50g chmelu do dry hopu nebude prilis

prida ti to chmelovu aromu, trochu chuti, ale horkost ti to nezvysi.
Co sa mnozstva vody tyka, tak je fajn sledovat recept, ktory je pri danom extrakte. Je to kvoli tomu, ze ked uberies vody, zvysi sa ti aj horkost, co moze byt neziaduce. Tie koncentraty sa robia tak, ze pocitaju s tym, ze tam pridas aj nejake to kilo cukru (odporucam maltozu, co je prakticky vysusena sladina, teda bez chmelu). Ked ti vyslo len 3% alkoholu, pride mi to, ze si dal malo cukru. Moze to byt aj typickou "chorobou" koncentratov, ktorou je nizke prekvasenie. Mne casto koncili koncentraty okolo 1,015-1,020 bez ohladu na to, co tvrdil recept na baleni.
Mozno na zaver len tolko, ze tieto koncentraty by som bral iba ako medzikrok pri prechode na suroviny. Z koncentratov som este dobre pivo nepil. Akonahle skusis suroviny, uz na koncentraty nepomyslis

Je to z mojho pohladu ale nutne zlo, ktorym som si presiel aj ja...naucis sa pracu s kvasinkami, sanitaciu pouzitych nastrojov a ked ti to pojde fajn a pivo bude bez kontaminacie, siel by som dalej. Mozno este cez sladinove koncentraty (urobis chmelovar pred zakvasenim) a potom na suroviny. Siel som touto cestou aj ja, kde som postupne vychytaval muchy a pridaval si do zbierky potrebne nastroje.