VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 11. pro 2018 6:12:48
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: stř 28. led 2015 20:09:01 
Offline

Registrován: čtv 09. srp 2012 18:51:41
Příspěvky: 23
Bydliště: Minneapolis
Zdravím všechny
Co je podle vás důležité pro výrobu výborné desítky ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: stř 28. led 2015 21:29:10 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
To bude u každého trochu jinak. Pokud se bavíme o spodním kvašení, spousty lidí ti řekne, že se desítkám raději vyhne - že je to voda. Osobně bych viděl problém v tomto, především však, pokud se bavíme o Europatoku.

Vodovost se dá nahnat: - sladovějším tělem (osobně nepreferuji)
- vydatnějším chmelením (dělal bych takto - místo klasického chmelení na 3x, bych udělal 5x)
- mírným studenným chmelením (poněkud neortodoxní, pominu-li přežitky - dobré)
- udělat svrchní desítku (pokud chci něco blíž do ležáku - Danstar Nottigham)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: pát 30. led 2015 15:13:23 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Souhlasím s kolegou.
Použít hutnější slady, jako doplněk a je možno jít na vyšší hodnoty i s klasickým ŽPČ. Zkoušel jsem i chmelení na 22 litrů s 80 - 90 gramy a nepřechmelil jsem to. Tam už si trochu musíš dát pozor jak dáš velkou dávku do prvního chmelení, protože se bude dlouho vařit a tedy více vyluhovat. Jinak dát i trošku něčeho barevnějšího, aby to mělo sytější barvu. Tohle pivo je vždy vynikající hlavně v létě, vyšší hodnoty v horku působí dost agresivně na tu část těla co máme na krku. :) :) :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: sob 31. led 2015 7:51:14 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
Dost záleží na prokvašení, suduj na 68-69% prokvašení EPM. Budeš mít tělnatější pivko a ne jen jak píšeš tu "vodu"
Vařím na jeden rmut nižší cukrotvorná 63-4° a vrácením rmutu zvedám teplotu na 68° nechám cca 5minut a zvedám na 72° to taky udělá svoje.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: sob 31. led 2015 21:08:24 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 281
Také bych se chtěl desítce hodně věnovat, takže vítám toto téma a děkuji za postřehy. Osobně plánuji plnější tělo(tím pádem méně alkoholu) tmavší barvu něco mezi světlým a polotmavým, vyšší hořkost za použití jen ŽPČ. Přemýšlím také o těch svrchních kvasnicích, bude chuť květnatější než u spodních? A co přidat do sypání nějaké nesladované zrno?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: sob 31. led 2015 21:50:55 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Z kvasinek Danstar Nottigham jsme zkoušeli "ležáka" :D Je to profilově ležáku hodně blízko, je tam jen takový typická mírná ovocnost. Pivo je tak zajímavější, živější, řekl bych hezky voňavoučké po kvasinkách. :ugeek: Třeba zase US-05 jsou už, co se ovocnosti týče, poněkud vyšší a na ležák se prostě nehodí. :roll: Z nesladovým zrnem nemám zkušenosti, takže nedokážu odhadnout, kam to pivo posune.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: ned 01. úno 2015 11:07:32 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Predstavujem:


Přílohy:
klic.jpg
klic.jpg [ 89.26 KiB | Zobrazeno 5909 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: ned 01. úno 2015 23:49:26 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
:lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: pát 13. úno 2015 20:47:30 
Offline

Registrován: čtv 09. srp 2012 18:51:41
Příspěvky: 23
Bydliště: Minneapolis
Díky za postřehy a rady.
Snažím se o plnější tělo rmutem na 69C a potom falešnou dekokcí a vrátit do hlavního rmutu na 76C odrmutovací teplotu.
Použít radši víc sladu a scedit a dále už potom neproplachovat.
Jaký máte názor na nižší prokvašení ?
Když jsem to takhle provedl - tj zastavil kvašení 2-3 jednotky nad konečnou hustotou, pivo mělo vysokou hladinu Diacetylu.
Právě mi takhle leží jedna várka na asi 5C už 2 týdny a furt to smrdí jako máslo - no snad budu čekat a doufat..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíč k dobré desítce
PříspěvekNapsal: pát 13. úno 2015 20:51:45 
Offline

Registrován: čtv 09. srp 2012 18:51:41
Příspěvky: 23
Bydliště: Minneapolis
mircous píše:
Dost záleží na prokvašení, suduj na 68-69% prokvašení EPM. Budeš mít tělnatější pivko a ne jen jak píšeš tu "vodu"
Vařím na jeden rmut nižší cukrotvorná 63-4° a vrácením rmutu zvedám teplotu na 68° nechám cca 5minut a zvedám na 72° to taky udělá svoje.

souhlasím snažím se o to ale má to moc diacetylu . Z tohoto pohledu mám o mmoho větší úspěch s německým ležákem, kde ho prokvasím uplně a ba ještě přidám
diacetylovou pauzu 14C 2-5 dní

problém je, že pokud se chci zbavit diacetylu, musím zvednout teplotu a tím se i pivo víc prokvasí a ztratí tělo....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz