VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 18. srp 2017 2:09:00
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výtažek Pale Ale - Barva
PříspěvekNapsal: čtv 29. pro 2016 19:29:47 
Offline

Registrován: pon 23. bře 2015 22:00:13
Příspěvky: 3
Ahoj,

Vrtá mi hlavou barva piva uvařeného z Bruntálského výtažku Pale Ale. Je to spíš takový Red/Amber Ale, EBC okolo 15 a možná i víc... Teď jsem udělal IPA 20l ze třech ks 1,7kg výtažků a je fakt hodně tmavá, ale není tam cítit přehnaně karamelových tónů. Na obale píšou, že je to vyrobené ze sladů 90% Pale Ale a 10% Pilsner. Čím to je, že z toho leze tak hezká barva bez použití karamelových sladů?

Pokaždý když jsem se snažil o podobnou barvu, třeba pomocí Carared nebo melanoidního sladu, tak tam byl znát karamel. Napadá mě jenom jestli to může být tím, že třeba používají dekokční metodu (já dělám všechny svrchně kvašený piva infuzně).

Co si o tom myslíte? Díky,

Milan


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výtažek Pale Ale - Barva
PříspěvekNapsal: stř 04. led 2017 7:01:53 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
black.stone píše:
Ahoj,

Vrtá mi hlavou barva piva uvařeného z Bruntálského výtažku Pale Ale. Je to spíš takový Red/Amber Ale, EBC okolo 15 a možná i víc... Teď jsem udělal IPA 20l ze třech ks 1,7kg výtažků a je fakt hodně tmavá, ale není tam cítit přehnaně karamelových tónů. Na obale píšou, že je to vyrobené ze sladů 90% Pale Ale a 10% Pilsner. Čím to je, že z toho leze tak hezká barva bez použití karamelových sladů?

Pokaždý když jsem se snažil o podobnou barvu, třeba pomocí Carared nebo melanoidního sladu, tak tam byl znát karamel. Napadá mě jenom jestli to může být tím, že třeba používají dekokční metodu (já dělám všechny svrchně kvašený piva infuzně).

Co si o tom myslíte? Díky,

Milan

Piva z výtažku jsou vždy tmavší. Řekl bych, že tím jak se to odpařuje a zahušťuje dochází částečně ke karamelizaci.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výtažek Pale Ale - Barva
PříspěvekNapsal: stř 04. led 2017 9:34:06 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 97
tomino píše:
...dochází částečně ke karamelizaci.


presnejsie je za tym maillardova reakcia (je to zlozita chemicka reakcia ktora prebieha pri roznych teplotach, ale najvyraznejsie nad 120 - 130 C - chrumkava vypecena hneda korka pri peceni chleba je tiez nasledkom maillardovej reakcie).

Maillardova reakcia v sladovom vytazku prebieha intenzivnejsie a dlhsie (je to dane technologiou vyroby - zahustovania vytazku a dobou skladovania vytazku pred pouzitim), ako pri vareni zo zakladnych surovin, co ma za nasledok tmavsiu farbu piva (a moze to mat vplyv aj na chut).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výtažek Pale Ale - Barva
PříspěvekNapsal: čtv 05. led 2017 13:34:01 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
nameless_one píše:
tomino píše:
...dochází částečně ke karamelizaci.


presnejsie je za tym maillardova reakcia (je to zlozita chemicka reakcia ktora prebieha pri roznych teplotach, ale najvyraznejsie nad 120 - 130 C - chrumkava vypecena hneda korka pri peceni chleba je tiez nasledkom maillardovej reakcie).

Maillardova reakcia v sladovom vytazku prebieha intenzivnejsie a dlhsie (je to dane technologiou vyroby - zahustovania vytazku a dobou skladovania vytazku pred pouzitim), ako pri vareni zo zakladnych surovin, co ma za nasledok tmavsiu farbu piva (a moze to mat vplyv aj na chut).

Přesně řečeno.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz