VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 25. bře 2017 22:43:54
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: čtv 09. črc 2015 19:56:50 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 202
Bydliště: Ohrobec
Reaguji na vlákno "Umírání", ve kterém dneska padla výtka, že nikdo nezveřejňuje svoje osvědčené recepty. Myslím si, že to není úplně pravda, receptů se tady dá najít hodně. Fakt ale je, že většinou se jedná spíš o žádosti o kontrolu receptu od těch méně zkušených, když si někdo není jistý. Receptů zveřejněných s cílem pomoct ostatním tady zas tolik není.
Mám pár piv, která vařím opakovaně, podle stejného receptu, protože už mne nenapadá, co na nich vylepšit. Postupně se o ně podělím. Budu rád za připomínky, ale mým cílem není dál vylepšit moje recepty (i když by to taky bylo fajn), ale inspirovat ostatní.
Všechny recepty jsou na 55l piva (50l na ležení v KEGu + 5l do PET na ochutnávání při ležení)

American Pale Ale 13
OG: 1.055, FG: 1.013, IBU 35, EBC 13
Základ receptu je podle výborné knihy "Brewing Classic Styles: 80 Winning Recipes Anyone Can Brew", moc vlastního jsem tam nepřidal, nějak už nebylo co. Má to být svěží letní pití (i když je to silnější pivo), proto nepoužívám Pale Ale slad ani mnichovský. Pivo by pak bylo příliš výrazné sladové chutě. Trochu karamelu tam ale musí být, osvědčil se mi Carared. Mělo by mít vůni amerických chmelů, ale vůně nesmí být příliš brutální

10 kg Plzeňský
0.5 kg Pšeničný
1 kg Carared
Vystírka do 45l 67st.
Prodleva 60min při 67st
Odrmutování 76st.
Scezení 70l sladiny, vyslazení 80 st vodou

Chmelovar 60 min
60g Premiant 60min (správně by byl nějaký americký high alpha chmel, ale to nikdo nepozná)
40g Cascade 10 min
40g Centennial 10min
30g Cascade 0min
30g Centennial 0min
Whirlpool 15 min
Kvasnice US 05, 19 st. C

Po primárním kvašení lze alternativně ještě chmelit za studena:
50g Cascade Dry hop 7 dnu
50g Centennial Dry hop 7 dnu
Varianta s chmelením za studena je víc aromatická, ale kupodivu to není zas takový rozdíl, jak bych čekal. V případě chmelení za studena pivo zůstane většinou trochu kalné i po delší době, bez něho je do tří týdnů čiré.

Sekundární kvašení 7 dnů 19 st, pak nejméně 14 dnů za studena (obvykle ležím spolu s ležáky při 2st, ale klidně může být víc).

Vypít nebo lahvovat.


Naposledy upravil Jimram dne pát 18. bře 2016 20:03:47, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: čtv 09. črc 2015 20:17:29 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 202
Bydliště: Ohrobec
Podobné stále ještě svěží pitelné pivo, i když s podstatně výraznější sladovou a karamelovou složkou. Je to na hranici mezi Amber a Brown Ale, mně to připomíná spíš jantar než boty.

American Amber Ale 13
OG: 1.054, FG: 1.015, IBU 35, EBC 37

Celý postup včetně chmelení je stejný jako u Pale Ale, pouze slad je jiný:

Plzeňský 9kg
Mnichovský I 1 kg
Melanoidní 0.5 kg
Caramunich II 0.7 kg
Caraaroma 0.3 kg


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: čtv 09. črc 2015 21:00:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 322
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Jimram píše:
American Pale Ale 13


JežiškuNaKřišku, zrovna teď piju v podstatě to samé (nebo minimálně určitě inspirované tím samým receptem :) ).

Já jsem tentokrát v rámci letního pochlastávání snížil stupňovitost až na 12°. A máš pravdu, vůně je příjemná, nicméně vůbec ne IPA-oidně přehnaná. Docela spokojenost.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pát 10. črc 2015 8:14:26 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 202
Bydliště: Ohrobec
Stout mám rád suchý, ale silný. Takže můj recept úplně nezapadá do žádné z kategorií stoutu. Nepoužívám žádné karamelové, nebo pražené slady, jenom pražený ječmen.

STOUT 14
OG:1060, FG:1015, IBU 45, černé jak bota

8kg Pale Ale
4kg plzeňský
1kg pražený ječmen
0.5kg ovesné vločky

Vystírka 65 st.
Prodleva 90 min 65st
Odrmutování 76 st
Přidat pražený ječmen
Scedit 70l, vyslazení 80st.

Chmelovar 60 min
110g Target 10.5% 60min (alternativa Challenger)
Kvasnice US 05, 19 st. C


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pát 10. črc 2015 8:50:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 82
Jimram píše:
Stout mám rád suchý, ale silný. Takže můj recept úplně nezapadá do žádné z kategorií stoutu. ...

STOUT 14
OG:1060, FG:1015, IBU 45, černé jak bota


To by mohlo odpovídat stylu Foreign Extra Stout (BJCP).

Jinak dík za recepty, pro nováčky určitě fajn na inspiraci.

_________________
Domácí pivovar Tučňák
Kvasí:
  • "Ležák" 13°
V lednici:
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pát 10. črc 2015 9:34:48 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 202
Bydliště: Ohrobec
Většina receptů na silnější Stout používá karamelové slady, ty jsem ve snaze o co nejsušší výsledek a přímočarou chuť vyřadil. Proto mám pocit, že úplně nezapadám do kategorií. Ale nejsem žádný odborník na Stouty, jen mi to takhle chutná a mám s tím celkem úspěch.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pát 10. črc 2015 10:18:46 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Jimram píše:
Většina receptů na silnější Stout používá karamelové slady, ty jsem ve snaze o co nejsušší výsledek a přímočarou chuť vyřadil. Proto mám pocit, že úplně nezapadám do kategorií. Ale nejsem žádný odborník na Stouty, jen mi to takhle chutná a mám s tím celkem úspěch.

Myslím si, že (zvlášt při vyšším EPM) vůbec není nutné používat pro plnnost karamelové slady ve stoutu, čili tvůj stout díky použití ovesných vloček v sypání docela přesně zapadá do kategorie oatmeal stout.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 14. črc 2015 10:42:34 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 202
Bydliště: Ohrobec
Na zimu vždycky vařím Bock 17 - recept v podstatě podle Almanachu. Předloni jsem zkusil ubrat sypání s cílem uvařit pivo, které se dá pít bez výraznějších následků i ve větším množství. Recept měl takový úspěch, že ho od té doby vařím beze změny pravidelně. Jedná se o polotmavý ležák, já mu říkám Bock-light, abych zdůraznil výraznou sladovou chuť. To ale neznamená sladké pivo, naopak díky hlubokému prokvašení je výborně pitelný.

BOCK-LIGHT 13.5

OG:1055, FG:1010, IBU 30, EBC 36

6.5 kg plzeňský
3 kg mnichovský I
1.5 kg Melanoidni
0.5 kg Carared
0.15 kg Caraaroma
0.2 kg kyselý (dávám pro úpravu pH rmutu, mám tvrdou vodu)

Výstírka 37st, 15 min
Kontinuálni infuse
2.5 hodiny pozvolny ohrev na 76st rychlostí 0.25st/min

Chmelovar 90min
50g Premiant 90 min
50g ŽPČ 45 min
50g ŽPČ 15 min
Whirlpool 15min

Kvasnice na spodní kvašení (používám různé kmeny a žádný rozdíl nevidím, důležité je spíš množsví a vitalita) , 10st
2 měsíce ležení, 2st


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2016 10:39:49 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 152
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdravím,jsem roční domovařič se zaměřením na spodně kvaš.ležáky.Chtěl bych zkusit poprvé Tvůj recept na Pale Ale se svrchním kvašením.Možná,že dotaz bude někomu zdát stup.,ale opravdu s tím nemám žádnou zkušenost.
Takže- primární kvašení nechám vykvasit na uvedenou hodnotu-jestli jsem pochopil

- sekundární kvašení- stočit do jaké nádoby.Stačí nádoba /spilka/ otevřená nebo musí být uzavřená s kvasnou zátkou anebo to
mohu stočit do skla,pet a soudků nechat těch 7 dní v 19 st a pak to dát na ležení do zimy /0-2 st/
Při ohřevu na 76 st jáká rychlost ohřevu z těch 67 st a udělat nějakou prodlevu při těch 76 nebo dosáhnout a zcedit.
Díky za odpověd :?

_________________
Imramův Bock-Light 13,5-pijem
Vsetíňák 12 světlý-koštujem
Vídeňská mozaika-sekund.
Vídeňské narozeninové-sekund.



MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2016 13:55:17 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 202
Bydliště: Ohrobec
Kromě teplot se postup od spodního kvašení v zásadě neliší. Uváděné FG je Final gravity, tedy hustota, kterou mělo hotové pivo, nikoliv hustota, při které stáčím ze spilky do sudu. Sekundární kvašení je v uzavřené nádobě, kde se pivo natlakuje (keg, kyveta, soudek, lahev).

Můj postup:
Kvašení:
Otevřená spilka (no úplně otevřená není, mám na ní víko), 19°C.
Při vhodné hustotě (obvykle lehce přes 4°, ale orientuji se hodně podle vzhledu mladiny) stočím do KEGu, v případě dry hop včetně chmele v punčoše, 7 dnů 19°C
Pokud je dry hop tak po požadované době (7 dnů) přetlačím do druhého KEGu bez chmele.
Po 7 dnech při 19°C dám pivo v KEGu do chladu, kde ho mám tak dlouho dokud není čiré (obvykle 2-3 týdny)
Pak stáčím s protitlakem do lahví nebo přetlačím do dalšího KEGu pro spotřebu ze sudu (kdysi jsem neměl volný KEG a vezl jsem na akci pivo autem v KEgu, ve kterém leželo: výsledkem bylo skvělé caffè latte)
Po celou dobu v KEGu sleduji tlak, aby odpovídal požadovénému nasycení. Případně opouštím nebo v nouzi nejvyšší dotlakuji z bomby. Pokud stáčíč přímo do lahví, pak bych zvážil variantu úplného prokvašení a přidání cukru. U svrchního kvašení je obecně těžší chytit správný okamžik stočení se zbytkovým cukrem a v lahvích už s tím nic moc neuděláš.

Rmutování:
Při ohřevu 67-76 mám nastavenou rampu 25min (odpovídá 0.4 °C/min)
Po dosažení 76 rovnou přečerpám do scezovačky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz