VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 20. lis 2019 0:06:31
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výška teplotního čidla ode dna varny+ délka
PříspěvekNapsal: ned 20. říj 2019 12:32:00 
Offline

Registrován: ned 20. říj 2019 12:26:01
Příspěvky: 2
Dobré odpoledne.
Chtěl bych se vás zeptat jakožto amatér, jaká má být správná výška teplotního čidla ode dna varny a jeho délka. Děkuji za odpověď. Přeji příjemně strávený zbytek dne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výška teplotního čidla ode dna varny+ délka
PříspěvekNapsal: pon 21. říj 2019 5:50:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2865
Bydliště: Zeleneč
"Správnou" odpověď neznám, ale určitě to bude ovlivňovat i konstrukce Tvé varny. Pokud například plánuješ dělat ve stejném hrnci chmelovar i rmutování (jako to domovarníci většinou dělají), tak při hledání správné výšky nezapomeň, že při dekokci se efektivně ohřívá jen třetina rmutu (abys nedal čidlo moc vysoko).

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výška teplotního čidla ode dna varny+ délka
PříspěvekNapsal: pon 21. říj 2019 6:22:16 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 19
Ja planujem prejst z plynoveho ohrevu na elektricky a postupne si pripravujem veci na automatizaciu. Ja osobne chcem niekolko teplotnych cidiel (pravdepodobne 3) v roznych vyskach a vysledna teplota bude priemerom vsetkych. Ak niektore cidlo bude mimo objemu kvapaliny, automaticky sa vypne (podla rozptylu teplot). Taktiez tento system chcem pouzit na kontrolu spravnej funkcnosti a efektivity miesania (miesanie je efektivne vtedy, ak su rozdiely teplot v roznych vyskach co najmensie). Teoreticky mi pride, ze spravne by mal byt teplomer umiestneny zhruba v strede vysky hladiny tekutiny. Ak ale (ako Mosquit spomina) budes varit mensie objemy, treba na to mysliet, aby si hladinu nemal pod teplomerom.

Tento problem nastava samozrejme iba vtedy, ak budes teplomer umiestnovat na pevno. Ak bude na volno a vies s nim pohybovat, podla mna umiestnenie v strede stlpca (nemusi byt presne v strede nadoby) je najvhodnejsie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výška teplotního čidla ode dna varny+ délka
PříspěvekNapsal: pon 21. říj 2019 15:11:39 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 13
Jestli ti to pomůže, tak v poloautomatu Brewzilla čidlo čouhá ze dna asi 1 cm. Míchání se děje čerpadlem (dole bere, shora dává), falešné dno je asi 3 cm nad dnem. Vaření zatím bez potíží.
Ale je to přesně o konstrukci, jak říká Mosquit. Ber to tak, že rmut je u dna hustý a prohřívání jde směrem nahoru pomalu. Takže většina lidí to řeší míchadlem s vrtulí a teplotu měří čidlem cca v 1/3 výšky díla. Taky jsem to tak dělal (a šlo to), než jsem si koupil krásné nové stroje a míchadlo používám už jenom při chlazení na lepší pohyb mladiny kolem spirály.
Dej Bůh štěstí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výška teplotního čidla ode dna varny+ délka
PříspěvekNapsal: sob 26. říj 2019 9:11:19 
Offline

Registrován: ned 20. říj 2019 12:26:01
Příspěvky: 2
Dobré dopoledne.
Děkuji všem za odpovědi. Rmutovací varna bude sloužit na výrobu zápary pro výrobu sladové whisky :) později možná k výrobě piva ;), nádoba nerez hrnec 67l ze spoda 1cm tlustý hliník, na kterém budou umístěny tištěná topná tělesa o celkovém výkonu 5Kw. Míchadlo z motorku na stěrače, reléová karta atd. Program BrewControl4Kreuzer. Slad +voda v poměru 1:4, přemýšlel jsem 14 kg sladu 54l voda, jestli slad pojme cca 0,9l vody tak se dostávám na nějakých cca 55,4l směsi, takže by se to do toho hrnce mohlo vlézt.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz