VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 23. zář 2018 20:36:38
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kolísavá teplota při kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 10:02:12 
Offline

Registrován: čtv 08. úno 2018 9:58:40
Příspěvky: 6
Zdar borci,

měl bych dotaz. Vadí při primárním kvašení kolísavé teploty? Ráno teplota v bytě klesá na zhruba 19 stupňů a k večeru je okolo 21 stupňů, je to velký problém? Jedná se samozřejmě o svrchní kvašení.

Díky za odpovědi.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolísavá teplota při kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 10:28:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 18
Kolísání v tomto rozsahu bych se neobával, spíš je ta teplota dost vysoká. Fermentace pár stupňů přidává, takže pokud je teplota okolí delší dobu na 21 °C, může už kvašení probíhat za teplot, kdy kvasinky vyprodukují nějaké ty nežádoucí ovocné chutě. Kvasím svrchně při teplotě okolí 16-18 °C a teplota mladiny je cca o dva stupně vyšší.

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolísavá teplota při kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 11:37:17 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
vargic píše:
Zdar borci,

měl bych dotaz. Vadí při primárním kvašení kolísavé teploty? Ráno teplota v bytě klesá na zhruba 19 stupňů a k večeru je okolo 21 stupňů, je to velký problém? Jedná se samozřejmě o svrchní kvašení.

Díky za odpovědi.


je to uplne v poriadku. "Choose a location that has a stable temperature of 65-70 °F (18-21 °C). A warmer temperature of 75 °F (24 °C) is okay, but above 80 °F (26 °C) the flavor of the beer will be affected. " - Palmer - How to brew


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolísavá teplota při kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 12:01:17 
Offline

Registrován: čtv 08. úno 2018 9:58:40
Příspěvky: 6
Ok, díky vám oběma. Vyzkouším a uvidím :)). Na těch 21 to vyleze maximálně k večeru, jinak je nižší.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolísavá teplota při kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 12:04:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 18
Riso77 > S teplotou nad 20 °C nemám moc dobré zkušenosti, ty ovocné chutě to chytá daleko dřív. 24 °C je už podle mě za hranou. A právě John Palmer toto uvádí, jako typickou chybu:

If you don't have a way to keep the fermentater cool, and the beer temperature gets above 70-75F (21-24C), the beer will probably suffer from off-flavors ...

John Palmer - Temperature Factors


(Pokud nemáte možnost udržet fermentační nádobu chladnou a teplota mladiny (piva dosl.) překročí 21-24 °C, bude pivo pravděpodobně trpět nežádoucími příchutěmi ...)

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Naposledy upravil Dinny dne čtv 08. úno 2018 12:08:53, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolísavá teplota při kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 12:07:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 18
vargic píše:
Ok, díky vám oběma. Vyzkouším a uvidím :)). Na těch 21 to vyleze maximálně k večeru, jinak je nižší.

Taky hodně záleží na tom, co zrovna ,,vaříte''. Pokud je to nějaký Ale, tak tam se leccos schová a mírně vyšší teplota až tolik nevadí. :D

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolísavá teplota při kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 12:13:19 
Offline

Registrován: čtv 08. úno 2018 9:58:40
Příspěvky: 6
Dinny píše:
vargic píše:
Ok, díky vám oběma. Vyzkouším a uvidím :)). Na těch 21 to vyleze maximálně k večeru, jinak je nižší.

Taky hodně záleží na tom, co zrovna ,,vaříte''. Pokud je to nějaký Ale, tak tam se leccos schová a mírně vyšší teplota až tolik nevadí. :D



Jojo, ALE nebo IPA, ale každopádně mám možnost dát fermentační nádobu do chodby, kde je zhruba o 2-3 stupně méně, takže to snad bude ok. Resp. zkusím oboje a uvidíme. Čím víc se zkouší, tím líp.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolísavá teplota při kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 12:19:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 18
Jo, jo, jednoznačně bych volil tu chodbu.

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz