VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. říj 2017 16:00:09
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 138 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: čtv 05. kvě 2016 8:14:24 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 111
my pouzivame starsan (odporuca ho aj palmer v knizke how to brew), je to v zasade kyselina fosforenca. netreba ho oplachovat, nepridava ziadne vedlajsie chute do piva a po rozriedeni sa da pouzivat takmer donekonecna ( az kym PH roztoku nepresiahne urcitu hodnotu). pre sanitaciu staci cca 1 - 2 min. kontakt s povrchom. mozem len odporucat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: pon 23. kvě 2016 18:36:10 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 100
Dostal se mi do ruky nezředěný oxonia active -> http://www.ecolabcz.cz/index.php?b1=pot ... ive&sh=101
Ředím ho na 0,3% roztok. Jak dlouho ho můžu skladovat zředěný? Je potřeba po zředění spotřebovat? Nebo ho můžu použít až třeba za měsíc?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: stř 29. čer 2016 13:13:29 
Offline

Registrován: úte 28. čer 2016 5:39:23
Příspěvky: 4
Ospravedlňujem sa za OT ale nechcem kvôli jednej otázke zakladať tému. Mam doma jednu kvasnu nádobu ktorú so. Cca 5 rokov nepoužíval môžem tesnenia nastiekat silikonovim olejom alebo mám použiť niečo iné? Inak na dezinfekciu používam savo bez problémov skúšal som aj sanytol ale vadil my ten eukalyptovy pach ktorý som cítil ako pri x nasobnom oplachnuti.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 22:25:46 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 224
Na těsnění se používá potravinářská vazelína, něco jako toto:
http://www.domacimikropivovary.cz/zariz ... -70ml.html
siłikonový olej raději ne


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: stř 31. srp 2016 7:27:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 436
Bydliště: Záluží
Nebo tahle:
http://www.gastroserver.cz/sanitace-cis ... 69%29.html

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: sob 08. říj 2016 14:59:29 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Este by som sa rad vratil k tej potencialnej infekcii cez vypustny ventil. Mam plastovu nadobu s plastovym ventilom, v ktorej pivo kvasim. Cez ten vypustny ventil beriem cca 3-4 vzorky pocas kvasenia, na to aby som zistil, kedy uz je kvasenie. Je toto bezna praktika? Nemozem si pomoct, ale stale mi napada, ze to malicke mnozstvo piva, ktore zostane na ventile potencialne zacneplesniet a nasledne pri stacani si pivo kontaminujem. Este sa mi to sice realne nestalo (vzdy ten ventil z vnutra aspon vatovoj tycinkou ocistim, ale to nie je dezinfekcia a to pivo moze byt aj v castiach, kde sa nedostanem), ale nejako si nemozem pomoct, pride mi to, ze by som to takto nemal robit.
Co vy na to?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: pon 15. kvě 2017 6:49:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 63
homer píše:
Este by som sa rad vratil k tej potencialnej infekcii cez vypustny ventil. Mam plastovu nadobu s plastovym ventilom, v ktorej pivo kvasim. Cez ten vypustny ventil beriem cca 3-4 vzorky pocas kvasenia, na to aby som zistil, kedy uz je kvasenie. Je toto bezna praktika? Nemozem si pomoct, ale stale mi napada, ze to malicke mnozstvo piva, ktore zostane na ventile potencialne zacneplesniet a nasledne pri stacani si pivo kontaminujem. Este sa mi to sice realne nestalo (vzdy ten ventil z vnutra aspon vatovoj tycinkou ocistim, ale to nie je dezinfekcia a to pivo moze byt aj v castiach, kde sa nedostanem), ale nejako si nemozem pomoct, pride mi to, ze by som to takto nemal robit.
Co vy na to?


premejslim naprosto shodne jako ty a proto na kvasny nadobe ventil nemam...nicmene rada/vetsina lidi ho ma a produkuje dobry pivo...

v pivovaru mi to prijde v pohode-malej vzorkovaci ventil vs. nekolik (desitek) hekto...ale doma pri tech par desitkach litru mi ta expozice uz subjektivne prijde riskantni...

jinak z rady zkusenosti s pokusnejma mini-varkama bokem vim, ze pivo (zvlast silnejsi) snese fakt hodne*), nicmene i tak jsem u svejch hlavnich varek radsi co se tyka sanitace papeztejsi nez papez...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: pon 15. kvě 2017 19:06:31 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 224
Ten ventil u plastové kvasné nádoby, kterou většina z nás používá jako spilku, je pořádně rizikové místo. Největší zlo se skrývá v závitu. Před každým kvašením to chce sundat, rozebrat a vydesinfikovat. Po odtočení zkušebního vzorku se dá zvenčí opláchnout třeba lihem, aby tam nezůstaly zbytky piva, na kterém by začaly hodovat breberky.
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 138 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz