VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 15. pro 2018 16:49:11
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: White Labs - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 30. črc 2018 21:48:03 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 282
Vyzkoušel jsem kvasnice White Labs a rád bych se podělil o zkušenosti.
Objednáno a zakoupeno v rámci hromadné objednávky co je občas zde na fóru. S dodáním naprostá spokojenost, kvasnice jsem obdržel perfektně zabalené i s přiloženým chladícím sáčkem,asi do 10 dní od data výroby. Perfektní.

První, které jsem vyzkoušel, byly WLP300 Hefeweizen.
Při otevření sáčku mě překvapilo, že jsou cítit lehce nakysle, moc mě na první dojem neohromily. 20l klasický Weissbier jsem zakvasil při 28°C jedním balíčkem WLP300. Kvasnice byly velmi vitální, hlavní kvašení skončilo za cca 48 hodin.
Hotové pivo bohužel nemělo s Weissbier nic společného, vůbec žádný náznak banánů ani hřebíčku. Vyšel z toho takový divný ejl.
Něco takového si asi většinová populace představí pod pojmem domácí pivo.
Deklarovaná 100% sterilita tam určitě je, ale to samo o sobě bohužel nestačí.
Pokud tedy shrnu, WLP300 pro mě byly naprosté zklamání.

Druhé, WLP820 Octoberfest, jsem vyzkoušel až včera 29.7.2018 (best before 31.8.2018), celou dobu jsem je měl v lednici.
Zde bude "recenze" kratší.
Rozhodl jsem se udělat starter. Po otevření byly opět cítit lehce nakysle.
Po 2 hodinách míchání startéru neprojevily známky života. Vařil jsem jednormutovou dekokční desítku, což je dost práce a proto jsem nic neriskoval, rehydroval 2 balíčky Mangrove jack´s bavarian lager M76 a WLP820 šly na kompost.

Celkově shrnuto, kvasnice WLP pro mě byly vyhozené (celkem velké) peníze a naprosté fiasko.

Budu se držet sušených Fermentis a Mangrove jak´s , které jsou kvalitní, osvědčené, dobře dostupné (a podstatně levnější)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: White Labs - zkušenosti
PříspěvekNapsal: úte 31. črc 2018 7:37:33 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 164
nevzdavaj to! ja mam s white labs prave opacne skusenosti, a ta pestrost vyberu pri tekutych je oproti susenym naozaj velka.

osobne s danymi kmenmi osobne skusenosti nemam, ale:

- white labs udava pre WLP300 optimalnu teplotu fermentacie 20C - 22C, 28C je uz fest vela, podla mna to je prave dovod tvojej nespokojnosti a nie samotne kvasinky

- osobne som od whitelabs s uspechom pouzil kvasnice aj niekolko tyzdnov po "best before" datume, ak vsak od takychto kvasiniek ocakavas "aktivitu" v starteri po 2h tak to chces naozaj vela... v tychto pripadoch treba nechat starter aspon 24h - 48h, este sa mi nestalo ze by sa neboli rozbehli

urcite daj este tekutym kvasinkam sancu, najdes tam paradne kmene ktore zadnymi susenymi nenahradis...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: White Labs - zkušenosti
PříspěvekNapsal: úte 31. črc 2018 9:15:42 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 70
Bydliště: TN
Mal som tu cest skusit tekute od WL a za mna parada.

Boli uz dokonca po zaruke, ale po pripraveni startera kvasili krasne - teda oba boli leziacke kmene WLP800 a 830 ak sa dobre pamatam.

Starter robim minimalne 24hodin dopredu pred planovanym zakvasanim mladiny, za 2 hodiny sa tam fakt nic nedeje.

Teraz som mal tekute od Fermentum Mobile, a to iste - starter spraveny, a krasne kvasili. Ale treba starter robit dostatocne v predstihu.

Pekne a zrozumitelne maju popisanu pripravu starteru na nexthope, kukni:

https://www.nexthop.sk/index.php?route=common/yeaststarter

Ako nevyhodu pri tekutych vidim vyssiu cenu a kratsiu trvanlivost, ale to uz je dan za vacsi vyber, ktory ponukaju.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: White Labs - zkušenosti
PříspěvekNapsal: úte 31. črc 2018 20:37:33 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 282
Tak to jsem rád, že jsou i opačné zkušenosti. U mě to bohužel nevyšlo, připouštím, že to může být tím, že jsem zvyklý pracovat se sušenými a prostě jsem to s těmito tekutými neuměl.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: White Labs - zkušenosti
PříspěvekNapsal: stř 01. srp 2018 8:05:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 359
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Tekuté kvasnice jsou super (když člověk pomine cenu), ale je třeba k nim přistupovat jinak než k sušeným. Starter je IMHO v podstatě nutnost pokaždé.

Dvě hodiny je na namnožení kvasnic samozřejmě málo. Já osobně míchám dva dny, potom nechám v chladu usadit a před použitím sliju "vodu", tj. použiju jenom kvasnice.

A ano, tekuté kvasnice (většinou) smrdí. Smrad, který se vyvalí po otevření pytlíčku ale nemá s konečným senzorickým profilem piva společného v podstatě nic. Naštěstí :)

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: White Labs - zkušenosti
PříspěvekNapsal: stř 01. srp 2018 17:48:26 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 282
Ty druhé jsem tedy asi vylil předčasně..Zkrátka jsem si nedovedl představit, že tam mohou být nějaké živé kvasinky, pokud po 2 hodinách není ve startéru ani jediná bublinka CO2 (sušené v tu dobu už jedou na plné pecky) Možné je, že za tu dobu v lednici zkrátka usnuly a nestačily se probudit?
No nic, posloužím zde tedy jako příklad toho, jak nezacházet s luxusními tekutými kvasnicemi :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: White Labs - zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 02. srp 2018 7:18:47 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 164
treba si uvedomit ze medzi susenymi a tekutymi je velky rozdiel...

susene kvasinky sa susia ked su v tej najlepsej kondicii a maju velke zasoby glykogenu. z tychto zasoby si zachovaju po celu dobu kym su v susenom stave a teda po rehydratacii mozu zacat hned fungovat naplno... preto susene kvasinky mozu vykazovat znamky aktivnej fermentacie uz niekolko hodin po zakvaseni

narozdiel od toho tekute kvasinky su po cely cas "zive" a postupne spotrebuvavaju svoje zasoby, takze ak ich pouzijes po pol roku od vyroby tak uz budu znacne vycerpane... preto potrebuju isty cas kym sa aktivna fermentacia rozbehne. "lag" u takutych kvasiniek je bezne aj 24h a viac


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz