VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. led 2018 4:18:11
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 8:35:40 
Offline

Registrován: stř 01. čer 2016 8:27:36
Příspěvky: 3
Bydliště: Svedsko
Rad bych se zeptal odborniku, uz po treti se me deje, ze jak pri spodnim i svrchnim kvaseni me to nadherne zacne a jede rekneme 4dny a pak to zarazi a uz to nejde dolu. OG jsem nameril na spodnim 18Brixu a doslo to po tydnu a vic na 9, u svrchniho byla OG 15B a doslo po plnem tydnu na 8B. teploty dodrzuju, kvasnice hydrovane jak ma byt, a mnozstvi dostatecne.
neco urcite mrvim, pac predchozi varky jsem dotahl z 18ti na 4.8 , nemuzu na to prijit.
Omlouvam se za diakritiku.
Dekuji za nazory.

_________________
*Merda taurorum animas conturbit*


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 9:22:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 346
Bydliště: Hodonín
Ještě jsi nenapsal jestli je to že surovin nebo výtažku, kvasnice jsou jaký? A pokaždé nový? Čím to měříš?

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 9:23:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2832
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Buď špatně měříš, nebo totálně pleteš jednotky.

Před zakvašením lze měřit refraktometrem přímo v Brix a 1 Brix je téměř přesně1 hmotnostní procento, tedy 18 Brix = "osmnáctka"

V průboěhu kvašení takto uvažovat nelze a musíš používat přepočtení tabulku (http://www.mimuw.edu.pl/~kilis/refrakto ... abelle.pdf) nebo přepočetní prográmek.

Pokud jsi tedy před zakvašením naměřil 18 a po dokvašení 9,0 tak je zbytkový extrakt (tak jak ho známe z měření sacharometrem) nějakých 3,2 (to je dost málo na osmnáctku, i kdyby to prokvasilo úplně, tak to do 3 nejspíš neprokvasí - nenaměřil jsi spíš třeba 9,5?)
To samé o tuho svrchňáku.

Pokud jsi minule naměřil refraktometrem z 18 na 4,8, tak blahopřeju, oklamal jsi fyziku.

Navíc OG je Original Gravity, tedy hustota. Uvádět OG = 18 je taky špatně (to kdyžtak OG=1.072)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 9:58:28 
Offline

Registrován: stř 01. čer 2016 8:27:36
Příspěvky: 3
Bydliště: Svedsko
Omlovam se, upresnuji:) Pred zakvasenim jsem meril pri teplote mladiny 22C schlazene refraktomerem, mladina ze surovin. Lager me dal 18Brixu
Ale me dal 15Brixu.
Po sedmi dnech me Lager ukazuje zase refraktomerem 9Brixu a Ale me ukazuje po stejnem case 8Brixu.

_________________
*Merda taurorum animas conturbit*


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 10:30:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2832
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Takže je to oboje prokvašené zcela dosucha a víc už to dokvasit nemůže.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 14:55:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 346
Bydliště: Hodonín
Při měřením refraktometrem musíš naměřenou hodnotu např. podle korekční tabulky refraktometru převést,neboť kapalina obsahující alkohol má jiný lom světla než kapalina,která alkohol neobsahuje.
Podle tabulky máš lager 3,1 a Ale 3,5. (alkoholu v lageru budeš mít se surogací cca 8,2% a v Ale 6,4%)

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 21:16:47 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 242
Můj názor je - zahoď refraktometr a pořiď si normální hustoměr. Nebo se pletu a refraktometr má pro amatéra kromě spousty omylů při měření a přepočítávání také nějaké výhody?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 5:46:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2832
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jistě, zásadní.
* není třeba chladit sladinu (předek, výstřelky) a mladinu ve velkém - zchladíš jen pár kapek
* při kvašení nemusíš odebírat celé 2-3 deci kvůli měření (a následně se rozhodovat, zda je vyleješ, nebo zda je vrátíš a riskuješ kontaminaci). Ono pár dvoudeckových měření je třeba u 20L várky dost výrazný odpad.
* šance rozbití refraktometru je nižší

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 5:52:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 346
Bydliště: Hodonín
Mosquit píše:
Jistě, zásadní.
* není třeba chladit sladinu (předek, výstřelky) a mladinu ve velkém - zchladíš jen pár kapek
* při kvašení nemusíš odebírat celé 2-3 deci kvůli měření (a následně se rozhodovat, zda je vyleješ, nebo zda je vrátíš a riskuješ kontaminaci). Ono pár dvoudeckových měření je třeba u 20L várky dost výrazný odpad.
* šance rozbití refraktometru je nižší


Jj, hlavně poslední bod. Cukroměrů sem rozflákal už šest (po sto padesáti korunách).

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 8:28:14 
Offline

Registrován: stř 01. čer 2016 8:27:36
Příspěvky: 3
Bydliště: Svedsko
Brejden,
dik za rady a nazory, Lager jsem vrazil do lednice a Ale je naflaskovanej polovina ve sklepe kde je tak kolem 10-12C a polovina jeste v garazi kde se to pohybuje pres den a pres noc jinak, ale doufal bych, ze to nevyleze vic jak 15C prumerem.
Uvidime za par dnu jestli to zacne bouchat:)
Ten postreh s refraktomerem je pravdou taky se me podarilo rozbit hustomery. A ted naposled kdyz jsem varil whisky me to chytlo secondary boil a asi pena castecne ucpala colonu a prsklo to az do parrota a vyfouklo hustomer do stropu:))
A bylo.

_________________
*Merda taurorum animas conturbit*


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz