VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 23. čer 2021 0:31:45
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Teplota pro přidání kvasnic
PříspěvekNapsal: stř 07. dub 2021 13:06:56 
Offline

Registrován: stř 07. dub 2021 13:00:10
Příspěvky: 2
chtěl bych se zeptat, jak to je s teplotou pro přidání kvasnic. Pokud si SAFLAGER S-23 rozmíchám ve vodě o teplotě 23°C, tak mi přijde hloupé to potom nalít do kvasné nádoby s 10-15°C. Mám pocit, že bych ty kvasinky zabil :( tak jak to dělat, mám tu teplotu postupně snižovat?

Dík


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota pro přidání kvasnic
PříspěvekNapsal: stř 07. dub 2021 13:26:37 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 70
Ja to robim tak, ze kvasnice rehydratujem v >20 stupnovej vode (23 stupnov je super) a vedla mam pripravenu vodu o teplote asi 5 stupnov (z chladnicky). Tu vodu pomaly vlievam ku kvasinkam a miesam. Tymto postupne zvysujem vodu na cielenu teplotu mladiny a ked som sa k nej dostatocne priblizil, tak tie kvasinky vlejem do mladiny. Stale sa mi rozkvasili bez problemov.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota pro přidání kvasnic
PříspěvekNapsal: stř 07. dub 2021 13:30:06 
Offline

Registrován: stř 07. dub 2021 13:00:10
Příspěvky: 2
jakou dobu to postupně ochlazuješ, dejme tomu z 20°C na 15? je to 10 min. nebo spíš hodina?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota pro přidání kvasnic
PříspěvekNapsal: stř 07. dub 2021 13:57:43 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 70
Skor 5-10 minut. Nieje nutne ist az tak extremne pomaly - kvasinky potrebuju ziviny z mladiny co najskor. Rehydratovanie by nemalo trvat dlhsie, ako nejakych 30 minut podla toho, co viem. Teda sa toho snazim drzat. Zhruba 15 minut ich nechavam v 23 stupnovej vode, potom ich poriadne rozmiesam, aby neboli hrudky a potom pomaly znizujem teplotu rychlostou asi 0.5 - 1 stupen za minutu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota pro přidání kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 03. čer 2021 22:07:49 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 42
Když kvasinky o teplotě 23°C naleješ do mladiny o teplotě 13°C, tak je rychle zchladíš o 10 °C. Rozhodně je tím nezabiješ, jenom se z toho teplotního šoku uloží ke spánku, takže budeš mít delší lag fázi. Nestane se nic kromě toho, že si prodloužíš kvašení o cca 1 den. Za předpokladu, že máš mladinu čistou a nejsou v ní nějaké jiné potvory, které by se ujaly vlády, zatímco tvoje kvasinky spí. Proto je lepší je napřed zchladit na cca stejnou teplotu, jako má mladina, aby se do ní mohly rovnou zakousnout a začít se množit. K tomu mj. potřebují kyslík, takže nezapomeň před zakvašením mladinu pořádně provzdušnit.

_________________
- každej chvilku chladí spilku -


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota pro přidání kvasnic
PříspěvekNapsal: stř 16. čer 2021 21:13:27 
Offline

Registrován: sob 12. led 2019 18:23:54
Příspěvky: 21
Nelepší je sušené kvasinky rehydratovat v převařené vodě.
Když dojde k obnovení buněčné stěny kvasinek cca 15 minut, začnu přidávat studenou mladinu a přelévat z jednoho hrnce do druhého takzvané (protahování - okysličení).
Sušené kvasinky nesmějí dostat nažrat moc brzo, ani pozdě.

A s provzdušňováním mladiny to moc nepřeháněj, když to přeženeš zaděláš si na diacetyl (máslovou chuť piva).

Správné množství rozpuštěného kyslíku v mladině je 6 až 8 mg.l na -1. 8-)

Ale jak to zjistit v domácích podmínkách, to fakt nevím. :geek:

Ve velkých pivovarech provzdušňují takzvanou svíčkou a za ní mají čidlo na množství rozpuštěného kyslíku


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz