VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 19. říj 2019 0:20:19
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kal na dne lahvi, jak na to?
PříspěvekNapsal: pon 07. říj 2019 19:19:14 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 14
Tak jsem postupne jakz takz doladil vareni piva ze surovin a zacinam byt spokojeny s vysledkem :D

Jeden problem ale porad mam... po stoceni piva do lahvi (pet i sklo) a pridani dextrozy probehne fermentace a pivo se pekne nasyti a po par dnech i vycisti, ale...

Na dne lahvi se usadi kal (vice ci mene silna vrstva) a naliti piva do sklenic je dost slozite - jde v podstate nalit jen jedna sklenice. Pri druhem nalevani se pivo rozviri a zakali - na nekolik hodin, nez si kal opet sedna na dno :|

Jak to prosim resite? Je vubec nejaka sance se kalu v lahvich vyhnout?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kal na dne lahvi, jak na to?
PříspěvekNapsal: pon 07. říj 2019 20:54:28 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
Ahoj u lahví a sycení dextrózou to bez sedimentu není možné. Kdyby se Ti nějakým způsobem podařilo, že do lahví nepůjdou žádné kvasinky, zase se pivo nenasytí. Řešením je přejít na kyvety nebo sudy, sediment se odtočí s prvními pár pivy a pak už točíš křišťál až do konce. Je to trošku investice do kyvet, CO2 lahve, výčepního kohoutu a redukčního ventilu (a asi i lednice pro kyvetu) ale je to krok vpřed...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kal na dne lahvi, jak na to?
PříspěvekNapsal: úte 08. říj 2019 6:18:25 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 13
Skus na stacanie pockat o par dni viac (aby kvasinky lepsie sadli) a 2 dni pred stacanim do flias stiahnut teplotu tesne nad nulu. Drviva vecsina kvasiniek klesne na dno a do flias sa ti ich dostane ovela menej. Ako bolo spomenute, dokvasas vo flasiach, teda kalu sa nevyhnes. Mozes ho ale minimalizovat. Teda moja rada - planoval si povodne stacat dnes, tak pockaj 2 dni, potom zniz teplotu co najnizsie (ak sa da) k nule, pockaj dalsie 2 dni a potom stacaj.

Taktiez mozes pouzit velmi dobre flokulujuce kvasinky. Napriklad Nottingham mi pred stacanim klesnu na dno tak, ze stacam takmer cire pivo. Vo flasiach si urobia na spodku vrstvu, ktoru mam niekedy problem vyplachnut. Ked nedolejem a vratim pivo spet, niekedy sa odtrhne kompaktny kus kvasiniek, ktory ale okamzite lahne.

Je este moznost pouzit ciridla, ktore pomozu ako s kalom z varenia, tak s kvasinkami.

Ak skombinujes vsetky 3 metody, tak vo flaskach budes mat minimum kalov. Ostane tam vsak dostatok kvasiniek na nasytenie. Ja stale po ustaleni SG pockam dalsich 4-5 dni a do flias stacam velmi ciste pivo. Po nasyteni tam je kalov o trosku viac, ale je to stale ovela menej ako to, co popisujes ty ("vice ci mene silna vrstva"). Mozno je to o tom, kto ako vnima silnu vrstvu :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kal na dne lahvi, jak na to?
PříspěvekNapsal: stř 09. říj 2019 4:52:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2864
Bydliště: Zeleneč
Přechod na ležení v KEGu/kyvetě a následné stáčení protitlakem do lahví považuju za jeden z největších posunů ve své domovarnické historii
- není potřeba přesně časovat stáčení se zbytkovým cukrem - člověk přijde z práce a nemá chuť mýt, sanitovat a stáčet a zátkovat 40 lahví. Sud se připraví dopředu a pak je stočení otázkou 10 minut.
- pokud to náhodou stejně nevyjde, přinejhorším dosytím v KEGu nuceným sycením
- od té doby neznám, že by mi pivo při otevírání přepěnilo nebo naopak bylo nedosycené (což se mi předtím stávalo)
- absence sedliny je třešničkou na dortu

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kal na dne lahvi, jak na to?
PříspěvekNapsal: sob 12. říj 2019 12:16:56 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 14
Diky vsem za odpoved. Pivo potrebuji mit nakonec v lahvich. Je tedy spravny mezikrok po prvni fermentaci a dry hop stocit pivo do kyvety (kde se pivo nasyti) a pak teprve stacet do lahvi?

Je prosim nekde tento postup popsany? Potrebuji lahev s CO2? Pokud mozno bych sevrad vyhnul ledicce na keg/kyvetu. Varim piva typu ALE a IPA.

Diky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz