VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 26. dub 2019 8:39:59
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: pát 07. zář 2018 19:18:05 
Offline

Registrován: pát 18. lis 2016 19:54:47
Příspěvky: 14
Bydliště: Praha
Zdravím a prosím o radu. Je nutné, aby se chmel dával hned na začátku chmelovaru (60min chmelovar u piv Ale) kvůli různým reakcím, nebo se může nechat sladina vařit a první chmel přidat třeba až po půl hodině varu? Jde mi o to,že mám dual porpose chmel s vysokou alphou (18) a zkusil bych nechat nejdříve vařit a pak dát chmel až třeba na posledních 20-30 minut,aby to dostalo hned chuť i hořkost. Dík za radu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: pát 07. zář 2018 19:51:31 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 239
Bydliště: Ohrobec
Přidávat chmel až po nějaké době chmelovaru je celkem běžná praxe.
Ale počítej, že pokud se bude vařit krátce, tak ti moc hořkosti nepřidá. Hodina varu je přiměřená pro využití hořkosti. Musíš si to spočítat podle požadované IBU.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: pát 07. zář 2018 20:09:31 
Offline

Registrován: pát 18. lis 2016 19:54:47
Příspěvky: 14
Bydliště: Praha
Děkuji, počítám to v Brewersfriend a vyšlo mi IBU jak bych si představoval právě s přidáním množství až na posledních 30 minut akorát. Zkusím, ochutnám a uvidím ;) ještě jednou děkuji. Šlo mi hlavně o to, abych nezanedbal ty chemické reakce během délky chmelovaru. O.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: sob 08. zář 2018 8:15:13 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 166
ak chces aby sa ti zachovala aj chut a vona chmelu tak to pridaj az v poslednych 10 minutach chmelovaru, alebo az v 0. minute (v momente ked vypnes ohrev).

s tym ale asi nedosiahnes dostatocnu horkost, prave preto sa to robi tak, ze sa cast chmelu da hned za zaciatku na horkost (vypocitaj si cez brewersfriend ze kolko chmelu treba pre dosiahnutie pozadovanej horkosti) a zvysok sa dava az nakoniec.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: pon 10. zář 2018 21:19:45 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 239
Bydliště: Ohrobec
Nasypat všechno 30 minut před koncem určitě jde, ale nevidím úplně výhody takového postupu. Co se hořkosti týká bude těžší se trefit do požadované hořkosti (ty výpočty jsou přeci jen jenom teorie) a co se aroma týká, moc ho v pivu nezbyde. Pokud nejsi zapřísláhlý průkopník nových postupů, tak bych se spíš držel klasického postupu s rozdělením chmelení do dvou (popř. tří) várek. 60min varu na hořkost a 10 min popř. i 0 min aroma.
U ležáků je obvyklé i chmelení někde uprostřed chmelovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: úte 11. zář 2018 9:13:52 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 98
Bydliště: Žamberk
Mrkni :

https://www.alkoholium.cz/wp-content/up ... romatu.png

https://www.homebrewtalk.com/gallery/da ... hops47.jpg

Chmelím svrchňáky až posledních 15 min a pak whirpool.

_________________
Litomyšlský korbel 2016 - 3.místo Pale Ale
MHM 2016 1. místo British Golden Ale
Trnavský Hrncova 2017 2.místo Pale Ale
BIELA VRANA 2018 2.místo PajLe White IPA 15°
Litomyšlský korbel 2018 1.místo Pale Ale
London Competition 2018 - 1.misto special IPA.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: úte 11. zář 2018 19:22:39 
Offline

Registrován: pát 18. lis 2016 19:54:47
Příspěvky: 14
Bydliště: Praha
Děkuji všem za info :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: úte 02. dub 2019 20:34:38 
Offline

Registrován: ned 24. bře 2019 21:00:02
Příspěvky: 2
Bydliště: Břeclav
Ahoj chlapi,

mám asi kacířskou otázku coby začátečník. Zkouším se naučit kvasit z mladinových koncentrátů a pak se posunu o level víš se sladovým výtažkem. Na víc si zatím netroufám. :)
No a chci se zeptat jaký je důvod vařit chmel se sladinou (sladovým výtažkem). Není možné chmelovar v menším množství vody a přidat po varu do teplé sladiny a neřešit pak tolik chlazení?
Mě to přijde jako logické, ale asi to tak nebude.

_________________
Su začínající Jarin.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: stř 03. dub 2019 14:10:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2857
Bydliště: Zeleneč
Nejde. Chmelovar má více výsledků, nejen rozpuštění chmele, ale i vysrážení bílkovin, minimalizaci přítomnosti cizích mikroorganismů atd...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmelovar - rada
PříspěvekNapsal: čtv 04. dub 2019 9:12:13 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 239
Bydliště: Ohrobec
Byl jsem účastníkem vaření piva podobným způsobem. Chmelovar jenom v malé části sladiny. Sládek takto vyčaroval 150l várku v 50l varné nádobě a 150l plastovém sudu.
Pivo bylo určené pro milovníky kvantity, ne kvality. Nebylo ale tak špatné, jak bych vzhledem k postupu očekával. Hlavní problém je prý se stabilitou, bylo to na rychlé vypití.
Hodno následování to ale není.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz