VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 18. říj 2018 5:36:16
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: pon 23. kvě 2016 18:33:02 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 100
Ahoj. Jak je možné, že se v pivě vytratí hořkost i chmelové aroma? Hned po dokvašení to je ještě cítit, ale po uležení už je to jenom sladké a žádné aroma tam není.

Uvařil jsme 13° a kvasil jsem spodníma kvasnicema při 11°. Teď je to 4 týdny odleželé a je to s hořkostí mizérie. Chmelil jsem následovně

chmelovar 90min
1 chmelení ŽPČ 2015 90min 150g
2 chmelení ŽPČ 2015 30min 130g
Ibu mi vychází na 34. Příště na chmelu přitlačit není problém, ale proč se vytratí všechno aroma? Z piva jsou cítít jenom kvasnice


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: pon 23. kvě 2016 21:23:19 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Ahoj, nepíšeš množství piva. Já bych chmelil na třikrát, poslední dávka chmelu na aroma se dává 10 minut před koncem nebo třeba až do whirpoolu. Ale tady bude hlavní problém v kvasnicích, co to bylo zač?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 7:58:16 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 100
Piva bylo 65l
Jaky je to typ kvasnic nevim - muzu zjistit. Jsou to tekute kvasnice z pivovaru a zakvasel jsem v den odliti - nikde mi to tedy nelezelo. Davkovani je dle dodavatele do onoho pivovaru 15l kvasnic na 1000l mladiny. Ja dal tedy 1l kvasnic

Druhy den po zakvaseni probehlo bourlive peneni a dokvasilo mi to za 7 dni

Dalsi poznatek je, ze pivo z 5l soudku je min horke, nez pivo z lahve. Pritom to lezelo spolecne 4 tydny v 50l keg sudu.

Prvni problem tedy vidim ve spatnem postupu chmeleni. A neni taky chyba pouzit jenom zpc - zkusit prvni chmel dat na horkost nejaky napr sladek?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 10:53:35 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 68
Bydliště: TN
Nepises ake % alfa kyselin mal ten ZPC.

Mne ked to pocitam podla: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ vychadza aj pri 3% alfe stale pod 30 IBU.

Este moze byt problem aj so skladovanim toho chmelu.

Inak pri 34IBU to moc horke ani aromaticke nebude, leziaky chmelim troska viac. Ked davam 35IBU tak to je piticko pre baby. Ked idem nad 40 zacina to byt fajin, ale kazdy to nemusi tak moc nachmelene.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 20:09:25 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Mě překvapilo to, že po 4 týdnech ležení jsou z piva cítit kvasnice, jak píšeš.
Jinak asi bych nešel cestou zvyšování IBU, těch 35 by mělo u ležáku stačit. Piva ze Žateckého pivovaru mají IBU 24 - 27 a (většinou) mají dobrou hořkost a super aroma ŽPČ. Na první chmelení pro hořkost dávají Sladek nebo Premiant, potom ŽPČ.
Ještě mě napadá - je dostatečně bouřlivý var při chmelovaru?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 20:50:20 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 100
Priznavam, ze 100 stupnu se v domacich podminkach tezko dosahuje. Ale pod 95 st jsem urcite celych 90min nebyl


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: stř 25. kvě 2016 21:14:27 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Tak tady bude část problému, chce to opravdu bouřlivý var. Hodně pomáhá nějaké víko, chmelovar nemusí být úplně odkrytý, stačí třeba 1/4 otevřená pro únik par.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: sob 02. pro 2017 19:44:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 48
No, nejsem ještě tak zkušený varník, ale 30min poslední fáze chmelovaru je teda dost. A je tu ta kombinace, dlouhý var posledního chmelení a slabé alfa. ŽPČ nemá ani 4% alfa. Tj. minimum hořkosti a minimum aromatu. Takže to, co jsi uvařil, bych řekl, je naprosto v pořádku v souladu s použitým chmelem a způsobem, jakýms to vařil. Toť můj názor ;)
Já v současnosti používám am. chmely Chinook a Citra. Oba mají kolem 13% alfa. Vařím 60 min Chinook, 20 min. Citra, 1min + vířivka Citra. Hořkost i aroma bombastické. Pivo jako "fík" :D

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: ned 03. pro 2017 19:44:08 
Offline

Registrován: pon 26. zář 2016 7:26:31
Příspěvky: 5
Stene píše:
Ahoj. Jak je možné, že se v pivě vytratí hořkost i chmelové aroma? Hned po dokvašení to je ještě cítit, ale po uležení už je to jenom sladké a žádné aroma tam není.

Uvařil jsme 13° a kvasil jsem spodníma kvasnicema při 11°. Teď je to 4 týdny odleželé a je to s hořkostí mizérie. Chmelil jsem následovně

chmelovar 90min
1 chmelení ŽPČ 2015 90min 150g
2 chmelení ŽPČ 2015 30min 130g
Ibu mi vychází na 34. Příště na chmelu přitlačit není problém, ale proč se vytratí všechno aroma? Z piva jsou cítít jenom kvasnice


Ahoj z mého pohledu tam na aroma nemáš nachmeleno nic , při tvorbě ležáku používám na 1 chmelení premiant na hořkost na 90min pak na 45min cokoli mě napadne teď pojedu červeňák , na 20min opět červeňák a to samé množství potom přidávám na 0min do výřivky pivo má silné aroma po rozležení , rozložení chmelovaru mám 35% 35% 30% chmele do jednotlivých chmelovarů a používám jak spodní tak i svrchní kvasnice ,teď jen české chmely.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: pon 04. pro 2017 13:25:57 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 211
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdravím,chci přidat trošku do mlýna,nevím podle které kalk-jsi počítal IBU ,ale já podle Divrrsity Petr Novotný a dopln.,že mladiny na spilku šlo 69 lt a teplota byla po celou dobu 97 st. tak mi vyšlo IBU 28,já vařím většénou ležáky a chmelím na 34-37,ale na 3 sypání,90.45 a 10 a v těchto dopl.hodnotách mi vychází u tebe 90 min-170gr.45-140gr,10-100 gr a IBU mi vyšlo 34.anebo menší množství ,ale jiného chmele s větší hořkostí jak píšou výše.ať se daří ;)

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz