VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 20. zář 2018 7:27:39
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 94 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: úte 27. črc 2010 9:33:08 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
restart píše:
Tadytomas píše:
mám na tebe dotaz mimo tohle téma, ten vařič, co je na tom obrázku, to je indukční? jaké má rozměry plotýnky? díky..

Ahoj. Jojo, je to indukčák.. YES - YG-G20D-20 http://www.indukcnivaric.cz/ ... použitej, ale pošta dodala rozbytej... dal jsem tam místo skloker. desky jen dlaždici. Ta je ale trochu tlustější, takže jsem přizvednul civku a maká jak má. Várnice má průměr dna 32 cm a jde to perfektně. Akorát na chmelovar (20-24L) by to chtělo něco silnějšího. Neprobýhá tak intezivně, ale dá se to.


Protože se v jiným vláknu nakouslo toto téma a docela mě to zajímá taky, dovolím si založit samostatné téma i s příslušnou (zkrácenou) citací.

Hodně nad tímto řešením uvažuju, protože by se to dalo propojit s termostatem a ulehčit si část vaření (jo já vím, připravím se o tu zábavu, ale skákat kolem toho budu stejně za zpěvu manter). Cenově to vychází přibližně na stejno, jestli indukce nebo plyn. Myslím pořizovací náklady. Podstatný rozdíl je v tom, jak velkou várku půjde uvařit. Hořák má výkon 7,5kW a to by mělo teoreticky přivést k varu 80 litrů vody. 2kW u indukčního vařiče stačí teoreticky na 21 litrů.

Kdo máte zkušnosti s indukčním vařičem, podělte se prosím o zkušenosti, jak velký várky vaříte, jak dlouho to trvá, jestli byly nějaký konstrukční obtíže atp.
Na vařiči se dají zpravidla nastavovat teploty 60-240°C s krokem 20°. Jak se technicky řeší 37 a 56°C? Prostě se to ohřeje a vypne? Na 78°C se nastaví 80ka a nechá se to jet? Ptám se možná jak jeliman, ale nemám s indukcí vůbec žádný zkušenosti, tak se to nedovedu do detajlu představit.

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: úte 27. črc 2010 11:54:58 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
S indukčním vařením nemám zkušenosti, ale já bych to řešil asi jinak.
Nastavil bych maximální teplotu na vařiči a pomocí řízeného teploměru (např. http://www.flajzar.cz - prodávají stavebnici) bych si nastavil teplotu vařeného díla. Měřící sonda by byla strčená přímo do díla. Spínal bych přímo přívod k varné spirále (nebo co to tam je).
Tam bych si mohl nastavit teplotu s přesností cca 1°C.
Je to jen námět, ale myslím, že by tohle mohlo fungovat.
Ostatní se mohou vyjádřit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: úte 27. črc 2010 20:15:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 458
Bydliště: Záluží
Ahojte, takže jak to dělám já. Mám již výše zmíněný vařič a ten jsem řídil pomocí PC a programu Brausoftware V 4.3 - odkaz zde: http://www.bierseidla.de/cms/content/category/4/55/88/ , resp. zásuvku 230V do které byl vařič připojen. ALE! Řízení neprobýhalo zcela korektně, jelikož se jedná pouze o stavy VYP/ZAP a né o spojitou regulaci. Teploty hodně kolísaly. Možná to bylo zapříčiněno i velkou setrvačností teplotního čidla. A taky, pokud se zásuvka vypla a pak zase zapla, tak vařič byl pouze v pohotovostní poloze a já stejnak musel kněmu přijít a zapnout program třeba vaření. Ale tohle jsem odstranil malým zásahem do zapojení vařiče. Ale pak jsem zase už nemohl regulovat jeho výkon od stupně 1 - 8, pomocí tl. + a - . A proto jsem se vyprd na nějaký PC (měl jsem s tím ještě další potíže) a už to dělám růčo -fůčo. Na rmuty to mám nastaveno na stupeň č.3, popř.4, vychází to cca 1°/min, a sleduji teplotu na tomhle teploměru: http://www.svet-nakupu.cz/teplomer-s-ex ... dp-101550/ Čidlo je strčený v jímce - není pivotěsný, cca 7cm ode dna várnice. A na udržení teploty to mám nastaveno na stupeň č.1. Míchání mám puštěno stále, jen reguluji otáčky.

Možná by to šlo dobře řídit i tímto termostatem: http://shop.fkt.cz/univerzalni-termosta ... 0+dp90844/ ale je pouze do 99,9°C. Na chmelovar už by to nebylo, ale na to termostat není potřeba. Ale POZOR! Vařič by musel po obnovení napájení opět naskočit do zvolené ho programu. Co jsem zjištoval, tak "prý" by to měl zvládat tenhle: http://www.gepardo.cz/product_info.php? ... 58235.html

Tak tolik mé postřehy.

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: stř 28. črc 2010 8:59:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
restart: Před chmelovarem máš teda těch 24l?

Jde mi o to, jak velkou várku by ten vařič zvládnul uvést do varu. U indukce není problém, že hrnec je větší než plotýnka a lehce přesahuje, ne? Hledal jsem i velké indukční vařiče, našel jsem pouze pro gastronomii ale cena je úplně někde jinde. A to sice kolem 50 tis za vařič s příkonem 5 kW.

pak mě napadlo použít dva vařiče na jeden hrnec. Ale tam už bude asi velkej problém s řízením. Mohl by jsi prosím změřit ten rozměr co mám označenej na obrázku?

Obrázek

díky

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: stř 28. črc 2010 22:27:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 458
Bydliště: Záluží
Ahoj. Většinou mám před chmelovarem tak 21 -22L. Jednou jsem měl těch 24 a bylo to tak tak. Ale uvařilo se to. ;)
Jak už jsem psal, tak vařič přišel rozbytej. Mám tam danou dlaždici.
Obrázek

Cívka má průměr cca 18cm.
Obrázek

A ta původní deska měla něco kolem 26cm.
Obrázek

A když jsem dělal první várku, tak se mi to trošinku přichytlo. A bylo to při chmelovaru - nemíchal jsem.
Obrázek
Ale bylo to naštěstí málo, takže to nemělo vliv na kvalitu.

Jinak, já při scezování podrazím předek a už šup s tím do kotle a začínaám dělat chmelovar. Stejnak to chvilku trvá, než to začne vařit. Pak postupně přidávám zbytek a ono se to zase ochladí. Takže chmelovar dělám něco kolem dvou hodin.

Pokud budeš dělat něco kolem 20L, Tak se toho neboj. Dobře zaizolovat kotel a míchat. Někde jsem tu psal i o tom, jak jsem dělal izolaci na těch várnicích. Ta se mi povedla, páč při chmelovaru natom udržím ruku.

Jen pro úplnost, jak jsem řešil míchání.
Obrázek

Obrázek

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: úte 28. zář 2010 11:43:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 458
Bydliště: Záluží
Tadytomas píše:
Jde mi o to, jak velkou várku by ten vařič zvládnul uvést do varu.


Tak dneska vařim další várku. Původně jsem chtěl udělat 25l mladiny, ale nějak se mi to vymklo kontrole a tak místo 25L dvanáctky mám asi tak 29L jedenáctky. :D Bál jsem se o chmelovar, zdali to vařič utáhne (32L sladiny) ale povedlo se. Var byl celkem intezivní, skoro jako když vařím oněch 22L a odvařil jsem za hodinu a půl cca 3litry. Což není špatný. Akorád mám teďka problém, jak to zakvasím, páč spilku mám jen na 27L Dám to vrchovatý a holt to při kvačení přeteče. Tak už jen: "Dej Bůch štěstí"

PS: Chtěl jsem pořídit foku varu, ale přes tu páru to nejde.... :cry:

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: úte 28. zář 2010 12:23:31 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Tak to je zajímavá informace, pořád nad tou indukcí přemýšlím. Jinak si nemůžu pomoct, ale říct to musím. Když ti to přeteče, nemusíš se zabývat sbíráním deky :-D
Jak dlouho trvalo, než to začalo vařit?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: úte 28. zář 2010 20:24:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 458
Bydliště: Záluží
začalo to vařit v 11:11 hod... :D
Ale vážně. Podrazil jsem předek v 8:55 a vyteklo cca 15 litrů To jsem hodil na plotnu. pak ještě po cca 20min dalsích asi 5 litrů (to na plotně se tudíž ochladilo) V 9:40 jsem měl ještě nejaké výstřelky - 7 litrů a ještě 5L. Opět ochlazení.
No a v 11:11 to začalo vařit (celkem 32L) Takže přesný čas nevím. Snad ti tohle pomůže. Jinak s inducí jsem naprosto spokojen. Už mám i vychytáno na jakej stupeň topit při rmutech.

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: čtv 20. led 2011 16:58:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 458
Bydliště: Záluží
Pokud někdo shání výkonný indukční vařič ( 3,5 kW) tak ho mají zde. Ale ta cena....

http://www.gastrosance.cz/product/termi ... -3500w/196

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Indukční vařič
PříspěvekNapsal: čtv 20. led 2011 18:31:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. pro 2010 15:29:46
Příspěvky: 192
Bydliště: Brno
Když vezmu cenu elektřiny a výkon, které potřebujete, nemáte už lepší to řešit plynovým vařičem a výkon ovládat servem/krokáčem ovládajícím ventil na vařiči?
Další možnost je použít redukční ventil s elektronickou řídící smyčkou přímo na přívod plynu a vařič mít otevřený naplno.

Třeba tenhle vařič: http://aukro.cz/item1346368862_plynova_ ... 40x40.html
Krokový motor: http://www.hqsystems.cz/index.php?optio ... duct_id=54
Jednotka: http://www.cncshop.cz/m415b-driver-pro- ... y-40v-1-5a

Převod do pomala a do síly potřebné k otáčení ventilem na vařiči možno řešit pastorkem a ozubeným kolem, planetovkou, řemenicema...

Je to sice trochu složitější na konstrukci, než použití indukce, která jde řídit v podstatě přímo, ale primární a provozní náklady budou menší a rozsah výkonu vyšší.

Berte to jako návrh k zamyšlení :)

_________________
Mám rád chmel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 94 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz