VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. črc 2019 11:03:07
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 121 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 06. led 2014 8:36:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 18. pro 2013 21:53:06
Příspěvky: 1
Bydliště: Hluk
Zdravím všechny vespolek, jsem zde nový.Nějakou dobu tady nasávám informace a mám za sebou zatím dvě várky.Obě jsem dělal infuzně (obě jsou výborné :-) ). Při pročítání jsem narazil na toto téma falešné dekokce.Mám doma knížku z r.1953 Technologie sladu a piva 2.díl a tam je tento způsob popsaný jako jednormutový způsob.Nemám žádnou jinou oficiální literaturu a myslel jsem , že jednormut se dělá odpuštěním části díla, povaření a vrácení dohromady.
Příloha:
jedno rmut.jpg
jedno rmut.jpg [ 110.88 KiB | Zobrazeno 2860 krát ]
Přikládám sken z knihy.Jirka


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 06. led 2014 17:53:42 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Takzvaná falešná dekokce je ve skutečnosti jedním z regulérních jednormutových dekokčních postupů. Výhodou je že dochází k povaření veškerého mláta oproti 1/3 až 1/2 u běžného jednormutu, takže lze docílit výraznější chuti.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 10:20:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Bob píše:
Přebral jsem postup taky od Hrocha a jsem mu moc vděčnej. Má u mě samozřejmě vzorek, jak budu někdy u Liberce ;-)
Kdyby to někdo hledal, tak ještě jako "falešný jednormut".

Zdar, mohol by sem niekto hodit link na ten povodny Hrochov príspevok, ktory cele toto vlakno odstartoval ? Nejako sa mi ho totiz nedari najst. Vdaka.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 14:20:34 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 311
viewtopic.php?f=20&t=701&p=5699&hilit=fale%C5%A1n%C3%BD+jednormut#p5699


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 17:23:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Super, vdaka Provazku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pát 08. úno 2019 7:17:26 
Offline

Registrován: čtv 06. pro 2018 16:58:09
Příspěvky: 16
Chtel bych se zeptat, jestli ma nekdo nove poznatky a zkusenosti s falesnou dekokci? Rad bych ji vyzkousel


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pát 08. úno 2019 15:46:32 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 76
Bydliště: TN
ved vyskusaj nic tym nepokazis.
Je to velmi jednoduche. Spravis jednokrokovu resp. viacktrokovu infuziu, a po odrmutovacej teplote odoberies tekuty podiel. Ten husty podiel privedies k varu a varis cca 10 - 20minut. Ono tam ide o to ze pri tom vareni hustej kase, to troska skaramelizuje, a doda to pivu na chlebnatej chuti a hutnosti. Potom sa normalne scedi, a ide sa na chmelovar.

Ja to obcas pouzivam ked som lenivy, alebo nemam cas na dvojrmut a chcem plnsie telo a trosicku tmavsiu farbu v pivku :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: sob 09. úno 2019 9:02:50 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 239
Bydliště: Ohrobec
Já to vždycky chápal tak že falešná dekokce je falešná, protože se dělá až po odrmutování a žádné enzymatické děje už neprobíhají. Proto falešná.
Jinak s ní mám výborné zkušenosti rozhodně doporučuji.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: stř 13. úno 2019 20:04:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 60
Zdravím, chtěl jsem se zeptat, a co by se stalo, pokud bych prostě udělal poctivou infuzi a po odrmutování celé dílo přivedl k varu, povařil a poté scedil. Pominu-li nepatrné zvýšení výtěžnosti při falešné dekokci, tak by to mohlo stačit tak, jak jsem popsal, ne?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: čtv 14. úno 2019 18:53:46 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 239
Bydliště: Ohrobec
Tak to vyzkoušej a uvidíš.
Nemyslím si, že se stane něco špatného, jen je takový postup energeticky zbytečně náročný.
Budeš scezovat při extrémně vysoké teplotě, ale vysoká teplota při scezování je špatná až při vyslazování, na začátku by to podle mne nemělo vadit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 121 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz