VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 17. pro 2017 10:58:41
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: úte 06. pro 2016 15:45:17 
Offline

Registrován: ned 11. zář 2016 8:25:07
Příspěvky: 7
Zatím jsem dával do půllitrových lahví pro druhotné kvašení 3g dextrozy. Chtěl bych zkusit přidat pro zvýšení nasycení CO2 větší množství. Máte s tím někdo zkušenost?

_________________
https://pivopij.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 12:05:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 16. lis 2016 13:08:11
Příspěvky: 7
Bydliště: Praha 4
Ahoj, víc dextrozy nedávej, pak z toho budeš mít šampus. Já jsem jednou stočil pivo dřív do lahví než bylo uplně prokvašené, ikdyž kvasná zátka byla vyrovnaná, ale kvasnice jen spaly, dal 3g dextrozy a po otevření každé lahve, se mi ze dna zvedalo velké množství bublin, které rozvířilo usazené kvasnice a pivo pěnilo jak blázen a i chuť byla jak šampus. Uvařil jsem zatím jen 8 várek z koncentrátu a ze své zkušenosti však mohu říci, že je lepší pivo nechat dokvasit a mít opravdu jistotu, že kvasný proces je již ukončen a po té přidat 3g dextrozy na 0,5L piva. Někdo stáčí při 4% cukernatosti a již dextrozu nepřidává. Já to zatím netrefil a tak vždy čekám až pivo ve spilce prokvasí úplně, zmizí pěna z hladiny a začne se čistit. Jestli chceš větší říz piva, přidej víc maltozy. Já dávám 1kg na 20L. Nabublaný pivo tedy osobně nemusím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 12:12:01 
Offline

Registrován: ned 11. zář 2016 8:25:07
Příspěvky: 7
Děkuju za odpověď. Zatím nemám tolik zkušenosti a tak jsem teď rád, že jsem se do experimentu s vyšší dávkou dextrozy nepustil. I když mně to lákalo. ;)

_________________
https://pivopij.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 13:29:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 349
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Dextrone píše:
Jestli chceš větší říz piva, přidej víc maltozy. Já dávám 1kg na 20L.


Pro pána krále, co je tohle za radu? Nesnášíš "nabublaný" pivo a zároveň radíš dávat 1kg fermentačního cukru na 20 litrů, tj. 50(!!!)g na litr piva??? To jsi přestřelil skoro o jeden řád! :(


Zkus použít nějakou kalkulačku sycení piva a uvidíš, jaký dostaneš výsledek.

Navíc si myslím (a nejen já), že pro sycení piva je dextróza rozhodně vhodnější než maltóza, jelikož má mnohem menší vliv na chuť piva a výpočet potřebného množství cukru je přesnější...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 20:47:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 16. lis 2016 13:08:11
Příspěvky: 7
Bydliště: Praha 4
Nějak ti nerozumím. Při zakládání další várky piva dávám do spilky na primární fermentaci vždy 1kg maltozy a 350g dextrozy a mladinový koncentrát. Na 20L piva pak vychází OG 50 (dle hustoměru), po cca týdnu a ukončení kvašení stočím do lahví s přidáním 3g dextrozy na sekundární fermentaci. V čem je tedy problém? O jakém přeskočení řádu mluvíš?


Naposledy upravil Dextrone dne pát 06. led 2017 20:58:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 20:57:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 342
Bydliště: Hodonín
Obavám se,ze každý mluvite o jiném čase přidávání. Jeden o přidávání při " míchání", druhy při surogaci. Kdyby se jednalo o suroviny,přidal bych trochu pšenice. Každopádně u dokvašování v lahvích je problém s tím,ze je to špatně sledovatelny.

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pon 09. led 2017 8:38:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 349
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Aha, omlouvám se a beru zpět. Úplně mi uniklo, že jsme se od sycení přesunuli ke rmutování.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz