VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 19. črc 2018 10:58:12
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pivo bez chmelu
PříspěvekNapsal: pát 18. kvě 2018 12:13:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 33
Bydliště: Iglov
Chcem urobit radost manzelke a navarit jej nejake lahke pivo na leto uplne bez chmelu, dochucovane len nejakymi bylinkami, korenim alebo podobnymi dochucovadlami. Mate nejake osvedcene recepty ktore pouzivate? Ja som teraz navaril salviove, zatial kvasi, uvidim aky bude vysledok. Je tu jedna tema (viewtopic.php?f=17&t=153) ale nic moc sa tam clovek nedozvie (riesi sa tam kvalita Starobrna a konope :) ).
Vdaka


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivo bez chmelu
PříspěvekNapsal: pát 18. kvě 2018 12:30:38 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
Můžeš zkusit Meltu - kávovinovou směs. Obsahuje kořen čekanky, který je hořký. Ale bude z toho tmavé pivo.

Pražský černoch:
Na 20l:
4 kg Plzeňský
0,5 kg Melta

Infuze jednostupňová: 67C 60 minut,

Chmelovar bez chmelu: 60 minut


Možná by šlo udělat i světlé pivo ale bylo by potřeba koupit ten čekankový kořen samostatně a to jsem nikdy nezkoušel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivo bez chmelu
PříspěvekNapsal: sob 19. kvě 2018 6:16:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 33
Bydliště: Iglov
Vdaka za typ. Pouzitie melty na vyrobu tmavych piv ako nahrada za prazeny jacmen ma napadlo, no v suvislosti s vyrobou bezchmeloveho piva som tymto smerom absolutne neuvazoval. Mas to vyskusane? Varil si toho cernocha? Ako ti to chuti?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivo bez chmelu
PříspěvekNapsal: pon 21. kvě 2018 9:50:10 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 64
Bydliště: TN
pivo bez chmelu , to som este neskusal. Chapem ze neznejsie polovicky horke piva moc nemusia, ale oni si casom zvyknu, neboj.

Co tak skusit uvarit Psenicny Weizen - to sa chmeli na cca 15-17IBU, to je cca polovicna davka chmelu ako na leziak. A ked sa podari, tak tie banany su super. pripadne spravit americku presnicu, s tym ze dat tam nejaky aromaticky chmel, iba na aromu, neprehanat to s horkostou.

Robil som aj DunkelWeise - tmave psenicne, s cokoladovym sladom, to si manzelka pochvalovala a chutilo jej to.

Alebo nejake koreniny - ked som robil vianocne pivo, tak som s chmelom pouzil aj zmes korenin - klincek, badyan, skorica - a tiez to bolo dost horke. V minulosti vraj pouzivali dubovu koru, smrekove vyhonky atd, ale neskusal som.

Isiel by som asi cestou ze chmelit, ale menej, na 15-20 IBU, a bude to fajin pivecko... Bez chmelu to bude len nasladla voda ochutena niecim.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivo bez chmelu
PříspěvekNapsal: úte 05. čer 2018 8:13:43 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
sanc0 píše:
Vdaka za typ. Pouzitie melty na vyrobu tmavych piv ako nahrada za prazeny jacmen ma napadlo, no v suvislosti s vyrobou bezchmeloveho piva som tymto smerom absolutne neuvazoval. Mas to vyskusane? Varil si toho cernocha? Ako ti to chuti?


Mladí lidi si to celkem pochvalují, staří pivaři by rádi měli více hořké pivo. Ono je to kolem 20-22 IBU (odhad) a ti co jsou zvyklí na gambáče tak by chtěli něco více hořkého. Ale těm je možné před stočením do flašky stříknout tak 0,5 ml isoextraktu/1l, oni to stejnak nepoznají jak se tam dodala ta dodatečná hořkost (ba jim to dle hodnocení i chutná :-( ) a navíc to lépe pění.
Když si chceš hořkost odzkoušet, tak si vař 15 minut 1l vody s 25gr melty a budeš mít zhruba výslednou hořkost celé dávky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz