VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 24. dub 2017 21:51:22
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 8:19:44 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 81
Ahoj,
najprv popis stavu:
infuzne vareny leziak, OG=13 °P, aktualne 8 den primarne kvasenie 10 °C, aktualna G=4 °P, pouzite preprane kvasnice W34-70 2.gen. (Skladovanie kvasnic 7 tyzdnov v chladnicke (0-5 °C) prikrmene za zaciatku 1 PL cukru a po troch tyzdnoch 1PL cukru.)
Neziaduca chut: mydlova
Predchadzajuci leziak zo susenych W34-70 1gen. kvasil z OG=12,5 °P na G=4 °P pri stacani do flasi rovnako dlho (8dni). Neziaduca chut v nom nebola

Co som cital:

Citace:
Mýdlová, po oleji, po tuku, po sýru, po potu, zatuchlá. Některé z těchto cizích chutí a vůní mohou zcela
znehodnotit pivo. Jejich společným jmenovatelem je zvýšený výskyt nižších mastných kyselin v pivu. Příčinou
může být např. použití starého zoxidovaného chmele, pokročilá autolýza kvasnic, nejvýznamnější
však bývá bakteriální kontaminace (např. rodem Clostridium). zdroj: Technologie výroby sladu a piva


Citace:
Soapy flavors can caused by not washing your glass very well, but they can also be produced by the fermentation conditions. If you leave the beer in the primary fermentor for a relatively long period of time after primary fermentation is over ("long" depends on the style and other fermentation factors), soapy flavors can result from the breakdown of fatty acids in the trub. Soap is, by definition, the salt of a fatty acid; so you are literally tasting soap. zdroj: Palmer - How to brew


Dalej este tohto zdroja som zistil, ze to moze byt kombinacia starych kvasnic a nedostatocneho prevzdusnenia mladiny. https://byo.com/grains/item/1266-preventing-yeast-off-flavors-tips-from-the-pros

Otazky:

1. Co by ste tipovali ako najpravdepodobnejsiu pricinu mydlovej chuti?
2. V pripade, ze by to bolo starym chmelom... Je mozne doma nejak senzoricky zhodnotit kvalitu chmelu z eshopu? Pouzil som perle a po otvoreni sacku mi vonal.
3. Ako predchadzat mydlovej chuti?
4. Co by ste radili? Naflaskovat pri tejto G=4 °P, alebo to nechat dojst do konca a surogovat? (stacam len do flasi)
5. K tekutym kvasniciam z pivovaru sa nemam ako dostat. Mozem pouzivat len recyklovane. Je mozne udrzat kvasnice dlhsiu dobu v dobrej kondicii?
(kupovat 2 baliky W34-70 na 20l je financne mimo)

O mydlovej chuti som cital aj na tomto fore (z 2011 roku). Skusenosti "starsich" odvtedy asi pribudli, tak som si dovolil otvorit tuto temu. Dakujem za namety.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 8:32:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
riso77 píše:
Ahoj,
Skladovanie kvasnic 7 tyzdnov v chladnicke (0-5 °C) prikrmene za zaciatku 1 PL cukru a po troch tyzdnoch 1PL cukru.


Dál už to ani nečtu... Máme tu sice borce, kteří kvasí půl roku starýma kvasinkama, ale zatím jsme jejich pivo neochutnali. V pivovarech doporučují nasazovat do 4 dnů po stažení. Já doma znovu používám kvasnice staré 7 (výjimečně i 10) dnů, starší ne.

riso77 píše:
(kupovat 2 baliky W34-70 na 20l je financne mimo


13 centů na jednom pivu za kvasinky? Kupuj si už lahvovýho Corgoně, třeba to vyjde levnějc...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 8:37:19 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 81
Pouzil som tento zdroj:
http://domacipivovar.webnode.cz/vse-o-vareni-piva/recyklace-kvasnic/

a konkretne vetu: V této formě vydrží kvasnice klidně několik týdnů až do dalšího vaření.

na SVK sa predava balicek W34-70 za 3,8-4,9 Eur x2 = 7,6-9,8 Eur / 20l (40piv) = 0,19 - 0,25 Eur/pivo len za kvasnice


Naposledy upravil riso77 dne úte 10. bře 2015 8:46:34, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 8:44:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Někteří to tak dělají. Já jsem po 2 týdnech v lednici (nebo i při nižší teplotě, při skladování v ležáckém "sklepě") s vůní nespokojen, tedy vylévám...

Je sice pěkné ušetřit pár korun na kvasnicích, ale za to, abych si zkazil celodenní práci s přípravou mladiny to nestojí...

EDIT: koukám, že ty W34/70 jsou opravdu docela drahé. Já je nikdy ještě (sušené) nepoužil...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 8:47:58 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 81
ako argument beriem...holt sa mi to varenie trochu predrazi


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 10:37:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
riso77 píše:
ako argument beriem...holt sa mi to varenie trochu predrazi


Na 20 litrov ti staci jeden balicek W34/70.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 11:02:11 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 81
http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFG_W34pdf.pdf

dosage instructions: 80 to 120 g/hl for pitching at 12C – 15°C (53-59°F).
increase dosage for pitching below 12°C (53°F), up to 200 to 300 g/hl at 9°C (48°F)

ja kvasim pri 10 °C, teda podla vyrobcu 200-300 g/hl (pre vypocet s rezervou zoberiem 150g/hl) => 30g/20l. Jeden balicek je 11,5 g. => teoreticky by podla vyrobcu mali ist 3 balicky do 20 l pri teplote kvasenia 10 °C.

Skusim v ramci setrenia dat jeden balicek a kvasit pri 12 °C. Ked som vsak kvasil pri tejto teplote, tak mi tam vybehli bananove vone po primarnom kvaseni. Lezanim sa vytratili, nie vsak uplne.

Pripadne mate niekto skusenosti s mnozenim si kvasiniek a pouzivate ho? Nejde mi ani tak teraz o ekonomicku stranku veci, ale skor o vase skusenosti.

http://www.tourdebier.cz/francek/1-gram-kvasnic-staci/
http://archive.maltosefalcons.com/tech/MB_Raines_Guide_to_Yeast_Culturing.php


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 12:16:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
vankus píše:
riso77 píše:
ako argument beriem...holt sa mi to varenie trochu predrazi


Na 20 litrov ti staci jeden balicek W34/70.


Když bude zakvášet ten ležák při 20°C, tak možná jo...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 13:35:42 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Jeden balíček mi běžne stačil i na 30 l mladiny.
Jinak i v pivovarech je běžná praxe dát cca třetinu doporučovaného množství. Rozjíždí se to pomalu, ale podruhý už jedou parádně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 14:15:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
My v minipivovaru dáváme (svrchní) přesně doporučované množství (US-05) :oops:

U svrchních ještě budiž, stejně to každej přebije tunama chmele.

Kolik minipivovarů u nás dělá spodní ze sušených?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz