VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 16. pro 2017 8:11:10
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: pát 26. úno 2016 22:08:55 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 238
Jestli jsou ty přiložený svrchňáky opravdu mrtvý, tak je to jedno když tam po nich přijdou spodní. Jde o to dát tam živé kvasnice co nejdřív, takže v téhle chvíli bych se proplachováním nezdržoval. Jenom aby tam nebyl teplotní šok - tzn. rozdíl tepłot max 5st. C. A kolik - co nejvíc - nevím ani kolik toho piva máš, alespoň tak 2 polévkové lžíce by to chtělo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: sob 27. úno 2016 8:32:58 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Podle Coopers receptu jsem toho udělal asi 21l. Moji první várku VUPS jsem -neznalý věcí- naláhvoval dřív než jsem měl, takže kvasinek v láhvi je zřejmě víc než dost. Blbý je, že mám poslední 3 litrovky, který jsem chtěl ušetřit. Holt padnou za vlast! :cry:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: sob 27. úno 2016 18:12:20 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
A ještě dotazy:
1. co se stane, kdyby se ty spodní potkaly s těma horníma - teda svrchníma kvasinkama? Jako že by ty svrchní se probudily později (v mém případě)

a druhá otázka : co když spodní vykvasí při vyšší teplotě a naopak?
díky
omlouvám se, asi to patří do jiné sekce


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: sob 27. úno 2016 22:20:34 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 238
Janek píše:
A ještě dotazy:
1. co se stane, kdyby se ty spodní potkaly s těma horníma - teda svrchníma kvasinkama? Jako že by ty svrchní se probudily později (v mém případě

To netuším. Bral jsem to jenom jako řešení pro případ, že ty první kvasnice jsou opravdu mrtvé. Pár lidí, kterým se to už stalo, tady o tom psalo a projevilo se to tak, že nejevily známky života už při rehydrataci a pak se pochopitelně kvašení nerozjelo ani za delší dobu.
Spodní kvasnice vyžadují samozřejmě teplotu do 15 stupňů. Mohou kvasit i při teplotě vyšší, ale pivo bude mít dost esterů - ovocných vůní.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: pon 07. bře 2016 17:34:26 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Pár lidí, kterým se to už stalo, tady o tom psalo a projevilo se to tak, že nejevily známky života už při rehydrataci a pak se pochopitelně kvašení nerozjelo ani za delší dobu.
Spodní kvasnice vyžadují samozřejmě teplotu do 15 stupňů. Mohou kvasit i při teplotě vyšší, ale pivo bude mít dost esterů - ovocných vůní.[/quote]

Tak já jsem asi taky ten případ.
Ty potvory dělaly mrtvý brouky, a když jsem dělal jakože se jich nevšímám, tak se rozjely. Né moc divoce, asi až 3 den ale rozjely. Takže jsem PROVAZKU žádné kvasinky nepřidával, jelikož ty první jsou spodní

No jo, ale ale tyhle kvasinky (coopers pisener v orig. balení) jsou přeci vrchní né?
na obale ani nemůžu rozluštit co jsou zač ... :(


Naposledy upravil Janek dne pon 07. bře 2016 17:41:57, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: pon 07. bře 2016 17:38:33 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
jo a taky se chci zeptat, jdyž to má dnes 1010 a ještě to zlehýnka skoro neznatelně šumí, jestli stáčet, nestáčet . . . . ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: pon 07. bře 2016 17:47:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
1: Pokud vím tak všechno co se dává k těmhle koncentrátům jsou svrchní kvasinky
2: Pokud to má 1010, tak klidně stočit. Ono už není moc na to čekat - maximálně by to prokvasilo třeba za pár dnů na 1008, ale to už stejně ničemu nepomůže (stejně dobře to dokvasí v lahvi, a i s přidáním dropsu/cukru to o moc víc za ty dvě tisíciny nasycené nebude).

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: pon 07. bře 2016 17:58:50 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
tak nemam čekat až to bude čistější?
Mám to v demižonu, prosvítil jsem to baterkou a docela se to tam honí dokola . . . . :( žádnej klid na bojišti . .

a místo dextrozy mužu dávat tmavý třtinový že?? myslim do flašek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: pon 07. bře 2016 21:04:09 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 238
Každopádně tohle je typický případ, jak to být nemá. Kvalitní svrchní kvasnice v dostatečném množství se "rozjedou" v podstatě hned a při 20°C bývá dokvašeno za 3-4 dny. Tady se v tom během toho týdne navíc může dít kdovíco, s tím, že je to rozmíchané v kohoutkové (nepřevařené?) vodě...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: úte 08. bře 2016 5:49:26 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
. . . . smutně přiznávám že ano :?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz