VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 16. říj 2018 8:54:53
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nekvasi jak bych cekal
PříspěvekNapsal: ned 18. bře 2018 16:22:33 
Offline

Registrován: ned 18. bře 2018 16:05:50
Příspěvky: 2
Ahoj domovarnici.. jsem na zacatku sve pivovarnicke kariery :) a zoufam u sve druhe varky ejlu. Muj prvni pokus kopiroval doslova navod na:
https://www.alkoholium.cz/uvarte-si-s-n ... otrebovat/
Vse vypadalo ok, mladina byla o chlup slabsi, ale zarazilo me naprosto zadne bublani kvasne zatky. Pivko z toho ale bylo pouzitelne a chutnalo. Jsem si na stopro jisty, ze kybl tesnil. Po zatlaceni na viko se hladiny v zatce hly a po chvilce po pusteni vika se vratily na tu samou uroven. Vysledek byl kalny, skoro jak most, nedoslo k vyneseni kalu do deky, ktera vlastne nebyla. Alkohol to melo.

Rikal jsem si, ze druha varka bude lepsi. Vzal jsem navod z Pivarky (cca 6.7kg sypani, US-05) tentokrat to vyslo misto 1060 na 1068 (odpar byl asi vyssi, misto 25 bylo 21L). Po 26 hodinach s pytlikem 05ek ve 20°C ale opet jen trochu vychylena hladina v zatce, deka tam nejaka je, ale to byla i po mechanickem provzdusnovani. Kvasnice 30 minut v prevarene vode pokojove teploty.

Otazka na profiky, jak docilit toho bourliveho kvaseni o kterem se vsude pise? Muzu delat nejakou chybu? Nebo se bourlive kvaseni precenuje a nedosahuje?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nekvasi jak bych cekal
PříspěvekNapsal: ned 18. bře 2018 18:13:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 19
Zdravím Tě domovarníku. :-) Já bouřlivý kvašení prakticky neznám. Snažím se kvasit při co možná nejnižších teplotách (což Safale S-04 a US-05 zvládají velice dobře) a kvašení je celkem líné (zato dlouhé). V jedné mé nejstarší nádobě pravidelně něco zabublá, v novějších s velkými přestávkami, případně vůbec. Kdysi jsem to řešil a dělal si z toho hlavu. Bouřlivé kvašení jsem si totiž pamatoval z úplných začátků, kdy jsem kvasil třeba při 25 °C, což jsem ovšem rychle pochopil, že to je sakra moc i na ALE. A při nižších teplotách už nikdy bublák neustřelil. :-)

Měřím hustotu a dělám kontroly refraktometrem a bublání už moc nesleduju. Měření dá jistotu. Bublák přesto dávám a deku nesbírám. Jsem téměř výhradně ejlař, je to moje vášeň.

Ještě k té těsnosti. Kontrola namáčknutím víka je asi nedostatečná, to zahejbe s hladinama v bubláku spolehlivě. Jenže to je prudká změna. Pomalé uvolňování kysličníku stačí utéct malými netěsnostmi a je to pro něj snazší cesta, než se prát s vodou v bubláku. :-D Celkem dobře se to dá zjistit čichem. :-) Vymejšlel jsem i různá zatěsnění, třeba kvasná zátka se dá zatěsnit lepidlem Herkules, nepoškodí materiál a dá se po skončení fermentace sloupnout. Ale jak říkám, už roky měřím a dlabu na bubliny. :-)

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nekvasi jak bych cekal
PříspěvekNapsal: ned 18. bře 2018 21:45:40 
Offline

Registrován: ned 18. bře 2018 16:05:50
Příspěvky: 2
Tak jasne, ze to nebude uplne hermeticky, ale ostatni mluvi i o stavech, kdy jim voda strika ze zatky :) Zalepene to mam, i kolem dokola, ale obcas to kolem i tak trosku zavoni..

Jeste me napadlo, ze by mohlo byt malo kvasinek. Podle vzorce by na 21L pri 17°P melo byt az 350mld bunek. Jeden sacek susenych kvasnic ma snad sotva polovinu. Ale opet se vsude pise ze jeden sacek staci, a to vcetne toho receptu v Pivarce.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nekvasi jak bych cekal
PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2018 9:17:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 19
Používám až do 23 L jeden sáček a to bez rehydratace. Rovnoměrně popráším hladinu, počkám pět, deset minut a důkladně provzdušním. :-) Nemám s tím problém, fermentace proběhne vždy bez problémů. Ale kvasím převážně ejly, u jiných typů je možná lepší kvasnice rehydratovat. Safale S-04 mi při 16 °C občas fermentují i tři týdny, ale probublává to zhruba ve čtvrthodinových intervalech, takže žádná divočina. :-)

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nekvasi jak bych cekal
PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2018 16:23:42 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 211
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
o bublinkách to není,prostě to změř a uvidíš :D

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz