VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 16. zář 2019 21:30:10
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení
PříspěvekNapsal: stř 16. led 2019 11:58:47 
Offline

Registrován: pát 28. pro 2018 9:43:51
Příspěvky: 10
Jo takhle..takže mockrát diky za vysvětlení.ja měl furt obavy z toho ze dělám někde chybu,když to dokvasi a je to jak voda.takze ještě jedna priblbla otázka.myslite ze třeba před 120lety už pivovary ležely pivo v nějakých sudech které se daly tlakove uzavřít a pak tocily pivo s pěnou,tedy nasycené?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení
PříspěvekNapsal: stř 16. led 2019 20:10:24 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 311
Před 120 lety byl rok 1899 což není žádný pravěk. Takže tlakové sudy určitě nebyl problém, navíc plzeňský ležák se vaří cca od r.1850. Jak to bylo ještě dřív, třeba ve středověku, to nevím a vůbec si to nedovedu představit hlavně co se týče hygieny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení
PříspěvekNapsal: stř 16. led 2019 21:36:44 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 249
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
já si myslím,že v době,kterou uvádíte vařily pivovary jedno dvě piva /druhy/ a měly vychytané ležení piva se zbytkovým cukrem a tím v bečkách docílili sycení,

_________________
Všecova desétka -pije
Víde 13 leží



Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec . 17
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černok. žejd. 17
American Amber Ale -bronz-Černok. žejdl 18
Český prém.sv.lež.- bronz-Černok.žejd.18
Vánoční-bronz-Kostel.chmel.18


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení
PříspěvekNapsal: pát 18. led 2019 14:49:58 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 242
Bydliště: Ohrobec
Dá se ležet beztlakově a nasycení docílit kroužkováním: při stáčení do sudu přidat do piva trochu rozkvašené mladiny. Uzavřený sud pak musí ještě týden nebo dva dokvášet ve sklepě v hospodě a až tam se pivo nasytí. Velké ležácké sudy pak nemusí být tlakově odolné.

Taková technologie se určitě používala, ale kdy a v jaké míře nevím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení
PříspěvekNapsal: pát 18. led 2019 22:05:18 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 249
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
mášpravdu,na kroužkování jsem zapomněl :o

_________________
Všecova desétka -pije
Víde 13 leží



Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec . 17
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černok. žejd. 17
American Amber Ale -bronz-Černok. žejdl 18
Český prém.sv.lež.- bronz-Černok.žejd.18
Vánoční-bronz-Kostel.chmel.18


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz