VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 19. srp 2019 4:25:23
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu
PříspěvekNapsal: úte 19. úno 2019 9:12:44 
Offline

Registrován: úte 19. úno 2019 8:25:36
Příspěvky: 3
Zdravím vás lidičky. Jsem tu nový a za sebou mám 5 várek, které vařím s bráchou v garáži.
Prvotním cílem byl ležák plzeňského typu. Recept jsem si poskládal z různých zdrojů, které jsem našel na netu a postupně ho upravuji jak se s problematikou seznamuji. Ještě dodám, že kompletní suroviny odebíráme z nedalekého minipivovaru.

Várka:
cca 40l
IBU 18,4
plato 13°

Slady:
7,7kg - Plzeňský slad
80g - Caraaroma

Chmel Žatecký červeňák
75 min - 45g
20 min - 75g
0 min - 30g

Kvasnice živé od sládka z pivovaru (12-13ml/l)

Voda:
Hlavní nálev: 30l
Vyslazovací voda: cca 27l

Postup infuzního rmutování:
vystírka 52°C s prodlevou cca 10min
62°C s prodlevou cca 30min
72°C s prodlevou cca 30min
po jodové zkoušce 77° s prodlevou 5 minut

Výsledné pivo nám vždy chutnalo, ale má jeden nedostatek, který bych rád odstranil. Ale ten schválně uvedu až po případných reakcích, za které budu velmi vděčný.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu
PříspěvekNapsal: úte 19. úno 2019 9:20:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 365
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Nedostatek? Tipnul si, že při stupňovitosti 13°Plato a hořkosti 18 IBU to bude sladké jako cecek...

_________________
Grádyš

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu
PříspěvekNapsal: úte 19. úno 2019 10:14:07 
Offline

Registrován: úte 19. úno 2019 8:25:36
Příspěvky: 3
Nedostatek byl v mém vzdělání a v práci s reflaktometrem. To jsem se tu právě dočetl. Chtěl jsem si stěžovat, že to neprokvasilo. Když mi reklaktoměr přišel, tak jsem udělal jen porovnání s cukroměrem a když jsem viděl, že tam byl dozdíl snad do 0,1, tak jsem dál neřešil. No jsem zvědav kolik po ležení naměřím v odměrném válci. :D
Jinak sladké jako cecek bych neřekl. Sladší ano, ale alespoň to chutná víc i ženským. Do příští várky hodlám IBU přidat tak, aby zapadlo do rozmězí plzeňského ležáku při horní hranici.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu
PříspěvekNapsal: úte 19. úno 2019 14:21:23 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 76
Bydliště: TN
tych 18 IBU to si vypocital podla nejakej kalkulacky, ci ako si k tej hodnote dospel.

Ja na 18 IBU chmelim psenicne piva, pre leziak davam okolo 38 IBU a viac.

Skus si to nahodit do nejakej kalkulacky, ze kolko tam vlastne mas tych IBU, ak teda poznas parametre chmelu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu
PříspěvekNapsal: úte 19. úno 2019 14:23:06 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 76
Bydliště: TN
a ja osobne by som este zmenil troska rmutovaciu schemu, tak aby som mal plnsie telo. mozes skusit - nizsia cukrotvorna teplota na 65-67°C a pivko bude take chlebnatejsie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu
PříspěvekNapsal: úte 19. úno 2019 22:33:32 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 249
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
slabá pěna a doufám,že převáděcí tabulku pro úpravu refraktometru už máš

_________________
Všecova desétka -pije
Víde 13 leží



Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec . 17
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černok. žejd. 17
American Amber Ale -bronz-Černok. žejdl 18
Český prém.sv.lež.- bronz-Černok.žejd.18
Vánoční-bronz-Kostel.chmel.18


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu
PříspěvekNapsal: čtv 21. úno 2019 10:51:53 
Offline

Registrován: úte 19. úno 2019 8:25:36
Příspěvky: 3
Mongol:
IBU počítáno pomocí kalkulačky na homebrewmap.com. Tak snad jsem to dobře zadal. Příště bych chtěl poupravit aby šlo k 35. Úprava rmutovacího schéma časem určitě taky zkusím. Děkuji

Narab:
Pro převod už jsem si něco sehnal. Na kolik je to přesné uvidím až to změřím po ležení s cukroměrem.
Co v tom co jsem uvedl změnit pro lepší pěnu? Je pravda, že pěna by mohla být lepší ale neztěžoval bych si, je srovnatelná s každým druhým komerčním pivem. Děkuji


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz