VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 31. črc 2021 12:26:17
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dochmelování...
PříspěvekNapsal: ned 27. úno 2011 13:06:47 
Offline

Registrován: ned 27. úno 2011 12:53:14
Příspěvky: 20
Zdravím,
můj dotaz se tedy netýká přímo jen koncentrátů MUNTONS, ale jelikož se chystám na várku Muntons Gold - Docklands Porter, umisťuji dotaz sem.

Abych docílil vyšší hořkosti, dochmeluji chmelovým granulátem (Žatecký poloranný červeňák) a to způsobem, že vyvařením granulátu ve vodě (cca 20 min.) rozředím poté vlastní koncentrát. Tento postup jsem zkoušel s koncentrátem Milestone Crusader, kde zatím tedy neznám výslednou chuť, protože pivo ještě zraje.

Zajímaly by mne tedy zkušenosti s podobným dochmelováním a případné jiné postupy při vaření z koncentrátů.

Díky za každý příspěvek.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dochmelování...
PříspěvekNapsal: ned 27. úno 2011 21:04:09 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. pro 2010 15:29:46
Příspěvky: 192
Bydliště: Brno
ObrovaR píše:
Zdravím,
můj dotaz se tedy netýká přímo jen koncentrátů MUNTONS, ale jelikož se chystám na várku Muntons Gold - Docklands Porter, umisťuji dotaz sem.

Abych docílil vyšší hořkosti, dochmeluji chmelovým granulátem (Žatecký poloranný červeňák) a to způsobem, že vyvařením granulátu ve vodě (cca 20 min.) rozředím poté vlastní koncentrát. Tento postup jsem zkoušel s koncentrátem Milestone Crusader, kde zatím tedy neznám výslednou chuť, protože pivo ještě zraje.

Zajímaly by mne tedy zkušenosti s podobným dochmelováním a případné jiné postupy při vaření z koncentrátů.

Díky za každý příspěvek.


jestli chceš dochmelovat na hořkost, vař ten chmel alespoň 60min pro dosažení rozumnější výtěžnosti. 20 min ti dá jenom lehké aroma, hořkost zvedne minimálně.

_________________
Mám rád chmel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dochmelování...
PříspěvekNapsal: pon 28. úno 2011 9:59:30 
Offline

Registrován: ned 27. úno 2011 12:53:14
Příspěvky: 20
Tak to jsem netušil, mně i těch 20 minut přišlo až až...
Ještě bych se tedy zeptal, jestli nevíš, jaké jsou doporučené poměry chmele k celkovému objemu várky při takovémto dochmelování? Samozřejmě +/-. Já tedy zkusmo použil 33 gramů granulátu na 23 litrů piva.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dochmelování...
PříspěvekNapsal: pon 28. úno 2011 11:50:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
ObrovaR píše:
Tak to jsem netušil, mně i těch 20 minut přišlo až až...
Ještě bych se tedy zeptal, jestli nevíš, jaké jsou doporučené poměry chmele k celkovému objemu várky při takovémto dochmelování? Samozřejmě +/-. Já tedy zkusmo použil 33 gramů granulátu na 23 litrů piva.


mi hodně pomohl ten výpočet od Masterminda: viewtopic.php?f=21&t=694
pročti to tady je taky něco psáno: viewtopic.php?f=17&t=68

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dochmelování...
PříspěvekNapsal: pon 28. úno 2011 12:10:44 
Offline

Registrován: ned 27. úno 2011 12:53:14
Příspěvky: 20
slamak píše:
ObrovaR píše:
Tak to jsem netušil, mně i těch 20 minut přišlo až až...
Ještě bych se tedy zeptal, jestli nevíš, jaké jsou doporučené poměry chmele k celkovému objemu várky při takovémto dochmelování? Samozřejmě +/-. Já tedy zkusmo použil 33 gramů granulátu na 23 litrů piva.


mi hodně pomohl ten výpočet od Masterminda: viewtopic.php?f=21&t=694
pročti to tady je taky něco psáno: viewtopic.php?f=17&t=68


To je zřejmě to, co jsem potřeboval. Díky za odkazy, prostuduju to.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz