VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 07. kvě 2021 21:21:09
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kvašení - Sek. nádoba
PříspěvekNapsal: stř 31. bře 2021 20:01:53 
Offline

Registrován: pon 30. lis 2020 23:23:22
Příspěvky: 5
V knize Pivařka II. (Novotný) je recept na 25 litrů belg. IPA. EPM 12,3, 25 IBU (uvádím, kdyby bylo důležité).

Kvasit mají Lallemand Abbaye (1 balení) a fermentace je popsána takto:

20C 2dny
24-25C 4 dny
Sk. nádoba 12C 7 dní
Při lahnování 10g dextrozy na litr pak
21C 5 dní
Zrání 2-3C 28 dní.

Další info doplním na vyžádání:)

Moje dotazy:
1) Co znamená "Sek. nádoba" - je to sekundární nádoba, tedy že mám pivo přelít do jiné kvasné nádoby?
2) Pokud ano, proč? Aby to neleželona kvasnicích?
3) Otázka s nižší prioritou: Nejsem schopen zajistit takto nízkou teplotu při zrání (max. tak 7C a to kdo ví jestli). Vadí to něčemu (čemu)?

Díky moc!!!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - Sek. nádoba
PříspěvekNapsal: čtv 01. dub 2021 10:47:25 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 68
Nemam s tym sice skusenosti, ale poradim tak, ako viem a ako chapem ja.

1. Ano, znamena to stiahnut pivo do inej nadoby (pozor na oxidaciu!). Je to kvoli tomu, aby slo pivo prec z kvasiniek a aby ti za tu dobu nenarobili pachute. Je to prakticky sekundarne kvasenie.
2. Vidim, ze som prakticky odpovedal prvou odpovedou :) teda odpoved je "ano"
3. Moze to vadit, ale nemusi. Niektore literatury uvadzaju, ze lezanie pri vyssej teplote znamena iba to, ze sa to "odlezi" skor a ze to nema nijaky negativny impakt na vyslednu chut piva. Niektore literatury zase uvadzaju, ze teplota lezania ma byt co najnizsia. Kazda teoria ma svoj zaklad, opodstatnenie a spisane vyhody a nevyhody. Co je pravda ale neviem, lebo som to neskusal. Kedze kvasis vrchne, tak by som to uz vobec neriesil a lezal by som to bez problemov pri tych 7 stupnoch.

Moj postup, ak by som mal takyto recept a podmienky, ake mas ty - sekundarnu nadobu by som preskocil a rovno flaskoval s dextrozou. Pivo sa ti odlezi a sekundarne dokvasi vo flasiach. Akurat by som predlzil cas kvasenia a samozrejme flaskoval az po tom, ako je kvasenie dokoncene. Mal som pivo na kvasinkach aj 2 tyzdne a ziadne pachute som nezaznamenal.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - Sek. nádoba
PříspěvekNapsal: čtv 01. dub 2021 23:02:35 
Offline

Registrován: pon 30. lis 2020 23:23:22
Příspěvky: 5
OK, díky moc za odpovědi a potvrzení mých domněnek.

Ještě popřemýšlím jak to udělám, když jsem pustil lednici na plno a ještě v ní rozmražoval kuře, hlásil teploměr skoro nulu (ani nevím, jestli je to možné, snad jsem se spletl) - no každopádně to byla nízká teplota Na druhou stranu, mít lednici 28 dní na plný koule, to už se možná prodraží... No popřemýšlím.

Díky, až bude hotovo, tak pokud si vzpomenu a bude co sdílet, poreferuji.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz