VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 22. črc 2017 17:50:06
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rmutovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: úte 26. dub 2016 9:53:09 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 93
Ahojte,

doteraz som varim lez so sladovych extraktov, ale uz spekulujem ako prejst na varenie zo surovin... rozmyslam ako pri tom vyuzit sous-vide cirkulator Anova, ktory pouzivam na varenie vo vakuu pri nizkych teplotach. V skratke ide o akysi ponorny varic s PID regulatorom ,ktory dokaze udrzat teplotu vody s presnostou na 0.1 C. Dalsia vyhoda je, ze ma zabudovane male vodne cerpadlo, ktore viri v nadobe vodu a tym padom je udrzuje teplotu v celej nadobe rovnomerne. Trochu som sa inspiroval systemom elektickej varne z http://www.theelectricbrewery.com/

Schema prototypu je tu https://drive.google.com/open?id=0Bz0KWxCEhjfEZktVeU1zeUMyMnc

Idea je ze pouzijem ako rmutovaciu nadobu 30L vedro s falosnym dnom (dierovany plech) a vypustacim ventilom. Vystup z ventilu napojim na 12V cerpadlo (od sikmacov, vraj by to malo zvladat aj horuce tekutiny), ktore bude dielo cirkulovat cez medeny chladic spat do rmutovacej nadoby. Medeny chladic bude ponoreny vo vode (v 5L nerez hrnci), a tato voda bude pomocou sous vide cirkulatora udrziavana na konstantnej teplote. Pumpovanim diela cez medeny chladic by sa teoreticky malo dielo zahriat na rovnaku teplotu, ako je teplota vody v 5L hrnci. Rychlost recirkulacie sa bude ovladat gulovym ventilom na vystupe pumpy.

Co si o tom myslite, mohlo by to fungovat? Pripadne mate nejake napady, zlepsovaky?


Naposledy upravil nameless_one dne úte 26. dub 2016 12:14:44, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysladzovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: úte 26. dub 2016 10:07:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Vůbec to nechápu. Nevím, zda jsi pochopil, co to vyslazování je.

Je potřeba nalít zeshora na dílo "teplou" vodu, a dole vytéká voda s trochou extraktu ze sladu ("výstřelek"). Výstřelek se ale použije do chmelovaru - ty ho místo toho použiješ do cirkulace a znovu ho naleješ zeshora, čemuž nerozumím.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysladzovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: úte 26. dub 2016 10:18:59 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 140
Bydliště: Brno
Já to chápu, jde o popis systému HERMS, jen místo pojmu "vyslazovací nádoba" by bylo lépe použít "rmutovací nádoba".

Pár várek jsem takto uvařil a funguje to, jen je to trochu komplikované.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysladzovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: úte 26. dub 2016 11:53:14 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 93
ano, ospravedlnujem sa, mam este trochu chaos vo vsetkych tych pojmoch... spravnejsie je to naozaj rmutovacia nadoba


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: čtv 26. kvě 2016 14:15:03 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 93
tak vcera som spravil "proof of concept", zatial len s cca 12L cistej vody, zapojenie vid https://drive.google.com/open?id=0Bz0KW ... G1zYWx4SFU

pumpicka fungovala prekvapivo dobre, cele to fungovalo podla ocakavani. v rmutovacej nadobe bola teplota vody cca o 2C nizsia ako teplota v 5L hrnci s medenou spiralou. akurat som zacinal studenou vodou z vodovodu a kym sa to zohrialo na 67C tak to trvalo cca 1h, zvysenie na 75C trvalo dalsich cca 20 minut. Urcite by sa to dalo urychlit ak by som zacal rovno vodou pozadovanej teploty, pripadne ten 5L hrniec dat na plynovy sporak a zo zaciatku tomu pomoct plynom.

Objednal som k tomu silikonove food grade hadice a scezovacie sito, ak vsetko pojde podla planov tak v utorok varime prvu skusobnu varku....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 10:04:31 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 93
tento tyzden som uvaril svoje prvu "all grain" varku s mojim DIY HERMS systemom.

Kratke video z varenia: https://drive.google.com/open?id=0Bz0KW ... lRMYUx0SjQ

System fungoval podla predpokladov, v rmutovacej nadobe bola teplota cca o 1 C nizsia ako v "HLT".

Problem ale nastal cca . po 1 hodine, ked som isiel zvysit teplotu na 75C. Pumpicka zrazu prestala fungovat. Musel som to zachranovat priliatim 5L vriacej vody do rmutovacej nadoby, tym som zvysil teplotu cca na 75 stupnov, po cca 15 minutach som zacal so scezovanim. ked hladina v rmutovacke klesla cca 1cm nad hladinu sladu tak som postupne navrch prilieval 80C vodu a udrzoval hladinu na rovnakej urovni ("fly sparge"). Nakoniec som dostal dielo v predpokladanom objeme aj stupnovitosti podla receptu.

Postrehy:
- potrebujem novu a spolahlivejsiu pumpu!!! mate niekto skusenosti s niecim, co nestoji 200 eur?
- na prepojenie som pouzil silikonove hadicky s hrubkou steny 1mm. tieto hadicky sa vsak strasne lahko krutili a zalamovali a boli v zasade nepouzitelne, nakoniec som to vyriesil tak, ze som ich dal do hrubsej klasickej PVC hadice, ktora drzala tvar. treba dokupit silikonove hadicky so stenou minimalne 3mm
- pre jednoduchisu manipulaciu treba hadicky osadit "rychlospojkami" tzv. quick disconnect koncovkami
- teplotu rmutu som sledoval vpichovymi teplomermi, co bolo dost neprakticke, idealny by bol teplomer so soundou na kabliku
- pri scezovani sa mi nepodarilo dosiahnut uplne cire dielo, aj po odpusteni cca 5L mi tam stale plavali drobne castice zo sladu. neviem cim to bolo, pri recirkulacii (ked este pumpicka fungovala) tak bolo dielo pekne cire, pokazilo sa to az ked som na konci prilial tych 5L horucej vody. Ze by bol rmut velmi riedky slad si nesadol dost dobre a nevytvoril tak ten "filter". Uvidime ako sa to bude spravat pri dalsom vareni...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 18:15:32 
Offline

Registrován: pon 21. zář 2015 6:48:53
Příspěvky: 76
jak a kdy si tam přidal těch 5 litrů vody? Mělo by se to po obnažení mláta polývat třeba žběračkou. Jeslti si to tam chrstnul celé najednou, tak sis to nejspíš rozvířil.
Máš docela zajímavej udělátor na vaření piva :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: pát 03. čer 2016 9:14:06 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 93
tych 5l vriacej vody som nalial este pred zaciatkom scezovania (po cca 1h infuzii na 67C) a cele som to este pre istotu premiesal aj vareskou... pockal som cca 15 minut a zacal som scezovat. pocas scezovania som uz potom len postupne prilieval naberackou 80C vodu na vrch mlata.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 15:19:00 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 128
asi dve varky jsem uvaril s timhle cerpadlem

http://www.ebay.com/itm/3M-9-8ft-Head-1 ... SwQSBXHbeR

vyhoda je ze se da rozebrat bez sroubovaku a to velmi rychle, vycistit a zas slozit. Motor, nebo ta cast kam vede 12V se proste cela odsroubuje. pred tim je to vhodne zvednout nad hladinu dila :D kdyz tam vleti nahodne rozsrotovane zrno, plucha nebo tak neco maleho mekeho tak je to v pohode. Cele zrno to ale spolehlive ucpe. Bud ucpe a nebo zasekne vrtulku a musis to rozebrat a vycistit. Varil jsem to BIABem tak s tim nebyl takovej problem ale obcas se mi to stalo pri ruznych .... nestestich :) pres to falesne dno bych mel docela strach. jistota by byla pod to dat treba jeste nerezovy oplet z pancerky a nebo jen ten oplet a na dno se vykaslat. ted mi prisly dve chugger pumpy z anglie tak jsem na to natesenej az to vyzkousim. Robustnosti neporovnatelne, velikosti bohuzel taky.

M


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovanie s pouzitim sous-vide cirkulatora Anova
PříspěvekNapsal: úte 07. čer 2016 8:48:56 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 93
ja uvazujem nad pumpou Topsflo TS5 15PV. Videl som ho vo viacerych UK a US homebrew shopoch (napr. www.brewpi.com alebo www.brewbuilder.co.uk) a vraj model 2016 je priamo prisposobeny pre homwbrewing. Len ta cena (49 GBP + shipping) je dost :(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz