VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 28. zář 2021 14:33:00
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 117 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: První vaření
PříspěvekNapsal: pon 15. lis 2010 22:47:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2871
Bydliště: Zeleneč
Rád bych se podělil o pár zkušeností, které jsem získal během prvního vaření ze surovin, aby ostatní nedělali chyby která jsem udělal já...

Takže chyby, který bych se teď chtěl vyvarovat:
* pořídit míchadlo - připaluje se a s ručním míchadlem je to dost práce
* hrnec obalit nějakou termoizolací - já mám v plánu mirelon (pod plovoucí podlahy) + silnější alobal
* zcezovat v nádobě stejného nebo většího objemu, než je "varna"
* nepoužívat ve zcezovací nádobě plátno, dírky a mláto k filtraci stačí
* po chmelovaru mladinu roztočit, uprostřed víru zůstanou zbytky chmelu, které se dají jednoduše vzít
* pořídit si přesnější hustoměr s přesnější stupnicí

A celá story:

První moje "vaření" byla pšenice z mladinového koncentrátu od Muntons, ovšem byl jsem zklamán tím, že při 23L je třeba dodávat tolik maltózy/dextrózy a když jsem si nakonec trochu nechal, a změřil to hustoměrem, byl jsem někde u 1035, takže sotva 9°. Také to nebyla moc zábava, takže jsem se rozhodnul pro vaření ze surovin.

První potíž (už s mladinovým koncentrátem) byla s převodem naměřené hustoty hustoměrem, dodávaným na vasepivo.cz s odměrným válcem. Je prostě málo přesný, resp. má velký rozsah, takže určit správnou hodnotu je složité. Už mám objednaný 0-20% za cca 150,- od Exathermu, ale tenhle přecijen budu využívat, pokud budu vařit silnější pivo, viz níže. Převod hustoty na Plato (%) jsem nejdřív neznal, nakonec jsme našel následující tabulku: http://homepages.gac.edu/~cellab/chpts/ ... le3-2.html. Dají se najít i přesné přepočty, pro mě tohle orientačně zatím stačí.


Jako příručku k vaření jsem používal internet a Richterovu knížku Pivo jako křen. Ta hezky uvedla do problému vaření piva, ale není příliš podrobná, už mám objednanou Teorie a praxe vaření piva z VŠCHT :-)

Můj hrncovar se zatím skládá z 30L smaltovaného hrnce a kvasné plastové 29L nádoby (opět ze sady vasepivo.cz). (provizorně jsem z potáhnuté sololitové desky - kterou jsem si nechal uříznout - vyrobil pokličku, s otvorem uvnitř na teploměr. Teploměr jsem si koupil zavařovací už v pouzdře, které vypadalo daleko lépe než samostatně sestavený teploměr a plechové pouzdro. Teploměr fungoval pro začátek dobře. Zavařovací je pouze od 50°C, měl jsem tedy ještě jeden menší (opět ze zmíněné stránky) za pár korun, překvapil mě, že se rychle přizpůsobuje (klidně i o stupeň za vteřinu) takže je použitelný. Dále mám míchadlo.

Suroviny - v mém případě světlý + mnichovský slad (3.5kg + 3.5kg) jsem si koupil a nechal našrotovat v PIvovarském domě v Ječné v Praze, ochotný sládek mi přidal i 50g chmele Premiant (žatecký poloraný už jsem doma měl) a Weiznové živé kvasnice. Zatím bohužel nemám místa v ledničce na spodní kvasení (snad od prosince bude sklep s ledničkou :twisted: ). Takže z toho bude takový kočkopes.

Vystíral jsem si při 40°C 16L vody - chtěl jsem více, ale to do hrnce se o moc víc nevešlo, ono 6kg sladu (1kg jsem nakonec nepoužil) má celkem velký objem. Vařil jsem na sklokeramické desce, zároveň na 2 plotýnkách, překvapilo mě připalování, hlavně ze začátku. Bylo třeba neustále míchat. Pro příští várky bude míchadlo (asi z motorku od stěračů) nezbytností. Teplota se navyšovala cca 1°C/min, takže ideálně. Protože jsem jodisol v lékárně nesehnal, přestávky jsem určil jako 40minutové bez kontroly. Příjemné bylo, že teplota i hrnec docela držely teplotu, takže ta za těch 40min klesla max. o pár stupňů níž.

Nejdelší bylo zcezování. Použil jsem dvojitý kbelík z Gorvinových stránek, nějak mi ale nedošlo, že budu potřebovat větší jak 10L kbelíky. Do vnitřního kbelíku jsem navrtal opravdu hodně dírek o průměru 3mm a na to položil plátno. Zcezování šlo ale velmi pomalu, odhadl bych rychlost 1L/30minut. Navíc mi to celé chladlo. Ve kbelíku jsem měl asi 10cm mláta. Nakonec jsme plátno vytáhnul, a filtrací přes mláto mi vzniklá krásná sladina, a šlo to znatelně rychleji (i když taky dost pomalu). Vyslazoval jsem asi 13L vody (ohřáté na 78°C). Nakonec jsem dostal z 16L vystíraní a 13L vyslazovací vody jen 13L sladiny, ale o hustotě kolem 1090, tedy asi 23%! Zředil jsem asi na 20L 13% a šlo se na chmelovar.



Problém byl s varem, kdy i s pokličkou bylo dosažení varu obtížné (ohřev 55->100°C trval skoro 2 hodiny). Nakonec jsem hrnec obalil dekou (kterou jsem nakonec i přes veškerou snahu propálil :-) ) a šlo to.



Chmelovar proběhl standardně, už bez pokličky, přidávání natřikrát dle receptu. Odpařily se mi asi 3L vody, tak jsem je opět dolil (převařenou - jinak používám stále vodu z vodovodu). I když jsem chmelil v pytlících na chmel, přesto bylo třeba zcedit přes plátno, aby výsledná mladina byla skutečně čistá. Zchlazení jsem prováděl ve vaně ve studené vodě, ale máme velkou-rohovou, a tak bylo ochlazení na nějakých 18°C překvapivě rychlé a jednoduché. Ani jsem nemusel měnit vodu nebo používat led. Přidal jsem kvasnice, které jsem startoval a provzdušnoval asi 2h dopředu samotné, pak chvíli s mladinou.

Kvasnic jsem použil asi zbytečně hodně, na těch 20L jsem měl necelé 2dL, a prvotní fermentace proběhla za 3 dny!!! Teplota okolí 18°C (dle 2 různých digi-teploměrů), teplota piva 24°C.... (stáčel jsem při 1016 bez přidání cukru). Pěnu jsem sbíral asi 5x. Při stáčení jsem ochutnal, a pivo mi přišlo značně lepší, než předchozí pokus s mladinovým koncentrátem. Teď je to 5 dní, co pivo dokvašuje při nějakých 18°C, PETky se nafoukly tak akorát, jinak stáčím i do 5L soudků a skleněných lahví, jak normál, tak s keramickým uzávěrem.

Budoucí vylepšení:
hrncovar zůstává, zcezovací kyblíky nahrazeny podobnými zcezovacími nádobami ze stejných plastových nádob, jako je kvasná (mají je v Bauhausu za 95,- kus + kohout + hadička...). Aktuálně vyvrtáno 3600 2mm dírek :-)
zaizolování hrnce i zcezovacích nádob mirelonem a tlustným alobalem
přesnější hustoměr

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První vaření
PříspěvekNapsal: úte 16. lis 2010 0:56:28 
Offline

Registrován: úte 16. lis 2010 0:33:45
Příspěvky: 18
Bydliště: Holice
ahoj,
až budeš vařit desátou várku, jistě budeš mít spoustu much vychytaných. Důvod,proč jsem se rozhodl registrovat na tomto blogu a potažmo odepsat, bylo ono brutální číslo ohledně počtu vyvrtaných 2mm dírek, jakožto zcezovacího dna. Chtěl bych kontrovat vlastní zkušeností. Byl jsem vloni pozván ke kamarádovi, který chtěl zkusit domovaření a neměl odvahu se doto pustit sám, tak jsem v kostce vysvětlil co má opatřit a mimo jiné, jaké jsou principy scezování. Když jsem se dostavil, byl jsem mírně konsternován. Od místního pohůnka sehnal za flašku rumu plastovou popelnici (novou přirozeně) a na její dno vyvrtal otvor, do kterého osadil kulový ventil. Díky vhodnému tvarovaní dna popelnice jednoduše překryl otvor kuchyňským sítkem (sedlo tam jak prdel na hrnec) a scezovačka byla hotová. Scezování bylo velmi čiré a velmi svižné. Mohlo být popravdě expresní, ale vysoká rychlost není vhodná kvůli výtěžku. Chtěl bych tímto jen poukázat na fakt, že selský rozum mnohdy vyváží potřebu imitovat profi zařízení.
Hrnce bezpochyby zaizoluj. Až přejdeš na ležáky a zkusíš dvourmutové postupy, budeš potřebovat co největší teplotní stabilitu.
Zatím se měj a ať se daří


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První vaření
PříspěvekNapsal: úte 16. lis 2010 7:52:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2871
Bydliště: Zeleneč
Díky za odpověď, varianta s cedníkem mě taky napadla, ale obával jsem se brzkého zanešení a tímpádem totálního zpomalení díla. Další ukázka toho, že ne vždy všechno funguje tak jak odhaduji :D

Jinak jsem zapomněl dodat, že jsem vařil infuzně, i když to asi z textu bylo jasné. Příště se možná pustím do jednormutového způsobu, uvidíme. Do budoucna, pokud se bude dařit s hrncovarem, stejně plánuju přechod na vaření ve 2 upravených KEGech.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První vaření
PříspěvekNapsal: úte 16. lis 2010 13:20:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
:!: TIP :!: Možná lepší než alobal je taková ta izolace co se dává za topení aby odrážela teplo zpátky do místnosti.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První vaření
PříspěvekNapsal: úte 16. lis 2010 13:30:50 
Offline

Registrován: stř 03. úno 2010 20:40:23
Příspěvky: 352
Mirelon použij jen na izolaci hrnce s odloženým rmutem, na varném hrnci se mi teplem rozpouštěl (ale vařím na plynu) na sklokeramice ho budeš muset mít mimo plotýnku


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První vaření
PříspěvekNapsal: úte 16. lis 2010 16:18:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 01. srp 2010 8:33:55
Příspěvky: 206
Bydliště: Jihlava
ten mirelon fakt není dobrej nápad :(

lepší je bud ta folie za radiátory (měla by teplo odrážet) nebo bych použil KARITAŤKY - na hrnec tu aluminiovou a na ní ještě tu obyč takovou tu pěnovou - podle mě by to mělo být pak OK


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: První vaření
PříspěvekNapsal: úte 16. lis 2010 20:07:20 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Bobr: Máš tu karimatku osobně vyzkoušenou?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První vaření
PříspěvekNapsal: úte 16. lis 2010 22:18:43 
Offline

Registrován: úte 16. lis 2010 0:33:45
Příspěvky: 18
Bydliště: Holice
Co se izolace týče,mirelon se mi nejevi jako dostatečný, spíše ta karimatka. Já jsem šel cestou využití zbytků ze stavby, tak mám kolem kegu kamennou vatu, obalenou parotěsnou al folií. Izoluje to vynikajícím způsobem a pokles teplot při prodlevě je zanedbatelný. I já jsem se rozhodl vařit v kegu. Kámoši nerezáci mi navařili ventily a trádá. Z8hy se však mdostavilo jisté zklamání. Ohřívám plynem a čas, po který se várka dostává do varu je oproti smalťáku dvojnásobný. Hrnec měl totiž větší základnu a tak se dílo ohřívalo dostatečně rychle, kdežto keg má spíše sloupec a tak je to vopruz. Řešením by byl ještě jeden plášť, který by vytvořil meziprostor s plášťem kegu, kam se dostávalo teplo z plamene a tak by se ohříval keg i z boku. Reprezentovalo by to ovšem současné odstranění izolace. V praxi u mne znamenal tento problém návrat ke smalťáku a v kegu vařím jen tehdy, potřebuji-li si u vaření odběhnout k jiné práci. Mám u něho totiž míchadlo. Takže to se dávám pro Mosquita, než se rozhodne investovat do kegů. Na aukro jsou často vidět nové nerezové hrnce na 75 či 100l. Mám na ně počíháno, ale cena se zpravidla vyšvihne příliš vysoko. Jinak z cedníku bych po tom co jsem viděl strach neměl. Půjde spíše o složení šrotu ajestliže budeš mít dosti pluch, pak se není čeho bát. Já šrotuji klasicky na Porkertovi a na poslední kilo slad nastavím válce o něco dále od sebe, právě kvůli pluchám. Sice nemám cedník, každopádně mám scezování vychytané a jsem spokojen jak s rychlostí, tak s výtěžkem. Kegová scezovačka má na dně coulový kulák, síto je vyřízlé z děrovaného plechu. Díry jsou příliš veliké, proto je přez ně přetaženo drátěné síto a po obvodu je potravinářské těsnění. Jde to jedna báseň.
LM
Příloha:
Poznámka: kotel
kotel - Copy.JPG
kotel - Copy.JPG [ 75.43 KiB | Zobrazeno 10834 krát ]
Příloha:
Poznámka: scezovačka
scezovačka - Copy.JPG
scezovačka - Copy.JPG [ 69.76 KiB | Zobrazeno 10856 krát ]


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První vaření
PříspěvekNapsal: úte 16. lis 2010 23:39:26 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Mám 50 litrový nerez hrnec z aukra a i s poklicí a dopravou vyšel do 2 000 kč. Jsem s ním velmi spokojen. V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První vaření
PříspěvekNapsal: stř 17. lis 2010 5:41:08 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Vláďa píše:
Mám 50 litrový nerez hrnec z aukra a i s poklicí a dopravou vyšel do 2 000 kč. Jsem s ním velmi spokojen. V.


Jen mají dle mého názoru jednu vadu, jsou z dost tenkého plechu a tak se může stát, že po několika použitích nebude dno rovné. A to při použití elektrického hřevu způsobí , že dno na plotýnkách nebude ideálně sedět a účinnost ohřevu se zmenší.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 117 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz