VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 10. srp 2022 16:01:43
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dochmelenie Australian Pale Ale
PříspěvekNapsal: ned 17. dub 2022 18:11:37 
Offline

Registrován: stř 09. bře 2022 9:18:05
Příspěvky: 8
Páni, pokial sucastou koncentratu Coopers Australian Pale Ale nie je osobitne chmel, predpokladam, ze je uz cosi v koncentrate. Mam vsak rad vonavejsie piva s kvalitnou penou, takze som sa rozhdol na skusku dochmelit koncentrat. Mam 50g balenie Citry. Nebude to moc, ak ratam, ze uz nejaky chmel je v koncentrate od vyroby? Ak som tu spravne cital, 50g balenie sa odporuca na cca 22l varku koncentratu. Ked ale ratam, ze v koncentrate uz cosi chmelu bude? Aby to nebolo zas prilis horke.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dochmelenie Australian Pale Ale
PříspěvekNapsal: stř 20. dub 2022 11:25:31 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 97
No ide o to, ako "dochmelenie" myslis. Koncentraty su uz nachmelene na spravne IBU od vyroby. Ked chces koncentrat "dochmelit", robi sa to takmer vylucne dry hoppom. To znamena, ze po burlivom kvaseni vysypes ten chmel priamo do kvasnej nadoby, kde sa vyluhuje pocas poslednych par dni pred flaskovanim. Niektori to davaju do vysterilizovanej silonky, alebo roznych latok a vrecusok...ja ale uprednostnujem sypanie chmelu na volno. Pri sadani kvasiniek sadne aj chmel a pri stacani mi stale slo do flias uplne minimum chmelu (asi v 20% flaskach boli viditelne 1-2 kusky, ktore bolo tazke si vsimnut). Takyto pridavok chmelu prida (ak vobec) nepostrehnutelne mnozstvo horkosti.

Ine ako taketo chmelenie sa pri koncentratoch nepouziva. Je to kvoli tomu, ze ten koncentrat presiel kompletnym varom a je v nom tolko chmelu, kolko treba. Ak ten koncentrat zovries, co je nevyhnutne pocas chmelovaru, tak ovplyvnis vo velkej miere profil piva, ktore z toho malo byt. Moze sa nechat zovriet aj v mensom objeme vody, ktoru vlejes pocas zakvasania domladiny. Vysledok bude ale dost nepredvidatelny. Z toho dovodu to urcite neodporucam.

Moje odporucanie teda je: zakvas to normalne, ako si zvyknuty a po burlivom kvaseni (bublak prestane bublat) tam nasyp kludne celych 50g, co mas. Pockal by som 3 dni, odmeral hustotu, dalsie 2 dni, odmeral hustotu a ked sa nezmenila, stocil by som do flias. Teda nejakych 5 dni by si tam mal chmel, co je uplne v poriadku. Niektori mozu odporucat 2-3 dni, ale v zaciatkoch s dry hoppom je to trosku malo - moze ten chmel este trosku dokvasit a moze to robit problemy s naslednym sytenim vo flasiach. To co odporucam ja je v podstate istota. Nezmeni to horkost a prida to vyraznu chmelovu aromu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dochmelenie Australian Pale Ale
PříspěvekNapsal: stř 20. dub 2022 16:38:22 
Offline

Registrován: stř 09. bře 2022 9:18:05
Příspěvky: 8
Ano, ano, presne ako pises: dry hop. Ine som nemyslel. Ale mal som pri poslednom ALE od Coopers pocit, ze tam chmel proste uplne chyba (je to samozrejme na individualnej chuti, je mi jasne, ze nejaky tam bol), navyse, zarobil som 23 litrov podla navodu, az neskor som sa na fore docital, ze je asi lepsie 20 litrov pri tejto znacke, takze to pivo je velmi nevyrazne, alkoholu som vypocital len 3%. Preto som teraz pouzil len 20l vody a rozmyslam nad tym dochmelenim, nech to ma aj lepsiu aromu, penu a viac horkosti mi nevadi. Len aby tych 50 g nebolo prilis :-) Pivo mi zatial buble 2. den, tak este pockam. Dik za info, skusim teda tak ako pises.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dochmelenie Australian Pale Ale
PříspěvekNapsal: čtv 21. dub 2022 8:46:00 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 97
50g chmelu do dry hopu nebude prilis ;) prida ti to chmelovu aromu, trochu chuti, ale horkost ti to nezvysi.

Co sa mnozstva vody tyka, tak je fajn sledovat recept, ktory je pri danom extrakte. Je to kvoli tomu, ze ked uberies vody, zvysi sa ti aj horkost, co moze byt neziaduce. Tie koncentraty sa robia tak, ze pocitaju s tym, ze tam pridas aj nejake to kilo cukru (odporucam maltozu, co je prakticky vysusena sladina, teda bez chmelu). Ked ti vyslo len 3% alkoholu, pride mi to, ze si dal malo cukru. Moze to byt aj typickou "chorobou" koncentratov, ktorou je nizke prekvasenie. Mne casto koncili koncentraty okolo 1,015-1,020 bez ohladu na to, co tvrdil recept na baleni.

Mozno na zaver len tolko, ze tieto koncentraty by som bral iba ako medzikrok pri prechode na suroviny. Z koncentratov som este dobre pivo nepil. Akonahle skusis suroviny, uz na koncentraty nepomyslis ;) Je to z mojho pohladu ale nutne zlo, ktorym som si presiel aj ja...naucis sa pracu s kvasinkami, sanitaciu pouzitych nastrojov a ked ti to pojde fajn a pivo bude bez kontaminacie, siel by som dalej. Mozno este cez sladinove koncentraty (urobis chmelovar pred zakvasenim) a potom na suroviny. Siel som touto cestou aj ja, kde som postupne vychytaval muchy a pridaval si do zbierky potrebne nastroje.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz