VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 17. říj 2021 10:51:10
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Láhve - sklo vs. PET (nebezpečí, únik plynů, trvanlivost
PříspěvekNapsal: pon 30. lis 2020 23:36:46 
Offline

Registrován: pon 30. lis 2020 23:23:22
Příspěvky: 5
Ahoj, mohl bych prosím ještě shrnout a poprosit o doplnění otázky ohledně kontrolní pet lahve?
1) Jak poznám, že je pivo již správně nasiceno? Když jde do flašky promačknout maly dulek prstem (a uplynul týden sekundárního kvašení), tak je to již ok a dávám do lednice, nebo má být PET flaska tvrdá jako beton?
2) Dokud tedy PET nemění tvar (chápu nenafukuje se), tak se nemusím bát exploze sklenené láhve?
3) Mám to ve skle od bernarda - někdo tu někde psal, že při vysokém tlaku si pivo "odfoukne" - je to skutečně spolehlivé? Znáte někdo případ exploze bernardí lahve s keramickým uzávěrem? Mě ty dráty přijdou dost silný na to aby si pivko jen tak ufouklo, no ale tlak je tlak, tak co já vím...
4) Pokud se PET začne nafukovat, měl bych dát do lednice a upouštět i skleněné lahve (tak jsem pochopil z předchozích příspěvků). U bernardích to znamená otevřít a znova zavřít, nebo je nějaký vychytanější způsob?
5) Je změřeno jaký by měl být ve flašce správný tlak po ukončení sekundárního kvašení? Zkoušel někdo někdy namontovat na petku barometr, nebo je to nesmysl:)?

Díky moc za jakékoli poznatky. Jsem začátečník a u první várky jsem udělal mraky chyb, tak jsem trochu nervozní:)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Láhve - sklo vs. PET (nebezpečí, únik plynů, trvanlivost
PříspěvekNapsal: úte 01. pro 2020 7:39:51 
Offline

Registrován: pon 27. dub 2020 19:13:10
Příspěvky: 7
Ahoj,
odpovím jen na pár odrážek, protože kontrolní petku nedělám a sytím by oko.

3) Už mi dvě flašky bouchly(v začátcích, ještě z koncentrátu), důvod neznámý, celá várka byla silně těkavá. Naštěstí to bylo ve sklepě, kde nikdo nebyl.

4 b) Když mám těkavější várku, tak otevírám bernardy tak, že jednou rukou tlačím na keramický uzávěr, druhou povolím patentní uzávěr a pak první rukou reguluju ufouknutí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Láhve - sklo vs. PET (nebezpečí, únik plynů, trvanlivost
PříspěvekNapsal: úte 01. pro 2020 14:25:02 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 257
Bydliště: Ohrobec
3) Nepoškozená skleněná lahev ti určitě sama nexploduje, uzávěr si odfoukne. Ale přesto je velmi nebezpečné lahve přetlakovat. Může mít prasklinu nebo stačí když s ní nešťastně někde ťukneš a může to být velmi nebezpečné. Rozhodně doporučuji tohle riziko nepodceňovat.

5) Požadovaný tlak v lahvi je snadné spočítat. Závisí na požadovaném nasycení piva CO2 - to je různé podle pivního stylu, pro jednoduchost počítej 5g/l a na teplotě piva. Nástroj na výpočet najdeš tady https://www.homebrewmap.com/cs/tools/ca ... arbonation
Chtěl jsem přiložit graf, ale pro toto fórum je i 37kB moc velká příloha, tak si ho někde vygoogli (beer carbonation chart). Při teplotě ležení je přetlak správně nasyceného piva do 1 baru, při pokojové teplotě zhruba 2 bary.
Teoreticky jsou tam ještě korekce podle volného prostoru v lahvi nad pivem, ale v praxi nejsou významné.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Láhve - sklo vs. PET (nebezpečí, únik plynů, trvanlivost
PříspěvekNapsal: úte 01. pro 2020 23:37:46 
Offline

Registrován: pon 30. lis 2020 23:23:22
Příspěvky: 5
Přátelé děkuji moc za odpovědi, určitě si budu dávat pozor!

Pivu zdar!

EDIT: mám dvě várky za sebou, zatím nic nevybouchlo. Pro nováčky pouze uvádím, že ruční "odpšoukávání" bernardích lahví je uplně v pohodě, já se toho bál, že ta zátka pujde těžko udržet rukou, ale není to vůbec problém a odpšouknutí se dá krásně regulovat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz