VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 17. říj 2021 9:55:20
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: stř 24. úno 2021 8:54:48 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 77
Ak nerobis hop stand, odpocivat dielo nema velky zmysel pred whirlpoolom. Odpociva sa po whirlpoole, aby sa mohol usadit chmel a kaly. A viac whirlpoolov nema zmysel - treba ho robit iba raz.

Ja osobne robim whirlpool za studena kvoli tomu, ze je to takto o dost efektivnejsie z mojho hladiska. Whirlpool robim po schladeni preto, lebo chladim ponornym chladicom a bez miesania pocas chladenia je chladenie strasne dlhe. Zaroven to prispeje k usadeniu kalov, ktore sa chladenim vyzrazaju. Kontaminaciu som nikdy nemal. Whirlpool robim vareskou, ktorou miesam dielo pocas chmelovaru a chladenia, teda je to dostatocne vydenzifikovane. A ked nie, tak nechytim kontaminaciu z whirlpoolu, ale uz z chladenia...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: stř 24. úno 2021 19:00:22 
Offline

Registrován: úte 31. bře 2020 19:42:38
Příspěvky: 7
Zdravím všetkých. Dokonané. Tak aby som sa vrátil k primárnemu problému. Chmelenie v 0 minute. Dnes som to dokonal a som zvedavý na výsledok. Mal som polemiku . Dať tretí prídavok chmelu v 0 minute a potom čo? Dokonca som požiadal o radu aj autora Pivařky .Doporučil my tento postup ktorý som následne aj urobil. Podelím sa o svoju skúsenosť. Po ukončení chmelovaru čiže v 0 minute som nasypal do horúceho diela požadované množstvo chmelu. Po ustatí varu prebehol asi lom mladiny . Tento proces trval asi 15 min . Následne ,aj na doporučení z tohto fóra, som urobil whirpool. Po ustálení asi za 10 min som mladinu, horúcu, hadičkou stiahol do vopred pripravenej , pochopitelne , vydezinfikovanej nádoby. V tejto som dielo vychladil na požadovanú zákvasnú teplotu. Potom kvasná nádoba atď... teraz už nezostáva iba čakať čo s toho bude. Všetkým za podnety ďakujem. Keby mal niekto podobné alebo aj odlišné skúsenosti podeľte sa o ne. Pre tých ktorých môj príspevok zaujal odkazujem že o výsledku dám určite vedieť. Pivu Zdar.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: čtv 25. úno 2021 22:01:00 
Offline

Registrován: sob 12. led 2019 18:23:54
Příspěvky: 22
Trochu Ti to opravím.
Při chmelovaru dojde ke koagulaci bílkovin a tvorbě lomu. Po ukončení varu se nic neláme.

Co se týká Tvých prodlev po skončení varu :
Podle toho co jsem se učil, je zchlazení mladiny po chmelovaru nutné provést co nejrychleji, jinak si zaděláš na chuťovou vadu piva.
Tedy dle mého, je správný postup tento :
V 0 minutě nasypat chmel a rovnou provést Whirlpool.
Určitě bych nečekal 15 minut a pak dělal Whirlpool.
Začít chladit po 30 minutách je strašně pozdě.
Chmel, který jsi tam nasypal na vůni, Ti mezitím vyprchá a na hořkosti stejně moc nepřidá.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: pát 26. úno 2021 18:33:07 
Offline

Registrován: úte 31. bře 2020 19:42:38
Příspěvky: 7
Ahojte. Som vďačný za akúkoľvek radu. Pochopiteľne aj túto. Urobil som to ako som to popísal v príspevku. Pivo kvasí a uvidím čo sa bude diať ďalej. Sám som zvedavý. S dostupných informácií ktoré som bol schopný získať som môj postup vyhodnotil ako ten optimálny / nie možno správny/. Je pre mňa ale jeden zaujímavý poznatok a to že " sto ľudí sto názorov" aj keď by to tak nemalo byť. Ale zrejme niektorý skúsený sládkovia sa rokmi prepracovali k postupom ktoré sú pre nich alfa omega. Záver pre mňa je ten - pokiaľ sa niečo úplne, ale úplne, "posere tak si poviem SORY a dielo vylejem. To si však nemyslím. Pivo, keď sa podarí, sa určite bude dať minimálne zrovnať s Eurosračkami v Petke čo sa predáva v akcií za 0,90 centov za 1,5 litra. Kto sleduje toto vlákno držte palce. Ďakujem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: pát 26. úno 2021 23:22:14 
Offline

Registrován: sob 12. led 2019 18:23:54
Příspěvky: 22
Ahojda, aby si dílo musel vylít, je nutné udělat fatální chybu.
Třeba to bude mít chuťové vady, ale pořád to bude pitelné.
Aby to bylo horší než Gamrihnus, to by jsi to musel hodně zvorat. :mrgreen:
Největší nebezpečí je kontaminace, která se nejčastěji stane po ochlazení .
Dále pak špatná sanitace kvasné a ležácké nádoby, nebo problém s kvasnicemi.
No a samozřejmě oxidace.
Pokud u vaření vydržíš, začneš pak řešit detaily.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz