VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 20. čer 2019 20:39:33
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: rmutovani / vyslad / pouziti kvasnic
PříspěvekNapsal: stř 09. led 2019 10:51:05 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 30
Bydliště: Praha
Zdar a silu, mam za sebou cca 20 varek a sepsal jsem si nasledujici dotazy z ruznych oblasti ktere mi nejak nedaji spat a nenasel jsem uspokojivou odpoved
Budu rad kdyz mi sdelite svuj nazor.
Pokud je to uz nekde zodpovezene nebo existuje tool - omlouvam se nenasel jsem to - nekamenujte me a navigujete me

1) Rmutovani
Mam problem ze hodne casto se mi stane ze po 60 minutach mi jodova zkouska ukazuje ze nemam zcukreno, i kdyz autor receptu se dusuje ze zcukreno budu mit po 20 minutach.
Priklad: Vcera jsem jel 7,1kg Plzen + 1,6 Mnichov I + 0.3 Psenice jednokrokova infuze na 65 stupnich v 28 Litrech
Plan byl ze za hodinu to bude u konce a pak to odrmutuju a pokracuju.
V realu i po 90 minutach jodova zkouska ukazovala cerno a tak jsem to zvedl na 72 stupnu na 10 minut a az pak se to zcukrilo.
Delam neco spatne? Jsou tyhle casy normalni?
Stalo se mi to i z 6kg vidne na 67 stupnich - po 60 minutach nezcukreno.

2) Vyteznost - ja nemam problem s tim ze musim dat o par deka sladu vice nez kolegove, nicmene je normalni ze ja mam pri rmutu
6kg viden na 67 stupnu v 24 Litrech a pak vyslazeno na 34 Litru - OG pouze 1,045?
Kolegove dokazou ze stejneho mnozstvi sladu pri stejnem vysladu dostat 1.060.
Varim v 40 L hrnci na velkem horaku a zcezuji vlastne vyrobenym manifoldem.
Davaji vam ta cisla smysl nebo bych fakt mel mit vyssi vyteznost?
Delam neco spatne?
Existuje nejaky vzorec na to jake bych mel dostat OG pri danem objemu sladu?

3) Vyslazovani - jak vlastne poznam kdy mam ukoncit vyslazovani?
Doted jsem to delal tak ze vyslazuju do te doby nez mam 34 L sladiny.
Ale podle me bych mohl vyslazovat dal (viz bod 1 kde jsem skoncil na 38 L).
Jak poznam kdy uz bych s tim mel skoncit protoze vyslazuju vystrelky?

4) Kvasnice
Poprve jsem si odlozil kvasnice S05 z predchozi varky pekne do sklenice a pouzil je pri novem kvaseni.
Ta predcho varka byla ovsem s dry hopem - takze ty kvasnice smrdi chmelem.
Vadi to necemu? Nemuze ten dry hop nejak snizit jejich zivotaschopnost a ovlivnit nove pivo?
(vcera jsem zakvasil a dneska uz to nejak kvasi no).


Diky za odpovedi

3)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: rmutovani / vyslad / pouziti kvasnic
PříspěvekNapsal: stř 09. led 2019 15:28:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2857
Bydliště: Zeleneč
1)
Časy zcukření silně závisí na vlastnostech sladu, ale taky pH vody atd, nejen na teplotě. Je dobré zmínit, odkud daný recept pochází.
Jen náznakem, předpokládám, že snaha o rmutování ležáku jednostupňovou infuzí za 20 minut nebude pocházet od českého autora.

2)
ovlivnění může být způsobem šrotování (jak, čím, kde?), a způsobem vyslazování. Teoreticky dostaneš nejvyšší výtěžnost při zcezování vždy až do sucha a až následném vyslazení, což ale zase má negativní vliv jinde.

3)
vyslazování záleží na vlastním receptu (kolikrát, kolik litrů), obecně je potřeba vyslazovat tak, abys měl na konci požadovaný objem, a aby poslední výstřelky neměly pod nějaký 3,5°P (pokud si správně pamatuju - ostatní mě opraví)

4)
dry-hop jim nějak zásadně nevadí, pokud budeš kvasit zase podobné pivo. Ale chuť se může přenášet i do další várky, ale není od věci je párkrát před použití proprat chladnější vodou (asi tak chladnou, jako samotné kvasnice).

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: rmutovani / vyslad / pouziti kvasnic
PříspěvekNapsal: stř 09. led 2019 16:17:25 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 30
Bydliště: Praha
Diky za odpovedi.

Mosquit píše:
1)
Časy zcukření silně závisí na vlastnostech sladu, ale taky pH vody atd, nejen na teplotě. Je dobré zmínit, odkud daný recept pochází.
Jen náznakem, předpokládám, že snaha o rmutování ležáku jednostupňovou infuzí za 20 minut nebude pocházet od českého autora.

Pro uplnost dodavam ze oba priklady byly svrchne kvasene piva, jeden byl Videnska Mozaika primo od Jimrama tady
Vodu mam prazskou z kohoutku - podle me takovy bezny standard.
Holt se s tim proste smirim a nebudu to resit - rmutuju az to zcukernati.

Mosquit píše:
1)
2)
ovlivnění může být způsobem šrotování (jak, čím, kde?), a způsobem vyslazování. Teoreticky dostaneš nejvyšší výtěžnost při zcezování vždy až do sucha a až následném vyslazení, což ale zase má negativní vliv jinde.

Srotuji na rucnim srotovacim mlynku relativne na jemno (pluhy jsou dost rozdrcene).
Vyslazuju pres manifold systememe spojenych nadob.
Vyslazovaci vodu tam davam jeste pred tim nez zacnu vyslazovat - chci to proste udelat cele najednou.
Nedelam to tak ze bych prvni vysladil to co jsem vyrmutoval a vyslazovaci vodu dodaval az pak - to je mozna ten problem. Priste to zkusim udelat nadvakrat.

Mosquit píše:
1)
3)
vyslazování záleží na vlastním receptu (kolikrát, kolik litrů), obecně je potřeba vyslazovat tak, abys měl na konci požadovaný objem, a aby poslední výstřelky neměly pod nějaký 3,5°P (pokud si správně pamatuju - ostatní mě opraví)

dik - zustanuy teda u osvedcenych 34 L tak aby mi po chmelovaru zbylo 27-28 L a ja to stocil do 25 zakvasnych litru

Mosquit píše:
3)
4)
dry-hop jim nějak zásadně nevadí, pokud budeš kvasit zase podobné pivo. Ale chuť se může přenášet i do další várky, ale není od věci je párkrát před použití proprat chladnější vodou (asi tak chladnou, jako samotné kvasnice).

ok


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: rmutovani / vyslad / pouziti kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 10. led 2019 6:55:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2857
Bydliště: Zeleneč
A jak teda vyslazuješ?
Já osobně počkám, když odteče skoro všechno ze rmutování a "pohoří" je úplně bez tekutiny - ale ještě ne vyschlé (!).
Pak vysladím, chvíli počkám a zase začnu odpouštět výstřelky.
Když se obnaží vršky "hor", tak podruhé vysladím a zase to pár minut nechám nechám ležet.
Občas vyslazujem i na třikrát...

Pražská voda odkud? Sever bere tvrdší Káraný, jih měkčí Želivku.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: rmutovani / vyslad / pouziti kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 10. led 2019 9:07:17 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 30
Bydliště: Praha
Mosquit píše:
A jak teda vyslazuješ?
Já osobně počkám, když odteče skoro všechno ze rmutování a "pohoří" je úplně bez tekutiny - ale ještě ne vyschlé (!).
Pak vysladím, chvíli počkám a zase začnu odpouštět výstřelky.
Když se obnaží vršky "hor", tak podruhé vysladím a zase to pár minut nechám nechám ležet.
Občas vyslazujem i na třikrát...


No ja mam velkou nadobu takze jeste nez zacnu vyslazovat tak do ni naleju kompletni vodu naplanovanou na vyslad (treba 17L) pri 78 stupnichj a pak to cele vysladim najednou.
To mam odhadnuto ze bych mel dostat 34 L sladiny.
Pokud je porad malo tak to dolivam po 2 Litrech.

Priste zkusim stejny zpusob jak popisujes ty.

Mosquit píše:
Pražská voda odkud? Sever bere tvrdší Káraný, jih měkčí Želivku.


Dle PVK mam vodu z Karny I a II vytlacny rad .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: rmutovani / vyslad / pouziti kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 10. led 2019 15:53:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2857
Bydliště: Zeleneč
Takže spíš středně tvrdá voda ;-)

Jinak to vyslazování potom není vyslazování... zkus to, jak jsem to psal já - postupně ;-)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: rmutovani / vyslad / pouziti kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 10. led 2019 19:39:24 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 249
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
s tím vyslazováním asi děláš největší chybu,ty nevyslazuješ,vodu kterou tam naliješ všechnu ti schladne a nemá takový účinek jak voda o 78 st. a jen proteče dílem,dělej to jak píše Mosquit a budeš spokojen,a toho sladu je na tvé množství opravdu dost,ale jak píšwš je to tvá věc.já dávám na 59 lt mladiny necelých 11 kg sladu a přidal bych vodu na vystírku /na začátek/Jimram dává 45 lt na 11 kg tj.-4,1 lt/kg a u tebe to vychází 3,1 kg,mozajku jsem vařil již nesčetněkrát a problém nebyl,možná blbý návrh-když ti to dělá pouze poslwdní dobou tak zkus skalibrovat teploměr kterým měříš teplotu zdali se sním něco nestalo-jinak at se daří

_________________
Všecova desétka -pije
Víde 13 leží



Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec . 17
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černok. žejd. 17
American Amber Ale -bronz-Černok. žejdl 18
Český prém.sv.lež.- bronz-Černok.žejd.18
Vánoční-bronz-Kostel.chmel.18


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz