VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. led 2017 23:59:00
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: pát 10. čer 2016 15:28:52 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 53
zdravim,

od BVS mam chemicky rozbor vody pre Bratislavu - Dubravku:

Reakcia vody = 7,62
Vápnik = 72,1 mg/l;
Horčík = 13,9 mg/l;
Vápnik + Horčík = 2,37 mmol/l
Chloridy = 27,1 mg/l;
Sírany = 45,6 mg/l;
Sodík = 13,4 mg/l;
Hydrogénuhličitany = 250,2 mg/l

Co ma trapi je dost vysoka hodnota hydrogenuhlicitanov, z coho vyplyva aj vysoka "residual alkalinity". tym padom je voda vhodna skor na tmave piva - pri svetlych sladoch je PH rmutu prilis vysoka.

bratislavski domovarici - pouzivate vodu v vodovodu alebo si chodite po vodu niekde inde? a pripadne ako upravujete vodu pre svetle piva, pale ale-y?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: čtv 16. čer 2016 15:38:18 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 53
kedze tu nie su ziadne reakcie tak to skusim inak...

prva uvarena all-grain varka nevysla uplne podla predstav. vcera sme to flaskovali a pri ochutnani vzorky tam bola tak aneprijemne zemita dochut v zavere. mohlo to byt sposobene viacerymi faktormi (dry-hopping, recyklovane kvasnice....) ale jednym z dovodv mohla byt aj pouzita voda.

buduci tyzden sa chystam znova varit a tentoraz skusim vodu z vodovodu zmiestat s destilovanou vodou v pomere 1:1 a do vysledneho objemu 30.8l pridat este:
- 7g sadry (CaSO4)
- 1g soli (NaCl)
- 1g chloridu vapenateho (CaCl2)
- 4ml kyseliny mliecnej (80%)

podla "brewing water calculator"-a by som mal vo vysledku dostat mash Ph na 5.57 a residual alkalinity na -18.3 ppm as CaCO3 (podla receptu vychadza idealna residual alkalinity na -32 az 26)

Samozrejme skusim eliminovat aj ostatne mozne priciny tej zemitej pachute (napr. nove kvasinky).

Vedel by sa mi k tejto uprave vody niekto skusenejsi vyjadrit? Bude to ok?

Komplet udaje z "brewing water calculator"-a su tu: http://www.brewersfriend.com/mash-chemi ... id=QY27Z51


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: čtv 16. čer 2016 17:54:56 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 133
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
na těch 30,8 lt jdeš strašně vědecky,proto asi nejsou žádné odpovědi :o

_________________
Vánoční 15-pijem
Vánoční 16 s medem-pijem
Kralupský pils 12- pijem
Obrštecká desítka - pijem
Černá kočka 14-pijem
Imramův Bock-Light 13,5-leží


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: pát 17. čer 2016 8:45:18 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 53
ano, je pravda, ze mam rad veci pod kontrolou a ked sa do niecoho pustim, tak zvacsa volim "inziniersky pristup". kazdopadne sa mi nezda, ze by nikto z domavaricov neriesil upravu vody... hlavne na svetle piva ma asi malokto z nas vhodnu vodu priamo bez upravy z vodovodu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: pát 17. čer 2016 10:35:40 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 100
podle me 99% domovarniku kasle a i cast komercnich minipivovaru. proste lokalni voda doda lokalni charakter :) uvar dve stejne varky s urpavou a bez upravy, porovnej si to a pak sem napis vysledek. zajima me rozdil


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: pát 17. čer 2016 12:55:15 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 53
to by stalo za pokus... buduci tyzden varime dalsiu varku, vodu skusim upravit tak ako som pisal vyssie. ak budem s pivom spokojny tak skusim niekedy uvarit to iste s neupravenou vodou a uvidime, ci to bude az take zle, alebo len ine, alebo to vobec nerozoznam...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz