VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 24. čer 2018 4:28:41
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: nepovedene svetle pivo
PříspěvekNapsal: stř 11. říj 2017 13:16:18 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 132
to moje bolo vcelku pitne, aj ked tam bola nejaka zaujimava kavovo-karamelova dochut, ktora mozno vznikla tym maillardom, :)
myslim, ze obavat sa nemusis, pokial si dodrzal hygienicke zasady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: nepovedene svetle pivo
PříspěvekNapsal: ned 15. říj 2017 7:44:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 48
Já jsem tedy taky úplný nováček (3 várky). Zakoupil jsem několik sl. výtažků. Moje první podle očekávání světlá dvanáctka, stala se jantarovou patnáctkou :D
Ale je ňamková!!! Co jsem tedy vyzkoumal a vyčetl, tak obecně světlý sl. výtažek, moc světlý není, spíš polotmavý.
Z toho jsem pochopil (a už se na to těším jako kluk), že prostě musí následovat vaření ze sladu. Z výtažkem toho člověk moc nevykouzlí, pominu-li chmelovar.

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: nepovedene svetle pivo
PříspěvekNapsal: pon 01. led 2018 20:49:54 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 132
Este potvrdenie toho co napisal nameless_one:

The third key is especially important to extract brewing, and that is the freshness of the ingredients. Liquid malt extract typically has a shelf life of about two years if stored at or below room temperature, during which time its color will approximately double. The Maillard reactions that are responsible for the color change can generate off-flavors like licorice, molasses, and ballpoint pen aroma. Beer brewed with old extract syrup may also have a dull, bitter, and/or soapy flavor to it. These flavors are caused by the oxidation of the phenols and fatty acid compounds in the malt. These off-flavors are part of a group that is collectively known as “extract twang.” Homebrewers will often complain that they can’t make good beer with extract, but it’s usually just a matter of freshness. The bottom line to brewing great beer with liquid extract is to use the freshest extract possible by checking the “Use By” dates on the cans, or to buy from a shop that has a high stock turnover. Dry malt extract has a much better shelf life than liquid, because the extra dehydration slows the chemical reactions. If you can’t get fresh liquid extract, use the dry.

zdroj: Jamil Zainasheff: Brewing Classic Styles


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: nepovedene svetle pivo
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 8:47:06 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 132
Tak a tu je to potvrdene aj experimentom a obrazkami. Takze pouzitim stareho svetleho vytazku sa dostaneme do tmavej farby a zmenenej chuti.
http://brulosophy.com/2017/11/27/the-impact-of-age-on-liquid-malt-extract-exbeeriment-results/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: nepovedene svetle pivo
PříspěvekNapsal: ned 25. úno 2018 17:08:02 
Offline

Registrován: pon 26. zář 2016 7:26:31
Příspěvky: 5
haluzator píše:
tak bohuzel jsem datum vyroby nenasel, ale trvanlivost byla do ledna 2018. uvidime casem, co z toho vznikne...

jestli to byl bruntál tak já mám z tý doby taky pivka tmavší 2 várky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz