VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 07. dub 2020 4:20:39
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pivo není nasycené
PříspěvekNapsal: pon 23. bře 2020 0:14:41 
Offline

Registrován: ned 22. bře 2020 23:37:51
Příspěvky: 1
Zdravím,
už nějakou chvíli si lámu hlavu nad pivem, které je z nějakého, mně záhadného důvodu, nenasycené. Vařil jsem podruhé styl Brut IPA - pivo bylo poprvé v podstatě bezchybné, podruhé ale zůstalo nenasycené - postup byl přitom v podstatě stejný.

Pivo bylo v obou případech vařeno dvoukrokovou infuzí, zakvašeno kvasnicemi Safale US-05, po zdánlivém dokvašení přidána glukoamyláza, pivo dokvasilo na FG 0.000. Poté studené chmelení a cold crashing před stáčením (vše stále v jedné kvásné nádobě). Syceno při stáčení dextrózou - 6g/litr. Po stáčení pivo leželo týden při teplotě fermentace (cca pokojová teplota), poté dáno do chladu.

Nyní uplynuly více jak dva týdny od stáčení a pivo po nalití do sklenice vypadá skoro jak čaj - žádná pěna. Na jazyku je cítit velice mírné nasycení - hluboko pod tím, jak by to mělo být.

Na rozdíl od většiny uvařených piv jsem si všimnul velmi malé sedliny na dně lahve - že by nestačily kvasinky na zpracování dodané dextrózy? Pivo po nalití přitom ale není zcela čiré...tak nevím. Kromě toho cold crashing nikdy nebyl problém, co se týká dokvašování piva v lahvích.

Máte někdo nějaký nápad, čím by to mohlo být, nebo podobnou zkušenost? Mně už pomalu začíná docházet fantazie :(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivo není nasycené
PříspěvekNapsal: stř 01. dub 2020 20:38:26 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 25
Mohlo by to být tím, že FG 0.000 je vakuum a to je z principu nenasycené :lol:
===
Jediné co mě napadá je, že jsi coldcrashnul nějak efektivněji a to se potom projevilo v nedostatečném dokvašování. Asi jsi měl nechat lahve déle dojít při teplotě kvašení.
Příště si dej vedle nich jednu PETku se stejným pivem a lahve přesuň do ledničky teprve až PETka ztvrdne.

_________________
- každej chvilku chladí spilku -


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz