Mal by som otazku na varicov klasickych leziakov. Ake kvasinky su podla Vas najlepsie pre klasicky leziak 10° - 12° pripadne tmavy leziak.
Skusme sa bavit o susenych kvasinkach pripadne tekutych kupenych z eshopov, nie z minipivovarov.
Co som robil pokusne varky, kedy som testoval 3 rozne kmene kvasiniek (WLP800, WLP830, MangroveJack M84) na rovnakej mladine 10-12 svetle, alebo 13 tmave, tak najlepsie mi vychadzali WLP800.
WLP800 Pilsner Lager - tekute - mali najlepsi chutovy profil, pivko bolo viac horke ako tie ostatne, nebolo ovocne, krasne cire... WLP830 German Lager - tekute - boli urcite ovocnejsie ako tie 800, kalnejsie pivko, troska tmavsie pivko, menej horke. MJ84 Bohemian Lager - susene - troska ovocnost, viac citit alkohol.
Kvasim v chladnicke s riadenim teploty a dokvasam v sudoch, aby bolo pivko cim cirejsie. Zial mam len tieto 3 porovnania kvasiniek, aj ked som uz skusal viacero hruhov, ale bez riadenia teploty kvasenia, takze neda sa to zrovnavat.
Rad by som skusil aj dalsie kmene, ale je toho dost, a neda sa porovnat vsetky naraz, preto prosim o Vase tipy co Vam najviac z leziakovych sedi ?
Diky
|