VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. říj 2017 15:57:45
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 8:35:40 
Offline

Registrován: stř 01. čer 2016 8:27:36
Příspěvky: 3
Bydliště: Svedsko
Rad bych se zeptal odborniku, uz po treti se me deje, ze jak pri spodnim i svrchnim kvaseni me to nadherne zacne a jede rekneme 4dny a pak to zarazi a uz to nejde dolu. OG jsem nameril na spodnim 18Brixu a doslo to po tydnu a vic na 9, u svrchniho byla OG 15B a doslo po plnem tydnu na 8B. teploty dodrzuju, kvasnice hydrovane jak ma byt, a mnozstvi dostatecne.
neco urcite mrvim, pac predchozi varky jsem dotahl z 18ti na 4.8 , nemuzu na to prijit.
Omlouvam se za diakritiku.
Dekuji za nazory.

_________________
*Merda taurorum animas conturbit*


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 9:22:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 338
Bydliště: Hodonín
Ještě jsi nenapsal jestli je to že surovin nebo výtažku, kvasnice jsou jaký? A pokaždé nový? Čím to měříš?

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 9:23:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2813
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Buď špatně měříš, nebo totálně pleteš jednotky.

Před zakvašením lze měřit refraktometrem přímo v Brix a 1 Brix je téměř přesně1 hmotnostní procento, tedy 18 Brix = "osmnáctka"

V průboěhu kvašení takto uvažovat nelze a musíš používat přepočtení tabulku (http://www.mimuw.edu.pl/~kilis/refrakto ... abelle.pdf) nebo přepočetní prográmek.

Pokud jsi tedy před zakvašením naměřil 18 a po dokvašení 9,0 tak je zbytkový extrakt (tak jak ho známe z měření sacharometrem) nějakých 3,2 (to je dost málo na osmnáctku, i kdyby to prokvasilo úplně, tak to do 3 nejspíš neprokvasí - nenaměřil jsi spíš třeba 9,5?)
To samé o tuho svrchňáku.

Pokud jsi minule naměřil refraktometrem z 18 na 4,8, tak blahopřeju, oklamal jsi fyziku.

Navíc OG je Original Gravity, tedy hustota. Uvádět OG = 18 je taky špatně (to kdyžtak OG=1.072)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 9:58:28 
Offline

Registrován: stř 01. čer 2016 8:27:36
Příspěvky: 3
Bydliště: Svedsko
Omlovam se, upresnuji:) Pred zakvasenim jsem meril pri teplote mladiny 22C schlazene refraktomerem, mladina ze surovin. Lager me dal 18Brixu
Ale me dal 15Brixu.
Po sedmi dnech me Lager ukazuje zase refraktomerem 9Brixu a Ale me ukazuje po stejnem case 8Brixu.

_________________
*Merda taurorum animas conturbit*


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 10:30:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2813
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Takže je to oboje prokvašené zcela dosucha a víc už to dokvasit nemůže.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 14:55:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 338
Bydliště: Hodonín
Při měřením refraktometrem musíš naměřenou hodnotu např. podle korekční tabulky refraktometru převést,neboť kapalina obsahující alkohol má jiný lom světla než kapalina,která alkohol neobsahuje.
Podle tabulky máš lager 3,1 a Ale 3,5. (alkoholu v lageru budeš mít se surogací cca 8,2% a v Ale 6,4%)

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2016 21:16:47 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 224
Můj názor je - zahoď refraktometr a pořiď si normální hustoměr. Nebo se pletu a refraktometr má pro amatéra kromě spousty omylů při měření a přepočítávání také nějaké výhody?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 5:46:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2813
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jistě, zásadní.
* není třeba chladit sladinu (předek, výstřelky) a mladinu ve velkém - zchladíš jen pár kapek
* při kvašení nemusíš odebírat celé 2-3 deci kvůli měření (a následně se rozhodovat, zda je vyleješ, nebo zda je vrátíš a riskuješ kontaminaci). Ono pár dvoudeckových měření je třeba u 20L várky dost výrazný odpad.
* šance rozbití refraktometru je nižší

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 5:52:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 338
Bydliště: Hodonín
Mosquit píše:
Jistě, zásadní.
* není třeba chladit sladinu (předek, výstřelky) a mladinu ve velkém - zchladíš jen pár kapek
* při kvašení nemusíš odebírat celé 2-3 deci kvůli měření (a následně se rozhodovat, zda je vyleješ, nebo zda je vrátíš a riskuješ kontaminaci). Ono pár dvoudeckových měření je třeba u 20L várky dost výrazný odpad.
* šance rozbití refraktometru je nižší


Jj, hlavně poslední bod. Cukroměrů sem rozflákal už šest (po sto padesáti korunách).

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brejden, nechce me to dokvasit:)
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 8:28:14 
Offline

Registrován: stř 01. čer 2016 8:27:36
Příspěvky: 3
Bydliště: Svedsko
Brejden,
dik za rady a nazory, Lager jsem vrazil do lednice a Ale je naflaskovanej polovina ve sklepe kde je tak kolem 10-12C a polovina jeste v garazi kde se to pohybuje pres den a pres noc jinak, ale doufal bych, ze to nevyleze vic jak 15C prumerem.
Uvidime za par dnu jestli to zacne bouchat:)
Ten postreh s refraktomerem je pravdou taky se me podarilo rozbit hustomery. A ted naposled kdyz jsem varil whisky me to chytlo secondary boil a asi pena castecne ucpala colonu a prsklo to az do parrota a vyfouklo hustomer do stropu:))
A bylo.

_________________
*Merda taurorum animas conturbit*


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz