VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 25. čer 2019 21:03:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Aroma pri dry hop vs chmelovaru
PříspěvekNapsal: sob 09. úno 2019 13:55:55 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 12
Uvaril jsem cca 21 l IPA a pouzil jsem pro aroma:

1. Cca 40 g Cascade na poslednich 10 minut chmelovaru
2. Rozdelil jsem pak mladinu napul a prvni polovinu dry hop Amarillo + Cascade dohromady 30g a druhou polovinu Citra + Simcoe dohromady 30g. Oboji cca 3 dny dry hop

Cilem bylo porovnat chut dvou ruznych dry hop chmelu.

K memu prekvapnei se chut vyrazne nelisi. Cim to muze byt?

1. Domunije aroma Cascade z poslednich 10 minut chmelovaru nebo
2. Je chut Citra/Simcoe vs Amarillo/Cascade v dry hop podobna?

Je obecne vetsi efekt na chut pri kratkem vareni v chmelovaru (zminenych 10 minut) nebo delsim dry hoppingu (3 dny)?

Je nejake doporuceni na pomer hmotnosti chmelu na aroma behem chmelovaru a dry hop?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma pri dry hop vs chmelovaru
PříspěvekNapsal: ned 10. úno 2019 9:40:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2857
Bydliště: Zeleneč
Zejména se doporučuje nedělat dry-hop při hlavním kvašení, aby většina nevyprchala ;-)

Rozumný základ pro dry-hopping jsou 2g na litr. Se sypáním do chmelovaru to není možné porovnávat, protože tam záleží na alfě (aby to nebylo moc hořký - podle toho jakej používáš chmel). I když sypeš "na aroma", tedy na konci (nebo dokonce do whirlpoolu), tak stejně je ta mladina ještě docela dlouho horká....

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma pri dry hop vs chmelovaru
PříspěvekNapsal: sob 23. úno 2019 9:57:10 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 12
Diky za odpoved. Porad mi ale neni jasne, zda je dominantni vliv na aroma pri:
- 10 min chmelovaru (a naslednem cca 30 min chladnuti mladiny)
- nebo 4 dnech dry hopu
Napr. Pri stejnem mnozstvi a typu chmelu (treba Cascade)

A jeste jeden dotaz - po 14 dnech jsem pivo ochutnal a aroma bylo dobre - prijemne, silne.
Po dalsich cca 2 tydnech (cca mesic od lahvovani) je ale citit vyraznejsi pokles intenzity vune i chuti - zustava prijemna horkost, ale ovocne aroma je vyrazne slabsi. Pivo je lahvovane ve tmavych PET 1 litr, skladovano v cca 10 stupnich Celsia. Lahve temer plne -cca 2 cm od vrchu lahve. Cim by to mohlo byt a co se da udelat, aby aroma zustalo i po delsi dobe?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma pri dry hop vs chmelovaru
PříspěvekNapsal: ned 24. úno 2019 21:46:04 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 311
Podle mě nejde jednoduše určit, jestli je aroma intenzivnější při chmelení do whirpoolu nebo DH. Hodně záleží na konkrétním chmelu s tím, že se mezi sebou velice liší i jednotlivé ročníky dané odrůdy. Některému chmelu krátké povaření na konci prospěje a aroma se hezky uvolní, někde je výsledek lepší při DH. Obecně si myslím, že při chmelení do whirpoolu je aroma příjemé a zakulacené, pivo má vysokou pitelnost.
DH je trochu sázka do loterie, výsledkem může být takové syrovější drsnější pivo, ale u kvalitního chmele se může krásně projevit vyjímečné aroma. Také je tato metoda podstatně dražší a způsobuje ztráty. Jinak je podle mě škoda nechat DH jen 4 dny. Může být bez problémů 7-10 dní, aby se aroma stihlo pořádně vyluhovat.
Co se týče ztráty aroma v pivu časem. Mě se teď velmi pozitivně u všech piv projevilo to, že mám konečně pultový mrazák s ext.termostatem a ležím a skladuji pivo při 0°C. Když porovnám stejné pivo v lahvi , kterou nechám normálně v komoře při asi 10°C a to samé v lahvi z mrazáku, je to obrovský rozdíl ve kvalitě. Takže zkus pivo skladovat při nižší teplotě a raději ve skleněných lahvích než v PET.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma pri dry hop vs chmelovaru
PříspěvekNapsal: úte 26. úno 2019 20:26:02 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 12
Moc dekuji za odpoved a dobre tipy. To chlazeni me zatim nanapadlo. Plati to i pro svrchne kvasena piva, ze je lepsi je po lahvovani a sekundarni fermentaci skladovat v teplote kolem 0 stupnu Celsia?
Jak se to pivo potom pije? Nechat se napred zteplat na cca 10 stupnu?

Zkousel jsem mezitim jeste hledat neco na diskuznich forech a zda se, ze vyprchani aroma z IPA cca po 3 tydnech je celkem casty jev. Nejcastejsi doporuceni jsou:

- chmelit dry hop opravdu az po dokonceni fermentace - kvasnice maji negativni vliv?
- eventualne stocit po dokvaseni do sekundarni nadoby a az tam udelat dry hop
- chmelit vic nez 2g / L (3-5 g / L)
- po nalahvovani do PET vymacknout vzduch (headspace), aby nedochazelo k oxidaci

Nez se tedy pustim do nakupu chladiciho boxu, zkusim se mozna zamerit na tyto veci. Na druhou stranu chladici box by mi vyresil problem jak kvasit spodne kvasena piva, ktera momentalne nemam jak delat :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma pri dry hop vs chmelovaru
PříspěvekNapsal: úte 26. úno 2019 23:16:22 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 311
Podle mých zkušeností ztráta aroma u domácích piv je většinou způsobená kontaminací piva :( Také nejhorší pivo bývá z PET lahví, i koupené. Jedinou vyjímkou je Braník, ten snad vydrží všechno :lol: :lol: :lol:
Jinak co se týče teploty. Jednak je vhodné uchovávat v lednici kvasnice (i sušené) a chmel. Další věc je ležení piva. Úplně nejlepší domácí pivo jsem pil od Jimrama a ten uvádí, že leží poctivě vše 2 měsíce. A to je pořádný rozdíl, jestli leží pivo 2 měsíce při 0°C nebo při 10°C. Potom během konzumace už je to asi jedno, prostě pivo přemístíš do teploty, která Ti vyhovuje.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz