VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 21. srp 2019 18:46:23
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: sob 19. led 2019 22:41:07 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 311
Malá výtěžnost může být způsobená:
nahrubo nadrceným sladem (v tom případě je lepší dekokce než infuze)
neefektivním rmutováním - předpokládám, že u těchto mikropivovarů se to dílo nějak čerpá dokola - tedy "míchá" což je dobře, ale 60 minut rmutování mi přijde málo, osobně používám jednokrokovou infuzi 68°C 80min, míchadlo zapnuté celou dobu, a efektivitu mám 70-75%
tvrdou vodou (v tom případě je dobré přidávat kyselý slad do 5% sypání)
příliš rychlým zcezováním a vyslazováním (mělo by trvat 60-90 minut)
Víc mě nenapadá ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: ned 20. led 2019 13:30:43 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 12
Diky za rychlou odpoved. Myslim, ze casy infuze budou ok, kde by ale mohl byt problem je:

- ano, je to varna s cirkulacnim obehem - mozna jsem mel ale moc velky prutok a vetsima vody sla prepadem a ne pres slad (pri infuznim rmutovani)
- vyslazovani trvalo cca 10-15 minut - 11 l vody relativne rychle sladem proteklo

Mel bych ted slad vice “slisovat” (poklop shora na sladu), aby jim voda protekala pomaleji?

Je pomer rmutovaci vody 23 l a vyslazovaci vody 11 l ok?
Na konci po chmelovaru bylo 23 l mladiny, coz jsem ocekaval.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: ned 20. led 2019 18:41:45 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 249
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
na kolika jsi skončit vyslazování a té vody se mi zdá málo

_________________
Všecova desétka -pije
Víde 13 leží



Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec . 17
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černok. žejd. 17
American Amber Ale -bronz-Černok. žejdl 18
Český prém.sv.lež.- bronz-Černok.žejd.18
Vánoční-bronz-Kostel.chmel.18


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: ned 20. led 2019 18:56:14 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 12
Voda:

- na zacatku rmutovani 23 l (6,7 kg sladu)
- vyslazovani 10,8 l

Po vyslazovani bylo 28,5 l a po chmelovaru cca 25 l


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: ned 20. led 2019 20:39:12 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 311
vcelkamaja píše:

Mel bych ted slad vice “slisovat” (poklop shora na sladu), aby jim voda protekala pomaleji?




Slisovat ne, buď rád, že to teče dobře, často bývá problém, že to při zcezování nechce téct vůbec nebo hodně pomalu, když se to ucpe nebo se slad moc utemuje. Stačí přiškrtit kohout a to zcezení + vyslazení by mělo opravdu trvat alespoň hodinu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 21. led 2019 23:33:40 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 12
Diky za odpoved. Zkusim tedy pri rmutovani prutok priskrtit, aby to sladem protekalo a neslo to prepadem.

Jeste k tomu vyslazovani - opravdu hodinu? Mam cca 11 l vyslazovaci vody, mam ji tam tedy davat “po lzickach”, aby to tu hodinu trvalo? :D

Jinak je pomer 23 l rmutovaci a 11 l vyslazovaci vody ok? Z toho mi pak vyslo cca 28l mladiny, 25 l sladiny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: úte 22. led 2019 15:30:10 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 311
Promiň já nevím jak přesně tyto mikropivovary fungují, osobně mám normální scezovačku. Zcedím, několik litrů ještě vrátím zpátky nahoru, nechám znovu protéct, a když je zcezeno, přidám vyslazovací vodu a pomalu nechám vyslazovat. Držím se toho, aby to celé trvalo alespoň hodinu. Samozřejmě že by to šlo mnohem rychleji, ale právě na úkor efektivity. Jinak poměr vystírky a vyslazovací vody používám podobný.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: sob 16. úno 2019 21:20:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 60
Mohu požádat zdejší matematiky, zkoušel jsem najít nějakou tabulku pro výpočet výtěžnosti, ale nepochodil jsem.
Dnes jsem vařil ze 3kg plzeňského a 1,5kg mnichovského. Do hrnce jsem nalil 17,5 L studené vody, nasypal slad a pozvolna přivedl k 66°C, na kterých jsem to držel 80min. Poté trochu rychleji přivedl k varu, nechal trochu vychladnout a scedil. Vyslazoval jsem pomalu s 12,5L 80°C vody. Po chmelovaru jsem nakonec musel přidat 6L převařené vody (trochu prasečinka) abych se dostal na 25L mladiny.
No a poté jsem to pečlivě změřil hustoměrem a po korekci teploty mi vyšlo 1.047, což mě docela mile překvapilo. Výtěžnost bych řekl, že je dobrá, ale stejně bych byl zvědav, kolik procent to je. Dalo by se to z toho, co píšu nějak vypočítat? Moc děkuju


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: ned 17. úno 2019 21:30:55 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 311
83%
hodně dobrý :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 18. úno 2019 14:17:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 60
Díky, paráda, jak si to spočítal?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz