VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 07. dub 2020 3:56:01
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: IPA a rychlé kvašeni
PříspěvekNapsal: pon 10. pro 2018 18:47:35 
Offline

Registrován: pon 10. pro 2018 18:30:57
Příspěvky: 2
Zdravím všechny. Měl bych takový dotaz. V pátek večer jsem namíchal IPU od BB, Je možné že už mam dneska dokvašeno? Mam to doma v teplotě asi 22 stupňů. Začalo to kvasit docela rychle a teď už jsou hladinky vyrovnány. Hustota na začátku byla někde na 1055 teď se zastavila na nějakých 1020, je to normální? Přijde mi že se tam tentokrát neudělala ani žádná pěna a nebo jsem ji jen nestihl? Děkuji za rady :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA a rychlé kvašeni
PříspěvekNapsal: pon 10. pro 2018 19:14:25 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
Ano, je to možné, je dokvašeno. Můžeš to ještě pár dní nechat třeba do pátku, aby si kvasnice sedly a nešlo jich do lahví tolik, pak stáčet s přidáním cukru na nasycení.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA a rychlé kvašeni
PříspěvekNapsal: úte 11. pro 2018 9:41:53 
Offline

Registrován: pon 10. pro 2018 18:30:57
Příspěvky: 2
Děkuji za radu tak já to zkusím. A omlouvám se že jsem tenhle příspěvek nedal do správné sekce, bylo to omylem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA a rychlé kvašeni
PříspěvekNapsal: ned 22. bře 2020 14:33:21 
Offline

Registrován: ned 22. bře 2020 13:57:30
Příspěvky: 1
Dobrý den,

také jsem si koupil IPA od Better Brew a také se mi zdá že to příliš rychle vykvasilo nebo něco kvašení přerušilo. Dodám že pivo míchám úplně poprvé.
Pivo jsem míchal ve středu 18.3. Při čtvrteční kontrole to pěkně pěnilo. V pátek pěna opadla, ale CO2 stále unikalo podle hladinky v kvasné zátce. V sobotu už byly hladinky úplně vyrovnané. A dnes v neděli byly hladinky stále vyrovnané, ale na povrchu bylo opět trochu pěny.
Po namíchání jsem naměřil hustotu cca 11°Plato při 20°C (1.0442). Dnes jsem naměřil v podstatě 0°Plato při cca 19°C. Chutově to chutná jako pivo, ale připadá mi to nějaké plané. Alkohol tam také bude, protože po okoštování to na sobě cítím.
Hlavní moje otázka teď je co s tím? Mám to tedy stočit? Vytříbí se ještě ta chuť po přidání odměrky dextrózy do sklínek? Vznikne v tom ještě nějaké CO2?
Za druhé bych rád věděl zda to je tak v pořádku a případně v čem jsem udělal chyby.

Pro úplnost ještě popíšu podtup a podmínky.
Před přípravou jsem vše umyl horkou vodou, pak ještě neředěným savem a nakonec ještě opláchl horkou vodou.
Předem jsem si převařil 5L vody a nechal pomalu chladnout. Mezitím jsem do umyté kvasné nádoby napustil 15L vody z vodovodu a nechal nějakou dobu odstát.
Do odstáté vody jsem dal koncentrát a sáček od koncentrátu jsem vypláchl převařenou vodou.
Bokem jsem si rozmíchal 0,5 kg maltózy a přidal ke koncentrátu. K tomu jsem ještě dosypal 0,5 kg dextrózy. (Tedy dohromady 1 kg cukru dle návodu).
Koncentrát jsem pořádně promíchal a trochu jsem si odebral, abych to doředil přesně na 20°C a rozmíchal si v tom kvasinky. Reakce kvasinek nebyla moc výrazná, ale něco to dělalo (Říkal jsem si že tím mícháním je to asi dost naředěné). Do koncentrátu jsem nalil zbytek převařené vody a dolil jsem to už neodstátou vodou na 22,5L. Teplota byla cca 21°C. Do toho jsem nalil rozmíchané kvasinky a vyšlo to akorát na 23L.
Dal jsem na to víko a odnesl do sklepa v paneláku. Postavil jsem to na polystyrén. U země je 18,5°C. Ve výšce 1,5m je 21°C (teploty jsem měřil několik dní ráno a v podvečer a byly stále stejné). Průměrná teplota koncentrátu tedy mohla být 19°C. V návodu doporučují 20-25°C. Průběh už viz. výše.

Chtěl bych vědět jestli neodstátá chlórovaná voda nebo nízká teplota (pro tyto kvasinky) mohly způsobit přerušení kvašení. Případně jestli jsem se dopustil nějakých jiných chyb.

Moc Vám budu vděčný za zodpovězení mých otázek a za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA a rychlé kvašeni
PříspěvekNapsal: stř 01. dub 2020 20:06:01 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 25
Už přes týden ti nikdo neodpověděl, tak to zkusím. Ber to ale tak, že z koncentrátů nedělám, ani je neznám. Takže jen obecně:
===
1) sušené kvasinky nech napřed rehydratovat v desetinásobku převařené vody o teplotě 25°C, po půlhodině teprve po kouskách přidávej rozmíchaný koncentrát tak, abys postupně zvyšoval cukernatost roztoku a kvasinky si mohly postupně zvykat.
2) teplotu ve sklepě u země a v 1,5 metru moc neřeš. Teplota v nádobě bude stejně jiná (vyšší), protože při kvašení vzniká teplo.
3) po přidání dextrózy do lahví v tom samozřejmě vznikne CO2, protože jsi kvasinky nijak neodfiltroval. Tudíž se budou vznášet v roztoku a do dextrózy se s chutí zakousnou.
4) vzhledem k bodu 3) adekvátně přibude i alkohol.
5) když jsou 2 dny po sobě hladiny vyrovnané, tak je prokvašeno a stočil jsi to správně.

A teď to důležité: protože bylo prokvašeno za 3 dny, zauvažoval bych příště o umístění do nižší teploty (třeba do 15, musíš zkoušet), aby to kvasilo cca týden, nebo prostě pomaleji. Píšeš, že je to nějaké plané. To je tím, že ti při prudkém kvašení unikající CO2 odnesl aromatické látky a zbyla ti zrzavá hořká voda s lihem.
===
P.S.: s produkty od Tricatelů nečekej zázraky. Pivo podle svých představ uvaříš výhradně ze surovin.
Zdar.

_________________
- každej chvilku chladí spilku -


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz