Reaguji na vlákno "Umírání", ve kterém dneska padla výtka, že nikdo nezveřejňuje svoje osvědčené recepty. Myslím si, že to není úplně pravda, receptů se tady dá najít hodně. Fakt ale je, že většinou se jedná spíš o žádosti o kontrolu receptu od těch méně zkušených, když si někdo není jistý. Receptů zveřejněných s cílem pomoct ostatním tady zas tolik není. Mám pár piv, která vařím opakovaně, podle stejného receptu, protože už mne nenapadá, co na nich vylepšit. Postupně se o ně podělím. Budu rád za připomínky, ale mým cílem není dál vylepšit moje recepty (i když by to taky bylo fajn), ale inspirovat ostatní. Všechny recepty jsou na 55l piva (50l na ležení v KEGu + 5l do PET na ochutnávání při ležení)
American Pale Ale 13 OG: 1.055, FG: 1.013, IBU 35, EBC 13 Základ receptu je podle výborné knihy "Brewing Classic Styles: 80 Winning Recipes Anyone Can Brew", moc vlastního jsem tam nepřidal, nějak už nebylo co. Má to být svěží letní pití (i když je to silnější pivo), proto nepoužívám Pale Ale slad ani mnichovský. Pivo by pak bylo příliš výrazné sladové chutě. Trochu karamelu tam ale musí být, osvědčil se mi Carared. Mělo by mít vůni amerických chmelů, ale vůně nesmí být příliš brutální
10 kg Plzeňský 0.5 kg Pšeničný 1 kg Carared Vystírka do 45l 67st. Prodleva 60min při 67st Odrmutování 76st. Scezení 70l sladiny, vyslazení 80 st vodou
Chmelovar 60 min 60g Premiant 60min (správně by byl nějaký americký high alpha chmel, ale to nikdo nepozná) 40g Cascade 10 min 40g Centennial 10min 30g Cascade 0min 30g Centennial 0min Whirlpool 15 min Kvasnice US 05, 19 st. C
Po primárním kvašení lze alternativně ještě chmelit za studena: 50g Cascade Dry hop 7 dnu 50g Centennial Dry hop 7 dnu Varianta s chmelením za studena je víc aromatická, ale kupodivu to není zas takový rozdíl, jak bych čekal. V případě chmelení za studena pivo zůstane většinou trochu kalné i po delší době, bez něho je do tří týdnů čiré.
Sekundární kvašení 7 dnů 19 st, pak nejméně 14 dnů za studena (obvykle ležím spolu s ležáky při 2st, ale klidně může být víc).
Vypít nebo lahvovat.
Naposledy upravil Jimram dne pát 18. bře 2016 20:03:47, celkově upraveno 1
|