VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 21. zář 2017 14:59:01
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: stř 14. pro 2016 8:01:09 
Offline

Registrován: stř 14. pro 2016 7:38:18
Příspěvky: 7
Ahoj,
máte nějaký tip, čím by mohlo být způsobeno tak intenzivní kvašení, že se mi ze spilky valila pěna jako v pohádce Hrnečku vař! a vylítaly mi takhle pryč asi tři litry mladiny? Byla to cca 25 litrová várka sedmnáctistupňové tmavé mladiny a kvasil jsem to Safeale US 04 sebranými ze spilky po přechozí várce. Kvasnic byla asi polovina sklenice od okurek, byly jednou použité a v lednici strávily jen den (jeden den jsem jednu várku stočil a druhý uvařil tu novou). Kvašení v místnosti cca 20 stupňů Celsia, taková byla i počáteční teplota ve spilce, ale ta pak vylezla na 24. Po rychlém bouřlivém průběhu se kvašení skoro zastavilo a po 13 dnech jsem na hustotě 1025. Asi tam bude dost nezkvasitelných cukrů, protože jsem použil pouze tmavý bruntálský výtažek a do chmelovaru (3 x ŽPC, 90 minut) jsem přidal hrst praženého ječměne. Nekamenujte mě prosím, je to pokus o cosi blížícího se chutí stoutu.
Nebylo těch kvasnic na začátku moc? Nevím, jak porovnat množství kvasnic sebraných ze dna spilky s množstvím sušených v pytlíčku ...
Díky za jakékoliv info, co by mi mohlo něco osvětlit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: stř 14. pro 2016 8:23:20 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 137
a co znamena pul sklenice od okurek? sklenici od okurek myslis takovou tu co se do toho vejde kilo medu? :) a pul sklenice jsi mel ceho? toho husteho ze dna nebo to bylo nejak naredene?

kdyz udelas starter z jednoho pytlicku, mel bys v te sklenici par milimetru po dne a uz tak to pojede jak silene :) jestli jsi tam toho zvrhnul x krat tolik, neni se cemu divit :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: stř 14. pro 2016 8:58:49 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Můj názor:
vysoká stupňovitost mladiny + vysoká teplota + větší množství kvasnic = bouřlivé kvašení

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: stř 14. pro 2016 12:44:24 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 89
Bydliště: Žamberk
Příště tam den dvě lžíce hustých kvasnic a bude to až až.

_________________
Pajle 15° LITOMYŠLSKÝ KORBEL 2016 - stříbrná medaile
Pajle 11° MHM 2016 - BGA 1. místo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: stř 14. pro 2016 19:44:54 
Offline

Registrován: stř 14. pro 2016 7:38:18
Příspěvky: 7
glottis píše:
a co znamena pul sklenice od okurek? sklenici od okurek myslis takovou tu co se do toho vejde kilo medu? :) a pul sklenice jsi mel ceho? toho husteho ze dna nebo to bylo nejak naredene?
kdyz udelas starter z jednoho pytlicku, mel bys v te sklenici par milimetru po dne a uz tak to pojede jak silene :) jestli jsi tam toho zvrhnul x krat tolik, neni se cemu divit :)


Jo, sklenice od okurek na kilo medu, to je přesně ona ;-) Myslím, že má nějak přes 700 ml objem, taková ta nejběžnější.
A jo, bylo to půl sklenice toho hustýho ze dna.
Jsem neměl představu, co všechno v tom je, jaká je v tom koncentrace kvasnic, kolik z toho jich je živých, tak jsem radši nešetřil :-)
Nojo, to byl taky můj tip, moc kvasnic a hodně krmení pro ně => proměna spilky ve vulkán. Tak jste mi to potvrdili.
OK, příště použiji dvě polévkové lžíce. Díky za všem za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: stř 14. pro 2016 21:27:51 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 219
Já jsem toho názoru, že mnohem lepší řešení této situace je snížit teplotu kvašení, hlavně také zákvasnou teplotu mladiny, než ubírat množství kvasnic. Těch je vždy lepší dát více než méně. Malé množství kvasnic způsobuje velké problémy a 2 polévkové lžíce na 25 litrů sedmnáctky mi přijde dost málo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: stř 14. pro 2016 22:00:54 
Offline

Registrován: stř 14. pro 2016 7:38:18
Příspěvky: 7
V mých silně amatérských podmínkách nemám moc možností ovlivňovat teplotu, při které to kvasí. Ve sklepě je moc zima, v bytě moc teplo (a manželka a málo místa), bývalá kolárna v suterénu paneláku je nejvhodnější, ale teplotu tam taky moc neuřídím.
Příště zkrátka zkusím přihlédnout k aktuální teplotě v místnosti a ke stupňovitosti mladiny a nějak dle pocitu dávkovat kvasnice, pokud budu používat sebrané z minulé várky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 15. pro 2016 8:23:10 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
provazek píše:
Já jsem toho názoru, že mnohem lepší řešení této situace je snížit teplotu kvašení, hlavně také zákvasnou teplotu mladiny, než ubírat množství kvasnic. Těch je vždy lepší dát více než méně. Malé množství kvasnic způsobuje velké problémy a 2 polévkové lžíce na 25 litrů sedmnáctky mi přijde dost málo.

+1
Na teplotu se určitě zkus zaměřit, kvasit při teplotě 25°C je špatně, i kdyby se vulkán nekonal.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 15. pro 2016 8:33:16 
Offline

Registrován: stř 14. pro 2016 7:38:18
Příspěvky: 7
Ale ja jsem nic o 25 stupnich nepsal, psal jsem, ze v mistnosti bylo 20.
A 20 mela i mladina na zacatku. Az tim bourlivym prubehem se to vysplhalo na 24.
Mezi temi 18-22 byla teplota v mistnosti i pri predchozich minimalne deseti varkach a vulkan se nekonal.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příliš intenzivní kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 15. pro 2016 9:59:52 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
OK, 24, ne 25, přehlédl jsem se a omlouvám se. Principielně je to ale skoro jedno, pořád je to moc.
Důležitá je právě teplota v mladině, ne teplota v místnosti.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz