Pochopil jsi to naprosto správně. Podle mě dostupných návodů se při dekokci povařuje obvykle hustší část rmutu. Např. v pivovarech, kde mají nádoby odtok spodem, se to husté dole odčerpá do vedlejší nádoby, kde se provede zahřátí na vyšší cukrotvornou + dekokce a pak se to čerpá zpátky.
Já v tomto případě odčerpávám naopak řídkou část rmutu do odkládací nádoby a ten hustší zbytek povařím na místě. Myslím, že princip věci tak zůstává stejný.
Ano, míchačka zde není a promíchává se čerpadlem. Přijde mi, že je potřeba mít "jenom" dost děravé falešné dno na to, aby průtok byl dostatečný a nedocházelo ke karamelizaci na dně větší nádoby. Přitom ale dost málo děravé na to, aby to nezaneslo čerpadlo a dala se vysladit relativně čistá sladina. Automaty typu GF a další to tak mají také a zřejmě to funguje, protože na tomhle principu se jich vyrábí řada. Snad by si to lidi nekupovali, kdyby to nefungovalo (můj názor).
Vhodné (po zaslepení prostřední díry) 50cm síto např. zde:
https://www.aliexpress.com/item/DOMED-STAINLESS-STEEL-FALSE-BOTTOMS-50CM/32952036079.htmlCílem cviku je nastavovat trojcesťák pohonem a čerpadlo+topení zapínat pomocí SSR. Pak by z toho mohl být poloautomat na dekokci. S tím, že vnitřní nádoba s falešným dnem se holt musí jak zvednout, tak posléze odebrat (vysypat, vyčistit) ručně.
Dělám to celé proto, že s větší várkou už se jedná o přesun vaření z obytné části domu do garáže, kde je např. touhle dobou ještě docela kosa, takže tam u toho nechci celý den vysedávat, popř. tam a zpátky běhat co 10-20 minut, protože to mám 2 patra.
Ale abych se vrátil k věci: jde mi o to, že při normální dekokci je podíl sladu ve rmutu "dekokce vs. odložená" dejme tomu 70:30, kdežto v tomto schématu by to bylo cca 95:5. Jestli
toto je problém, nebo není. To když mi někdo zkušenější vysvětlí a zdůvodní, budu moc rád.
A předem děkuji všem, kdo si dají tu práci proklikat se schématem + postupem z horního příspěvku a přispějí radou.