nameless_one píše:
Ale nenasiel som nikde pomerne dolezitu informaciu, ako tuto stacacku cistite a sanitujete pred / po pouziti? Pomerne velku cast produkcie (30 - 50%) totiz planujem flaskovat a nechcel by som skoncit ako Gradys, ktoremu sa pivo po naflaskovani kazi, pravdepodobne kvoli infekcii... btw @fotozapisnik.eu su nejake nove zistenia k danemu problemu?
Zřejmě asi narážíš na tento příspěvek:
https://www.facebook.com/groups/domacip ... 368414393/Ale zklamu tě, pořád nevím, kde je problém. Lehce mlhavý závěr odkazované dlouhé diskuse zatím je, že infekce je ze stáčečky, ale já bych na to život nevsadil.
Pivo v lahvích se mi už kazilo dříve, tak jsem ještě více
zpřísnil čistotu (perkarbonát, Star San, Mark II Keg & Carboy & Bottle Washer -
https://www.fotozapisnik.eu/gradys/tech ... tle-washer) a tak nějak jsem to pustil z hlavy, jelikož lahvuji jen velice zřídka a své pivo z lahví pak už nepiju vůbec.
V zásadě kyvetu po vypití vymeju dočista horkou vodou, potom ji úplně napustím horkou vodou a nasypu perkarbonát s TAEDem. Kyvetu zavřu a nechám ji tak řekněme "dlouho" (minimálně jeden den). Přičemž mnohokrát odpouštím roztok jak pivním ventilem, tak i ventilem na CO2.
Těsně před plněním kyvetu včetně naražečů proplachuji hodinu (a víc) Star Sanem pomocí Mark II Washer (stejně tak všechny hadičky).
Před lahvováním stejně tak (tj. +-hodinu Star Sanem) promývám lahve, zátky, hadičky, naražeče, plničku, ...
Nutno dodat, že nic z toho (tj. kyvety, lahve, hadice, naražeče, zátkovačku, ...) neskladuju "na prasáka", ale ihned po použití pečlivě umyju horkou vodou (a velice často i perkarbonátem).
A přes to všechno se pivo v lahvích stane dříve či později nepitelným. Plné lahve (hnědé LongNeck) skladuji ve stejné ledničce, kde mám kyvety.
Například posledně jsem lahvoval ležák a SMaSH IPA v úterý v noci. Ve čtvrtek byla obě piva ještě v pořádku (já jsem je sice neměl, ale potvrdil mi to jeden soudce). V sobotu na Žejdlíku už byl MeGaL na sračky, ale IPA ještě dobrá (chutnal jsem obě a můžu potvrdit). Po dvou týdnech od lahvování už ale byla zkažená i IPA.
Už netuším, co bych měl změnit. Jako poslední pokus jsem stočil nezkaženou IPA do lahve přímo z výčepního kohoutu a uložil ji společně s prokazatelně zkaženou lahví za stejných podmínek do lednice. 12. října to budou dva týdny (tolik stačilo ke zkažení pivu zalahvovanému protitlakem) a potom obě lahve otevřu a porovnám... Ale ať už bude výsledek ochutnávky jakýkoliv, nejsem si úplně jistý, co to dokazuje...