VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 21. zář 2017 15:08:53
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 07. črc 2013 11:12:11 
Offline

Registrován: ned 10. čer 2012 10:16:20
Příspěvky: 48
Nedalo mi nepochváliť sa svojím novým systémom na cedenie diela.
Oproti bežnej verzii v samostatnej nádobe je vylepšený o ponorný systém, takže cedím priamo z rmutovacej/varnej nádoby.
Predtým som používal vedrá s dvojitým dnom s objemom 20l, ktorý mi už nestačil. Pri tomto systéme mi odpadá nutnosť prehadzovať dielo do scedzovacej nádoby, nie som nijako objemovo limitovaný, ubudli mi dve nádoby na umývanie a skladovanie.
Efektivita sa zachovala, resp. o niečo málo zväčšila, no konkrétne číslo vám povedať neviem nakoľko mám chaos v tom, z ktorých hodnôt sa to počíta.
Otestované na jednej várke Witu, 50% pšeničných vločiek a 3% ovsených vločiek, pričom sladina bola dokonale číra už po prvých troch litroch (s dvojitým dnom som prelieval prvých 7-10 litrov pri čisto jačmenných pivách a ani posledné výstrelky neboli úplne čisté).
Prietok som musel uškrtiť na 0,5l/min pretože som nestíhal dohrievať vysladzovaciu vodu, skúšobne som však zistil maximálny prietok okolo 3l/min pri zachovaní úplne čírej sladiny (efektivita by už ale asi podstatne klesla), čo mi pri takom množstve pšenice pripadalo až neuveriteľné.
Vyrobené zo zbytkových materiálov z dielne za cenu ventilu, hadičky a hodiny práce.
Příloha:
fotka (9).JPG
fotka (9).JPG [ 306.32 KiB | Zobrazeno 9000 krát ]
Příloha:
fotka (10).JPG
fotka (10).JPG [ 314.06 KiB | Zobrazeno 9000 krát ]
Příloha:
fotka (11).JPG
fotka (11).JPG [ 237.11 KiB | Zobrazeno 9000 krát ]
Příloha:
fotka (12).JPG
fotka (12).JPG [ 228.97 KiB | Zobrazeno 9000 krát ]


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 07. črc 2013 20:31:47 
Offline

Registrován: sob 10. lis 2012 18:22:10
Příspěvky: 136
Tak totok je opravdu zajimavý způsob zcezování! Pokud to opravdu funguje a výtěžnost je na urovni dvojnádobové zcezovačky tak to je spíš geniální zvláště pro mě když mám 70l varnu a 30l zcezovačku,... :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 07. črc 2013 21:01:23 
Offline

Registrován: ned 10. čer 2012 10:16:20
Příspěvky: 48
Funguje to skutočne zázračne a výťažnosť mi pripadala veľmi dobrá. Posledný výstrelok (do želaného objemu sladiny, nie nad) bol 0,5 °Brix, takže mi, chudákovi, neostalo ani na množenie kvasiniek. Ak sa chystáte na upgrade scedzovacej aparatúry (ako som sa chystal ja) tak určite pouvažujte o tomto riešení, ak nemáte možnosť ohýbať/zvárať nerez tak sa to dá vpohode aj z medi. Ja som mal 20l scedzovačku ale (horko-ťažko) stačila na 23l várky, no teraz budem môcť naplno využiť potenciál mojej 63l varny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 08. črc 2013 11:05:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 01. srp 2010 8:33:55
Příspěvky: 205
Bydliště: Jihlava
vypadá to pěkně, ale je mi pár věcí nejasných :

1. předpokládám , že se ty trubky normálně ponoří do rmutu
2. jak uděláš aby se sladina přetáčela? (je to dost horký na to, aby se to odsávalo hubou jako u vína nebo medoviny )
3. jaký tam máš cca trubičky a jak velký jsou ty drážky?


dík za info


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 08. črc 2013 11:11:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
ad bod 2 - tak to by takovy problem byt nemel - das hadici nahoru, pomalu nacucavas, a kdyz se to blizi ke konci hadice (= k ustum, = k ventilu), tak zavres ventil.

Hadici das dolu do nadoby a ventil pustis...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 08. črc 2013 15:55:02 
Offline

Registrován: ned 10. čer 2012 10:16:20
Příspěvky: 48
Bobr píše:
vypadá to pěkně, ale je mi pár věcí nejasných :

1. předpokládám , že se ty trubky normálně ponoří do rmutu
2. jak uděláš aby se sladina přetáčela? (je to dost horký na to, aby se to odsávalo hubou jako u vína nebo medoviny )
3. jaký tam máš cca trubičky a jak velký jsou ty drážky?


dík za info


1. presne tak, mal som hustý rmut a aj tak to nekládlo žiaden odpor
2. ako hovorí mosquit, hadičku mám dlhú ale aj tak mám železnú hubu, sifónom ťahám aj po chmeľovare a bežne sa mi stane že sa trochu napijem
3. trubky sú 14x1,5 takže 11mm vnútorný priemer, drážky sú každého 1,5cm rezané flexou s 1mm rezným kotúčom približne do hĺbky 1/3 trubky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 08. črc 2013 16:58:35 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
nad takýmto niečim som presne uvažoval, len som sa bal nefunkčnosti. takže idem do toho :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: úte 09. črc 2013 22:24:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 387
Bydliště: u Frýdku - Místku
Tak mi to nedalo a musel jsem to vyzkoušet.
Vařil jsem dneska pšenici 50/50 s plzeňákem a během rmutování jsem narychlo pospojoval pár plastových trubek na vodu,zespod nařezal do půlky pilkou na železo.
No musím říct,že to opravdu funguje a cedí to perfektně a hlavně rychle.
Myslel jsem ,že to vyzkouším a stejně nakonec přeliju na falešné dno z děrovaného plechu(klasická scezovačka),ale nebylo vůbec třeba.
Teklo to opravdu po cca 4 litrech čiré a ani ta pšenice tomu nijak nevadila.
Problém byl s nasátím,nasadil jsem hadičku a hubou to nešlo,tak jsem přes hadičku nalil cca 0,5 l vody zavřel kohout,sundal hadičku,otevřel a teklo to :-)
Jen mláto po scezení zůstává víc mokré.
Asi by to chtělo připojit na výpustný kohout scezovačky zevnitř,to jsem pro jednodušší montáž zatím nedělal.
Pšeničné vařeno infuzí.celkem 7,5kg sladů,38 litrů 11% mladiny.
Asi tento prototyp vyměním za nerez,nebo tu měď a začnu tento systém také občas používat.


Přílohy:
Poznámka: čirá sladina
090720131418.jpg
090720131418.jpg [ 66.05 KiB | Zobrazeno 8789 krát ]
Poznámka: trubkový filtr
090720131416.jpg
090720131416.jpg [ 102.59 KiB | Zobrazeno 8789 krát ]
Poznámka: trubkový filtr
090720131417.jpg
090720131417.jpg [ 92.49 KiB | Zobrazeno 8789 krát ]

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: stř 10. črc 2013 9:51:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 27. črc 2011 8:00:06
Příspěvky: 90
Bydliště: Tábor
Líbí se mi ten plastový typ... Nezdeformujou se ty trubky v té horké sladině? Zvlášť když je dole topení, necháváš to trochu vychladnout?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: stř 10. črc 2013 10:48:58 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
scedzovanie by malo prebiehat pri cca 80stupnov, kvoli taninom.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz