°C bez obav, ze by skyslo. Ide mi o to, ze ten chmal ak prisypem, nech to aspon trocha chyti aromu.
Dakujem za odpovede


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlo dokvasilo
PříspěvekNapsal: pon 13. čer 2022 9:30:45 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 96
Odpoviem najprv na otazky, ktore si ocisloval :)

1. Samozrejme, kludne tam chmel daj
2. Kludne ochutnaj vzorku, ktoru si odobral pri merani hustoty, alebo trosku odpust a ochutnaj. Kedze uz mas skusenosti, budes vediet, ci je "mimo", alebo v pohode. To, ci je uplne v poriadku zistis az po odlezani vo flaskach
3. Netreba s nim robit nic, co si nemal v plane. Pivo nema ako "skysnut", ak tam nie je kontaminacia. Nemas sa coho bat.

Pri vyssej teplote je normalne, ze pivo vykvasi skor, ako by si ocakaval. To vsak neznamena, ze je zle. To, ze ma 1020 este neznamena, ze je uplne dokvasene. Kludne to moze klesnut aj na 1012. Nikdy sa s flaskovanim neponahlaj! Radsej 2-3 dni dlhsie v kvasnej nadobe, ako sa bat o tlak vo flasiach. Bez problemov pokracuj dalej tak, ako si zvyknuty. Flaskuj az po tom, ako sa prestane hustota v ramci 2 dni hybat...nie ked vidis cislo, ktore chces.

Hadam som pomohol ;) pivo bude v poriadku, ak nebolo kontaminovane. Cim skor prekvasi tym je viac odolne, lebo sa rychlejsie vytvori alkohol, ktory ho chrani. Rychlejsie kvasenie ale najskor bude znamenat viac esterov. Kludne si urob dry hop, meraj znova hustotu a ked sa ti v ramci 2 dni nezmeni, v pohode naflaskuj.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz